Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiralle koti -sarjan toinen kausi käyntiin Nelosella – koira-asiantuntijana röykkäläinen eläintenkouluttaja Tommy Wirén

Ensimmäisellä kaudellaan huippusuosituksi nousseen Nelonen Median Koiralle koti -sarjan toinen kausi käynnistyy tänään 18. tammikuuta. Johtavana koira-asiantuntijana toimii ensimmäisen kauden tapaan röykkäläinen eläintenkouluttaja Tommy Wirén.

Brittiformaatista Doghouse muotoillussa sarjassa seurataan kodinvaihtajakoirien tarinoita. Sarjan jokaisessa osassa kolmelle koiralle pyritään löytämään parhaat mahdolliset uudet kodit.

– Suomalaisen sarjan informatiivisuutta brittiversioon verrattuna on kehuttu, Wirén kertoo.

Toinen kausi poikkeaa hänen mukaansa jonkin verran ensimmäisestä.

– Nyt uskallamme puhua asioista vielä suorempaan, koska erityisesti siitä saimme katsojilta kehuja.

Myös toisen kauden matchit ihmisten ja koirien välillä ovat Wirénin mukaan parempia kuin ensimmäisen kauden.

– Ne ovat niin hyviä, ettei niitä kohta usko kukaan, Wirén nauraa.

Esimerkiksi hän nostaa tapauksen, jossa kotia etsivältä koiralta on kuollut omistaja ja koiraa etsivältä perheeltä saman rotuinen ja saman ikäinen koira. Perhe haluaa ainoastaan kyseisen rodun edustajan. Toisessa tapauksessa haetaan 10–12-vuotiaille koirille eläkekotia. Uusi perhe asuu merenrannalla ja koirat voivat liikkua vapaasti kissaluukun kautta sisään ja ulos. Perheellä on aiempaa kokemusta ikääntyneistä koirista.

– Seassa on myös arkirealismia. Ihmiset tulevat katsomaan koiraa, ovat epävarmoja ja haluavat miettiä. Se on kaikkien kannalta hyvä asia.

Ensimmäisellä kaudella ihmiset olivat Wirénin mukaan epävarmoja ilmoittamaan koiraansa kodinvaihtajaksi. Nyt he ovat rennompia, koska ensimmäinen kausi on näyttänyt, että ketään ei syyllistetä.

– Ihmisillä on paljon hyviä syitä, joiden vuoksi he joutuvat luopumaan koirasta. Siksi tässä asiassa on turha hurskastella, Wirén sanoo ja jatkaa:

– Jos koiralle ei ole aikaa, se kärsii. Omistajalla taas on morkkis, jos hänellä ei ole aikaa koiralle, ja jossain on ihminen, jolla on aikaa koiralle, mutta ei koiraa. Kaikki voittavat

Koirille on ollut tarjolla niin paljon koteja, että ohjelman kaikki kodinvaihtajat ovat saaneet mahdollisimman hyvän kodin. Ensimmäisen kauden 30 koirasta yksi tai kaksi ei ole enää kodissa, johon ohjelman jälkeen meni.

– Kaikki ne edellytykset, joita omistajat ovat uudelta perheeltä toivoneet, on pystytty täyttämään, Wirén kertoo.

Myös koirille, jotka eivät ole päätyneet ohjelmaan, on löytynyt koti.

– Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat rakastaa ne ehjiksi.

Ohjelmatiimi tutustuu etukäteen perheisiin, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa koiran. Wirén taas käy katsomassa koiria, jotka on ilmoitettu kodinvaihtajiksi.

– Joistakin koirista näkee heti, että ei tule mitään. Ne jännittävät niin paljon, että kuvauspaikalle tulo olisi niille liian stressaava tilanne.

Wirénin mukaan kodinvaihdossa pyritään olemaan joka suuntaan rehellisiä. Kaikki koirat ovat eläinlääkärin tarkastamia. Lisäksi koirilla on kahden viikon koeaika uudessa kodissaan, ja niiden elämää seurataan myös tämän jälkeen.

– Lopullinen vastuu on kuitenkin luovuttajalla ja ostajalla, hän muistuttaa.

– Kun kamerat sulkeutuvat, alkaa palaveri, jossa he sopivat keskenään asioista.

Wirén on toiminut koirien kanssa noin 50 vuotta, siitä lähes 30 vuotta eläinkoulutuksen ammattilaisena.

– Nyt minulla on sellainen olo, että olen ymmärtänyt tästä jotakin, hän sanoo.

Wirénin tämän hetken projekti on luoda mahdollisimman yksinkertaisia koulutusohjelmia koiranomistajille.

– En kouluta ihmisten koiria, vaan koitan tehdä ihmisten elämästä helpompaa koiriensa kanssa.

Wirénin mukaan yksi tämän hetken ongelmista on se, että koirien kanssa lähdetään suoraan ilman peruskoulutusta erilaisten harrastuslajien pariin.

– Jokaisella koiranomistajalla on velvoite antaa koiralle peruskoulutasoinen koulutus. Eskariaikana opetellaan sosiaalisuutta ja viimeistään puolen vuoden iässä lähdetään opettelemaan perustaitoja. Vasta sen jälkeen voi siirtyä erilaisiin harrastuslajeihin.

– Työssäni olen päässyt kellumaan monenlaisiin liemiin. Olen tyytyväinen tästä laaja-alaisuudesta ja siitä, että en jäänyt harrastamaan tiettyä rotua tietyissä lajeissa, hän sanoo.

Wirén on keskittynyt erityisesti työkoirien, avustajakoirien sekä eläinalan ammattilaisten koulutukseen. Hän on muun muassa tehnyt yhteistyötä Korkeasaaren kanssa sekä suunnitellut ja toteuttanut koronakoirien koulutuksen.

Nyt Nelosen ohjelmistossa oleva Koiralle koti ei ole hänen ensimmäinen työnsä televisiolle. Hän osallistui myös vuonna 2009 Koiralle koti-sarjaan sekä vuonna 2010 Hienosti hihnassa -sarjaan. Lisäksi häneltä on ilmestynyt yhteistyössä Päivi Romppaisen kanssa kirjat Onnistu koirasi koulutuksessa (2013) ja Hienosti hihnassa (2014).

Wirén siirsi viime elokuussa työtilansa Espoosta Rajamäelle. Hän pitää työtilassaan (Patruunantie 21, Rajamäki) teemailtoja maanantaisin 23.1. alkaen, ilm. info@tommywiren.fi