Folklandia-kansanmusiikkiristeily tarjosi jälleen musiikkia ja tanssia kellon ympäri kolmen vuoden koronatauon jälkeen. Yksi risteilyn ensikertalaisista oli pitkän linjan rockmuusikko P-K Keränen. Keränen aloitti musiikinteon jo vuonna 1980 22-Pistepirkossa. Hän kiteytti ensivaikutelmansa Folklandiasta yhteen sanaan.
– Mahtavaa.
Keräsen ja nuoren haitaristin Leija Lautamajan duo The Moontwins oli Folklandian ohjelmiston kermaa. Duo on soittanut yhdessä vuodesta 2020 ja levyttänyt pari singleä "Sadder Than Sad" ja "Going Out".
– Albumia työstetään parhaillaan, mutta en uskalla luvata milloin se julkaistaan. Aikaisintaan loppuvuodesta, mutta tekeillä on, lupaa Lautamaja.
The Moontwinsin setti oli alusta loppuun täyttä tavaraa ja tunnelmaa olisi voinut leikata veitsellä. Keräsen persoonallinen ääni pääsi oikeuksiinsa ja Lautamaja revitteli haitariaan upeasti. Nyansseja löytyi vaikka muille jakaa.
Pitkän linjan pohjanmaalaisyhtye Bill Hota & The Pulvers juhli Folklandialla 30-vuotista historiaansa. Yhtyeen basisti-laulajana on Leija Lautamajan isä Juhani Lautamaja.
– Kyllä iskä oli meitä fanittamassa ja me Pulverseja, nauraa Leija Lautamaja.
Nyt 26. kerran järjestetty Folklandia kokosi viikonloppuna Baltic Princessin täyteen kansanmusiikin ja -tanssin ystäviä. Pispalan Sottiisin järjestämä Folklandia on rajannut kansanmusiikin aina hyvin laajasti ja se onkin festivaalin valttikortti. Siellä voi nähdä kansanmusiikin ja -tanssin koko kirjon perinteisistä pelimanneista nuoriin uudistajiin.

Jälkimmäisiä edusti nyt muun muassa Vilma Jää. Hän yhdisti setissään elektronista musiikkia suomalais-ugrilaiseen kansanperinteeseen. Vilma Jää veti yleisön upeasti mukaan yön pikkutunneilla ja hän on omiaan tuomaan uutta yleisöä kansanmusiikin pariin.

Folkandian raikkaimpia yhtyeitä oli neljän nuoren naisen Enkel. Vuonna 2015 perustettu Enkel on julkaissut jo kolme levyä. Kolmoslevy "Love Hurts" ilmestyi lokakuussa.
– Folklandialla on aina hauska soittaa kun yleisö on niin vastaanottavaista, kertoo Enkelissäkin soittava Leija Lautamaja.

Folklandian perinteisintä pelimannilinjaa edusti muun muassa Ingå Spellmansgille. 13-jäseninen ryhmä on perustettu vuonna 1974 ja se soitti lauantaina Folklandialla perinteistä kansan- ja tanssimusiikkia.
– Kaikkein mieluiten me soitetaan tanhuajille kuten Folklandialla, mutta kyllä me soitamme tavallisissa tanssitilaisuuksissa ja Inkoo-päivässäkin. Aiemmin oli keikkoja kerran kuussa. Nyt ne ovat vähentyneet. Ei vain ole niin paljon tanssi-iltamia kuin aiemmin, kertoo haitaristi Ingolf Backman.
Folkandialla inkoolaiset ovat olleet yli kymmenen kertaa.
– Joskus ollaan juteltu ja soiteltu kahvilassa koko yö ja menty suoraan aamupalalle. Nyt ehdittiin nukkua muutama tunti.
Folklandian vakioesiintyjiin kuuluu upea pianisti ja säveltäjä Timo Ala-Kotila, joka esiintyi nyt parissakin yhteydessä. Ala-Kotilan Petri Hakalalle säveltämä "Mandolin Concerto" oli nautittavaa kuultavaa,
Samoin Folklandian vakiokaartiin kuuluva Tsuumi Sound Systems julkaisi perjantaina Folklandialla uuden levynsä "Concert in Studio".
Folklandialla oli jälleen kerran niin paljon esiintyjiä useissa esiintymispaikoissa, että kaikkea mielenkiintoista ei millään ehtinyt bongaamaan. Kun väki oli tullut paikalle musiikin ja tanssin takia, puuttui perinteinen känniörvellys risteilyltä kokonaan ja sen tilalla oli hyväntuulista hauskanpitoa. Näin käynnistyi kansanmusiikkivuosi 2023!