Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Digiopastusta saa monesta paikasta Nurmijärvellä – "Opastukselle on iso tarve"

Nurmijärven digiverkostoa koordinoi Nurmijärven Opisto. Digiverkosto on alkujaan perustettu Digikahvila-hanketyötä varten, mutta sen toiminta on jatkunut hankkeen päättymisen jälkeen. Verkoston tavoitteena on koota yhteen kaikki kunnan alueella digiopastusta antavat tahot, jakaa kokemuksia ja kehittää toimintaa palautteiden ja tarpeiden pohjalta.

– Meillä on tuntuma, että digiopastukselle on iso tarve. Tällaista viestiä olemme saaneet muun muassa Vanhusneuvoston kautta. Sähköisen asioinnin yleistyminen lisää ohjauksen ja neuvonnan tarvetta. Erityisesti omien terveysasioiden hoitaminen netissä puhututtaa kuntalaisia, sanoo Nurmijärven Opiston rehtori Jenni Karemo.

– Tunnistamme selkeän muutoksen tietotekniikan ja älypuhelimien käytön kurssituksessa kansalaisopistossa. Viitisen vuotta sitten meillä oli kymmeniä eläkeikäisten tietotekniikkakerhoja ja alkeistason kursseja vuosittain. Nämä ovat jääneet pois miltei kokonaan. Yhä isompi osa eläköityvistä henkilöistä on käyttänyt työssään tai vapaa-ajalla tietotekniikka. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että kaikki työikäiset tai eläkeikäiset osaisivat käyttää tietokonetta ja älypuhelinta tai niiden arkisovelluksia sujuvasti.

Karemon mukaan digiverkoston tavoitteena on tavoittaa kaikki ne henkilöt, jotka kokevat tarvitsevansa tukea näissä asioissa arjessa selviytymiseen.

Meillä on tuntuma, että digiopastukselle on iso tarve.

Jenni Karemo

Nurmijärvellä järjestetään digikahviloita kolmessa paikassa: Klaukkalan Tellosalissa 14.2. ja 14.3., Heikkarin Olohuoneella 24.1, 28.2 ja 21.3 sekä Rajamäen Uimahallilla 31.1., 7.3. ja 28.3. Digiopastukset pidetään kello 13–15.

Karemon mukaan digikahviloissa annetaan maksutonta opastusta ilman ajanvarausta. Kysymyksiä voi esittää sekä tietokoneen, tabletin että älypuhelimen käytössä. Opastajilla löytyy osaamista sekä Android- että Apple-käyttöliittymistä. Yleisimmin opastukset liittyvät laitteiden ohjelmien asennukseen, tietoturvaan, laitehankintaan tai erilaisten ohjelmien käyttöön, kuten Whatsapp, valokuvat, sähköposti, terveyspalvelut.

Nurmijärven Opiston tietokonekerhot, älypuhelinkurssit, sähköisten palveluiden opastukset sekä yksittäisten tietokoneohjelmien käyttökurssit pidetään puolestaan tammi–huhtikuun aikana.

Nurmijärven pääkirjastossa alkaa puolestaan digikerho alkaa 24. tammikuuta, ja se pidetään joka toinen tiistai kello 10–11.

Digikerhoissa käydään läpi ja harjoitellaan digiaiheita kerholaisten omien toiveiden pohjalta omalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Myös henkilökohtaisia digiopastustuokioita on tarjolla.

Heikkarin Olohuonetoiminnan yhteydessä on myös mahdollisuus saada ajanvarauksella henkilökohtaista ohjausta sähköisten palveluiden käytössä. Nurmijärven Klubitalo (Viirintie 3, Klaukkala) tarjoaa digitaitojen vahvistamista työikäisille jäsenilleen.

Rajamäen kylätalon kyläavustaja auttaa sovittaessa laitepulmissa ja ohjaa digiasioissa kylätalon asiakkaita.

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry tarjoaa senioreille etäopastusta tietoteknisten laitteiden ja palveluiden käyttöön. Opastusta voi pyytää melkeinpä mihin asiaan tahansa.