Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ystävä Anu Oosi on odotettu vieras – "Toimiminen vapaaehtoisena ystävänä antaa enemmän kuin ottaa"

Kirkonkyläläinen Anu Oosi on toiminut vuoden ajan noin 90-vuotiaan rouvan vapaaehtoisena ystävänä. Hän vierailee ystävänsä luona kerran viikossa. Vierailun aikana ystävykset ulkoilevat ensin ja vaihtavat sitten kuulumisia sisällä, joko kahvikupin ääressä tai ilman kahvittelua.

Oosin vierailut ovat ystävälle tärkeitä ja odotettuja.

– Hän odottaa minua ulkona. Viemme roskat, kävelemme tietyn lenkin ja vaihdamme kuulumisia, aina samana viikonpäivänä ja samaan aikaan. Rutiinit ovat ystävälleni tärkeitä, Oosi kertoo.

Välillä ohjelmaan tulee toki muutoksiakin, hoidetaan vaikkapa jokin kauppa-asia tai käydään puolison haudalla.

Oosin ystävä asuu yksin kotonaan. Hänen puolisonsa on kuollut kymmenisen vuotta sitten ja lähes kaikki sukulaiset asuvat kaukana. Rouvalla on joitakin ystäviä, mutta hän kokee silti yksinäisyyttä.

Anu Oosi pitääkin tärkeimpänä sitä, että ystävä tulee vierailujen aikana nähdyksi ja kuulluksi, että hän on keskiössä.

– Mitä kuuluu? Miten menee? Ne ovat tärkeitä kysymyksiä, Oosi sanoo.

Mitä kuuluu? Miten menee? Ne ovat tärkeitä kysymyksiä.

Ja niin kuin kunnon ystävyyden kuuluu, tämäkään ystävyys ei ole yksipuolista.

– Käynti ystävän luona katkaisee ihanasti päivän ja työjututkin unohtuvat. Meidän kemiamme sopivat hyvin yhteen, Oosi kertoo.

– On myös ihanaa, että on ikäihminen lähellä, hän jatkaa.

Pois lähtiessään Oosilla on kuitenkin huoli siitä, kuinka ystävä pärjää yksin.

– Sitten ajattelen, että minä teen sen mikä on minun tehtäväni.

Anu Oosi kertoo saavansa itselleen hyvän mielen siitä, että voi olla avuksi. Toimiminen vapaaehtoisena antaa hänelle enemmän kuin ottaa.

– Olen myös miettinyt sitä, että jos olisin itse vanhana yksinäinen, olisi ihanaa, että joku kävisi katsomassa.

Anu Oosi osallistui Vapaaehtoistoiminnan koulutukseen talvella 2020. Lapset olivat jo maailmalla, oli aikaa uusille asioille ja uudelle tekemiselle. Koulutuksen jälkeen Oosi on toiminut ystävänä kolmelle ikäihmiselle, yhdelle kerrallaan.

– Koulutus oli kattava ja hyvin organisoitu. Minulle oli yllätys se, kuinka monella eri tavalla voi toimia vapaaehtoisena, Oosi sanoo.

Vaihtoehtoja oli niin paljon, että valintaa piti miettiä. Esimerkiksi toimiminen lapsiperheessä olisi kiinnostanut.

– Olen kuitenkin työssäni päivät lasten kanssa, joten ajattelin, että vapaaehtoisena toimiminen voisi olla jotakin muuta.

– Vapaaehtoisena toimiminen lähtee siitä, että vapaaehtoistyö kiinnostaa, sanoo seurakunnan ja kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mari Hämäläinen.

Vapaaehtoisena voi aloittaa jo 16-vuotiaana, mutta alle 18-vuotiaat vapaaehtoiset toimivat yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa. Oman elämäntilanteen tulisi Hämäläisen mukaan olla sellainen, että on mahdollista auttaa muita.

Nurmijärven kunnalla ja seurakunnalla on yhteensä 250 vapaaehtoista. Lisäksi ovat järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoiset. Eniten vapaaehtoisia kaivataan tällä hetkellä ikäihmisten ulkoilukavereiksi ja maahanmuuttajaperheisiin sekä kielikerhoihin.

Ilmoittautuminen puolentoista vuoden välein pidettävään Vapaaehtoistoiminnan koulutukseen on parhaillaan käynnissä. Koulutus ei ole välttämätön vapaaehtoisena toimimiselle, mutta antaa Hämäläisen mukaan eväitä tehtävään.