– Kierroksen monipuolisuus kiinnostaa. Tässä on tekemistä joka vuodenajalle, Kimmo Behm sanoo.
Kuusi lajia. 30 kilometrin luistelu, 47 kilometrin hiihto, 21,1 tai 42,2 kilometrin juoksu, 24 kilometrin soutu, 65 kilometrin pyöräily sekä 15 kilometrin suunnistus. Näistä koostuu Kalevan kierros, jossa Nurmijärven entinen kunnanjohtaja Kimmo Behm on ollut mukana vuodesta 1998 lähes joka vuosi. Behm sanoo osallistuneensa useamman kerran Finlandia-hiihtoon, jonka takia hänen ystävänsä houkuttelivat hänet mukaan myös Kalevan kierrokselle.
– Hiihdin Finlandian 25 kertaa putkeen aikanaan. Minulle sanottiin, että lähde mukaan, koska olet niin kova hiihtämään. Lähdin ja suoritin heti kaikki kuusi lajia, Behm muistaa.
Kaikki eivät suorita kaikkia lajeja Kalevan kierroksella. Hyväksytyn kierroksen voi saada suorittamalla vähintään neljä lajia. Lajit voi suorittaa joko yksin tai 4–6 hengen joukkueissa. Joukkuekisa on tuttu nurmijärveläiselle Juha Mennalle, joka lähtee kierrokselle nyt neljättä kertaa.
– Kaveriporukka houkutteli minut mukaan, jotta joukkue saatiin silloin kasaan, Menna sanoo.
Miesten mukaan osa kisaa hyvän kunnon säilyttämiseksi ja osa veren maku suussa tosissaan. Behm, Menna sekä Kalevan kierroksen hallituksen puheenjohtaja, nurmijärveläinen Tiiu Tuomi ovat tutustuneet kierroksella, vaikka kisaavat eri joukkueissa ja ikäsarjoissa.
Menna tunnustaa vertaavansa, miten hän pärjää kisassa muihin oman ikäluokkansa ja tasoistensa kesken.
Kierros alkaa luistelulla 28. tammikuuta. Kyseessä on rataluistelu, vaikka aiempina vuosina on oltu myös järven jäällä.
– Rata- ja jääluistelu vaihtelevat. Kisapaikka pitää olla tiedossa aikaisin, joten ratajää on turvallinen vaihtoehto, sillä koskaan ei voi tietää, missä kunnossa järven jäät ovat, Tuomi sanoo.
Behm muistaa kaatuneensa viime vuonna luistimilla neljästi, mutta nousi aina ylös ja jatkoi matkaa.
– Kun harjoittelin muutaman kerran Tuusulanjärven jäällä, en kaatunut kertaakaan, mutta kisan aikana kaaduin. Olen usein kaatunut luistellessa, mutta onneksi luita ei ole mennyt ikinä rikki, Behm sanoo.
Luistelun jälkeen siirrytään ladulle, kun vuorossa on hiihto maaliskuussa. Hiihdossa perinteinen ja vapaa hiihtotyyli vaihtelevat vuosittain.
Kolmas laji, juoksu, kisataan toukokuussa. Vaihtoehtoina on joko maraton tai puolimaraton. Pisteytyksessä suositaan kuitenkin täyttä matkaa. Jos hiihto on Behmin vahvin laji, niin tämä on Mennan vahvuus.
Soutu on jännin laji.
– Lähes jokainen, joka on joskus liikkunut, pystyy juoksemaan puolimaratonin, Menna lupaa.
Selvästi haastavin laji tuntuu olevan heinäkuussa kisattava soutu, josta on jäänyt myös muistoja matkaan mukaan. Soudun voi suorittaa joko yksin tai vuorosoutuna, jolloin soutaja vaihtuu omaan tahtiin.
– Soutu on jännin laji, siinä miettii, miten saa kädet kestämään, Menna sanoo.
Viime vuonna hän souti kolarin toisen kisaajan kanssa. Törmäys oli kova, mutta molemmat osapuolet pääsivät jatkamaan matkaa.
– Olin juuri pääsemässä porukasta ohi, kun rysähti ja kaikki menivätkin minusta ohi, Menna muistelee.
Kisa on käyty myös myrskytunnelmissa, jolloin toisen soutaessa toinen äyskäröi vettä pois veneestä.
– Aallot ovat iskeneet vettä niin rajusti veneisiin, että kisa on pitänyt kerran jopa keskeyttää, Tuomi sanoo.
Pyöräily suoritetaan elokuussa väliaikalähdöllä ja peesaaminen on kielletty.
– Pyöräillessä minulta on puhjennut rengas 500 metriä ennen huoltopistettä, Tuomi muistaa.
Myös Mennalla on muistoja tästä lajista viime vuodelta.
– Join liikaa urheilujuomaa. Pyöräilin vaaka-asennossa pyörän päällä, kun alkoi tuntua, että nyt tulee ylös. Oksennus tuli hyvin siinä asennossa, kun kaikki urheilujuomat tulivat pihalle.
Viimeisenä lajina on suunnistus, joka kisataan syyskuussa. Tämä laji on niin ikään tuottanut kolmikolle haasteita. Matka on 15 kilometriä, jos sen vetää pisteestä pisteeseen ilman virheitä, mutta kolmikon mukaan tähän ei pääse kukaan.
– Ensimmäisenä vuonna kaaduin useasti, joista kerran liukastuin juurakkoon. En silloin vielä tajunnut, mitä oli käynyt vaan jatkoin normaalisti matkaa. Ihmettelin, miksi kylkeen pistää niin pirusti ja mietin, ettei kunto voi olla niin huono, koska vauhtikin oli hiljainen. Maalissa kylkeen pisti edelleen ja vasta autoon istuessani tajusin, että kylkiluu oli murtunut, Menna sanoo.
– Suunnistus on vaikea laji. Minun on haastavaa juosta ja katsoa samaan aikaan karttaa. Olen myös juossut kartalta ulos, Tuomi sanoo.
Myös Menna toteaa suunnistuksen vaativan eniten nippelitietoa kaikista mukana olevista lajeista.
Juha Menna treenaa kolmesta kuuteen kertaa viikossa eli noin 20 kertaa kuussa.
– Viikossa on oltava ainakin yksi pitkä lenkki, jos on kestävyysurheilusta kyse. Harjoitusmääriä ei voi enää lisätä, mutta niiden kanssa voi olla ovelampi.
Kimmo Behm sanoo säästelevänsä polviaan, mutta treenaa silti paljon. Suksilla kilometrejä kertyy talven aikana 500–700. Suunnistusta hän harjoittelee neljästi ennen kisaa. Luistimilla matkaa tulee tehtyä kerralla 20–30 kilometriä. Tuomi on luistellut tänä talvena jo 400 kilometriä.
– Itse treenaan kahta tai kolmea lajia samaan aikaa. Luistelu on ensimmäinen laji, joten nyt treenaan sitä ja hiihtoa, Menna sanoo.
Behm ei harjoittele soutua oikeastaan lainkaan, sillä omaa venettä ei ole.
– Omat veneet ovat harvinaisuus eikä niitä myöskään vaadita kisassa.
Kolmikon saa lähtemään uudestaan kierrokselle liikkumisen ilo sekä sosiaalinen verkosto.
– En ole ajatellut kuinka kauan jatkan. Kaveriporukka kierroksella on tärkein. Harjoitteluun olisi vaikea motivoitua, jos kierrokselle lähtisi yksin, Menna sanoo.
Hänen mukaansa ensimmäinen ja toinen kerta kierroksella menevät vain jotenkin. Kolmannella kerralla mukana pysyy paremmin.
– Kierroksen monipuolisuus kiinnostaa. Tässä on tekemistä joka vuodenajalle, Behm sanoo.