Sydänliitto on julkaissut arvionsa Suomen eri kuntien sydänturvallisuudesta, mikä selvityksessä tarkoittaa esimerkiksi sydäniskureiden määrää ja niiden sijoittelua kunnassa. Nurmijärven tilanteessa on selvityksen mukaan parannettavaa.
Sydänturvallisuuden taso muodostuu selvityksessä neljän mittarin yhteistuloksena. Mittarit ovat sydäniskurien määrä tuhatta asukasta kohti, sydäniskurien sijoittelu riskialueilla eli alueilla joihin ensihoidon saapuminen kestää kauemmin sekä alueilla joissa on paljon yli 65-vuotiasta väestöä sekä sepelvaltimoindeksi. Sydänturvallisuuden kokonaistason maksimiarvo on 100. Koko maan taso on 42/100. Asteikossa on kolme porrasta, heikko, parannettavaa ja hyvä.
Nurmijärvellä sydänturvallisuuden taso on selvityksen mukaan 37/100, millä yltää tasolle, jolla on parannettavaa, mutta ei olla heikolla tasolla.
Sydänliiton tietojen mukaan Nurmijärven alueella on 42 sydäniskuria, mikä antaa selvityksessä heikon tuloksen. Parannettavaa oli sydäniskureiden sijoittelussa riskialueluokissa sekä alueilla, joissa asuu runsaasti yli 65-vuotiaita.
Sepelvaltimoindeksi oli Nurmijärvellä hyvä, 9,7.
Sydänturvallisuuden tasoa vahvistetaan selvityksen mukaan erityisesti lisäämällä rekisteröityjen sydäniskurien määrää.
– Sydäniskurit kannattaa sijoittaa etenkin julkisiin tiloihin, joissa ihmiset kulkevat paljon. Näitä ovat muun muassa julkisten liikenteen asemat, kauppa- ja liikuntakeskukset sekä toimistot, tiedotteessa todetaan.
Tasoa voi lisätä myös lisäämällä sydäniskureita ydintaajaman ulkopuolelle eli ensihoidon riskialueluokkiin 2 ja 3. Sydäniskurien sijoittelussa tulisi huomioida yli 65-vuotiaiden asuinpaikat.