Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olen kuin yökukkanen, joka antaa viikonloppuisin itsensä rehottaa ja rönsyillä" – naapurikunnassa kaksipäiväinen burleskitapahtuma

Hyvinkäällä juhlistetaan kevään karnevaaliaikaa näyttävästi, kun Studio Donneriin saapuu useita kotimaisia ja kansainvälisiä burleskitaiteilijoita. Kaksipäiväinen burleskitapahtuma Kimallekaruselli juhlistaa samalla burleskin saapumista Suomeen.

– Helmikuussa on tullut kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun järjestimme ensimmäiset Helsinki Burlesque Festivaalit, joiden myötä uusi burleski rantautui maahan, tapahtuman tuottaja ja burleskitaiteilija Petra Innanen alias Bettie Blackheart kertoo.

Innanen kertoo käyneensä vuonna 2004 katsomassa burleskia New Yorkissa. Se teki vaikutuksen, ja Innasesta tuntui, että hän oli löytänyt sen, mitä hän oli aina etsinyt. Burleski yhdistää kaikki hänen mielenkiinnon kohteensa.

Hän on Kuvataideakatemiasta valmistunut taidemaalari, mutta tekee myös keramiikkaa, videotaidetta ja animaatiota. Hänellä on punktausta, joten korkeakulttuurin ja vaihtoehtokulttuurin kombinaatio kiinnostaa. Hän on aina ollut myös feministi.

– Burleskissa kiehtoo karnevalistinen suhtautuminen kehoon. Olen kuin kolmiulotteinen veistos, jota voin itse ohjailla. Luon teoksen, joka viihdyttää yleisöä. Samaan aikaan olen edelleen kuvataiteilija ja 52-vuotias tavallinen nainen. Olen kuin yökukkanen, joka antaa viikonloppuisin itsensä rehottaa ja rönsyillä. Maanantaisin menen nuppuun, kun lähden työhuoneelleni.

Olen kuin yökukkanen, joka antaa viikonloppuisin itsensä rehottaa ja rönsyillä.

Petra Innanen

Burleski mielletään helposti strippaamiseksi. Innasen mukaan sitäkin se on, mutta myös paljon muuta. Burleski ammentaa teatterista, musiikista, tanssista, kuvataiteista – ja kaiken yhdistävänä tekijänä on komiikka ja huumori. Esiintyjät tuovat esityksissään esille omia vahvuuksiaan ja osaamistaan.

– Burleski nähdään usein höpsönä söpöstelynä, jossa vain sipsutellaan koroissa. Esityksissäni haluan tuoda esille muitakin puolia, agressiota, himoa. Burleski on liioittelun taidetta.

Kiehtovaa burleskissa on visuaalisuus ja mielikuvituksellisuus. Kun Innanen järjestää burleskitapahtumaa haluaa, hän luoda kokonaan uudenlaisen maailman.

– Haluan, että tulijasta tuntuu, että hän astuu sisään [Pedro] Almodóvarin elokuvaan tai toiseen todellisuuteen.

Kansainvälinen burleskitapahtuma järjestetään Studio Donnerissa Villatehtaalla (Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää) 3.–4. helmikuuta. Ovet aukeavat molempina päivinä kello 18 ja esitykset alkavat kello 19. Molempina päivinä on eri esitykset.

Lavalla nähdään niin kotimaisia kuin kansainvälisiä burleskitaiteilijoita. Mukana on myös hyvinkääläinen Molly Moonstone. Tapahtuman juontaa Las Vegasista Hyvinkäälle saapuva burleskin alalla legendaarinen Scotty The Blue Bunny.

Myös yleisö voi ottaa osaa pukeutumalla tapahtuman mukaisesti.

– Jos on hankkinut pikkujouluihin sen kimallemekon, jota ei kehdannutkaan laittaa päälle, voi sen laittaa päälle nyt, Innanen vinkkaa mutta korostaa, että paikalle saa tulla tavallisissa vaatteissakin. Pukukoodia ei ole.

Burleskitapahtuman yhteydessä järjestetään kahden tunnin mittainen Tropical Divas -työpaja, jota vetää italialaisvenezuelalainen pariskunta Duo Panik Punch lauantaina kello 12.15. Mukaan työpajaan voi ilmoittautua osoitteessa burleskia@gmail.com.