Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysyimme lakimieheltä | Kuka vastaa aurausvalleista? Onko huomautusmaksu laillinen?

Uudenmaan kunnista ainakin Espoo on ryhtynyt perimään 420 euron huomautusmaksua, jos lumet kolaa tontilta kaupungin puolelle. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin jättää aurausvallit tonttiliittymiin.

Onko huomautusmaksu laillinen?

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kaivaa esiin lain katujen ja eräiden yleisten alueiden kunnossapidosta. Sen mukaan kiinteistölle satavan lumen poistaminen kuuluu yksiselitteisesti kiinteistönomistajalle. Tämä oikeuttaa Haltian mukaan kaupungin huomauttamaan tai antamaan huomautusmaksun lumien kasaamisesta kaupungin puolelle.

Aurausvallien lumi on peräisin kaupungin omistamilta katualueilta. Onko oikein, että tontinomistaja on velvollinen sijoittamaan sen omalle tontilleen?

Tässä kohtaa Haltia viittaa lain toisen, kunnossapitoa koskeva luvun pykälään 4, jossa todetaan, että ”tontinomistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta”.

– Pykälän perusteella tontinomistajan tulee puhdistaa tonttiliittymä kulkukelpoiseksi, eikä lumia saa siirtää kaupungin alueelle, Haltia sanoo.

Hän huomauttaa, että laki koskee myös kaupunkeja.

– Lähtökohtaisesti kaupunki ei saa sijoittaa lunta kiinteistöille. Jos kaupunki tieten tahtoen auraisi lumet yksityisen kiinteistön puolelle, se olisi väärin. Käytännössä aurauksen on kuitenkin sujuttava, joten normaalista aurauksesta syntyviä aurausvalleja tämä ei koske, Haltia tulkitsee.

Entä kevyen liikenteen väylän ja tontin väliin jäävä maakaistale? Kesäisin tontinomistaja joutuu huolehtimaan siitä esimerksi leikkaamalla nurmikkoa. Miksi samalle maakaistaleelle ei talvisin saa sijoittaa lumia kiinteistön puolelta?

Haltia viittaa katuja ja eräitä yleisiä alueita koskevan lain kolmanteen lukuun, joka käsittelee puhtaanapitoa. Sen pykälässä 10 sanotaan seuraavaa: ”tontinomistajalle kuuluu enintään 3 metrin etäisyydelle tontin rajasta ulottuvan, tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan alueella roskien poistaminen, muu puhtaanapito ja kasvillisuuden siistinä pitäminen”.

Eli maakaistaleen puhtaanapito ja ruohonleikkuu kesäaikaan kuuluu tontinomistajalle, mutta talvisin siihen ei kuitenkaan saa kasata lumia tontilta?

– Lähtökohtaisesti näin on, Haltia vahvistaa.

Kenellä on vastuu, jos ambulanssi ei pääse aurausvallista läpi pihaan?

– Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Tontinomistaja on vastuussa tonttiliittymästä, mutta käytännössä ei voida olettaa, että omistaja olisi paikalla poistamassa vallin heti kun se on syntynyt. Käytännössä pelastuslaitoksellakin pitäisi olla keinot päästä läpi ainakin tuoreesta aurausvallista. Nämä ovat saumakohtia, joissa tarvitaan yhteistyötä, Haltia sanoo.