Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin tuhat nurmijärveläistä jonottaa hammastarkastukseen – aikaa joutuu odottamaan 3–5 kuukautta

Noin 4 250 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukasta odottaa parhaillaan pääsyä suun terveydenhuollon kiireettömään hammastarkastukseen.

– Nurmijärven hammashoitoloiden jonojen osuus tuosta määrästä on reilu neljännes, kertoo Keusoten asiantuntijahammaslääkäri Jussi Furuholm.

Tällä hetkellä aikaa hammastarkastukseen joutuu odottamaan keskimäärin 3–5 kuukautta.

Tarkastusjono on muodostunut pitkäksi osin koronapandemian takia. Pahimpaan koronaaikaan aikuisten kiireetöntä hammashoitoa jouduttiin rajoittamaan, uusia tarkastusaikoja ei annettu ja jo varatut tarkastusajat siirrettiin jonoon odottamaan. Myös keskeneräiset hoidot pysähtyivät.

Jonoja on kuitenkin pyritty purkamaan monin keinoin.

Jonoja purettu monin tavoin.

– Jonoa on purettu pandemiatilanteen alkamisen jälkeen muun muassa oman perustoiminnan uudelleenjärjestelyillä, lisätöillä ja ostopalveluina. Näitä keinoja hyödynnetään soveltuvin osin jatkossakin, Furuholm kertoo ja jatkaa:

– Hyvinvointialueen aloittaminen ja potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen tuovat lisähaastetta tälle vuodelle, mutta tavoitteena on saada jono purettua mahdollisimman pian.

Koululaisten suun terveydenhuollon tarkastukset toteutuvat tällä hetkellä Keusotessa normaalisti.

Perusopetuksen aikana suun terveydenhuollon ammattihenkilö tekee oppilaille suun ja hampaiden tarkastukset 1., 3. ja 5. luokalla. Lisäksi kaikki 8. luokan oppilaat saavat kutsun hammashoitolaan hammaslääkärin tutkimukseen.

– Nämä tarkastukset toteutuvat normaalisti. Peruskouluikäisten kohdalla suun terveystarkastukset toteutetaan alaluokille suuhygienistivetoisesti kouluilla ns. pop-up-hoitoyksiköillä, ja kasiluokkalaiset kutsutaan hammaslääkärin tutkimukseen hammashoitolaan.

Sen sijaan alle 6-vuotiaiden suun terveydenhuolto ei toteudu suunnitelmien mukaan. Keusoten tavoitteena on ollut kutsua lapsi kirjeellä vanhempien kanssa ensimmäisen kerran suun terveydenhoitoon noin 1,5 vuoden ikäisenä, ja tämän jälkeen suun ja hampaiden tarkastukseen noin 3- ja 5-vuoden iässä.

– Alle kouluikäisten kohdalla erityishaasteena on ollut valtakunnallinen hoitajapula, joka on vähentänyt merkittävästi itsenäisen hoitotyön tekemisen resursseja ja sitä kautta alle kouluikäisten tarkastuksia. Tätä vajetta on saatu korjattua muun muassa suuhygienistiopiskelijoiden turvin, Furuholm kertoo ja jatkaa:

– Vaikka tilannetta pyritään saattamaan ajan tasalle, pikaista ratkaisua ei valitettavasti ole näköpiirissä. Suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen voi kuitenkin aina ottaa yhteyttä, mikäli kiireellisempää hoidon tarvetta ilmenee.

Keusoten suun terveydenhuollon keskitetty puhelinpalvelu palvelee arkisin kello 7.45–15 numerossa 019 226 0700.