Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna Haimilan graafiset Klaukkala-tuotteet syntyivät puolivahingossa –  "Asiat lähtivät eskaloitumaan"

Anna Haimila tulee iloiksi nähdessään ohikulkijoilla hänen suunnitteleman paidan tai kangaskassin.

Klaukkalalainen Anna Haimila julkaisi paikallisessa Facebook-ryhmässä kuvan suunnittelemastaan Klaukkala-kuvasta miettien, että kuvasta voisi vaikka painattaa paitoja. Pian kyselyitä ja ihastelua alkoi tulvia ovista ja ikkunoista. Pian piirtyivät myös Kirkonkylä ja Rajamäki, mutta aluksi vain julisteiksi. Nyt tarjolla on t-paitojen ja julisteiden lisäksi muun muassa kangaskasseja sekä postikortteja. Graafikoksi Haimila ei päätynyt sitä perinteisintä kautta.

– Pidin lapsena piirtämisestä ja ajattelin jossain vaiheessa, että minusta voisi tulla graafinen suunnittelija. Lukion jälkeen hain koulutukseen, mutta en päässyt sisään, hän sanoo.

Tällä hetkellä Haimilan päätyö on käyttöliittymäsuunnittelija. Pari vuotta sitten työpaikalla havahduttiin siihen, että joukosta puuttuu graafinen osaaja. Haimila päätti, että hänestä tulee kyseinen henkilö.

– Kävin töiden puolesta vuoden kestävän graafisen suunnittelun koulutuksen. Nyt minulla on varsinaisen työn lisäksi oma toiminimiyritys.

Pääasiassa Haimila tekee logoja ja erilaisia kuvituksia.

– Suunnittelen kuvia sekä yrityksille että yksityishenkilöille esimerkiksi kortteihin, julisteisiin, sähköiseen ympäristöön tai tuotepakkauksiin. Lisäksi teen pieniä taittotöitä, kuten käyntikortteja.

Pidin lapsena piirtämisestä.

Haimilan kädenjälkeä on muun muassa klaukkalalaisen Cafe Kirjavan logo.

Paikkakuntien piirtäminen lähti nimenomaan kotikylästä Klaukkalasta. Vuonna 2021 graafikoksi valmistunut Haimila innostui opiskellessaan vektorigrafiikasta. Sen avulla piirrettyjä kuvia voi suurentaa tai pienentää halutessaan ilman, että kuva menee siitä pilalle.

– Mietin, että olisi kiva, jos voisi piirtää itselleen jotain. Silloin syntyi Klaukkala-paita. Koko juttu lähti siis vähän kuin vahingossa ja asiat lähtivät eskaloitumaan, Haimila sanoo.

Pian hän oli piirtänyt Nurmijärven kolmesta suurimmasta kylästä omat graafinsa ja paljon muitakin kaupunkeja, kuten Hyvinkään, Keravan ja Hämeenlinnan.

Viime vuonna Haimila aloitti yhteistyön Nensan kanssa ja nyt hänen tuotteensa voi tilata Nensan verkkokaupasta. Yhteistyön kautta myös Kirkonkylä ja Rajamäki muuntautuivat t-paidoiksi jo olemassa olevien julisteiden kylkeen.

– Yhdessä mietimme, mikä paikkakunta voisi olla seuraavana vuorossa. Minulla on lista niistä, joita ihmiset ovat toivoneet, hän paljastaa.

Yksi suosituimmista ehdotuksista on Helsingin Kallio.

Klaukkalan paidan kuvaa Haimila lähti miettimään graafisten muotojen kautta. Maitotölkki oli muodoiltaan helposti piirrettävissä vektorigraafityylillä ja se valikoituikin ensimmäisten joukossa kuvaan. Myöhemmin hän lisäsi kuvaan muun muassa alpakan ja torilla olevan patsaan klaukkalalaisten pyynnöstä.

– Kirkonkylä puolestaan lähti siitä, mitä ihmiset pyysivät, mutta siinä on totta kai Aleksis Kivi ja kirjasto. Rajamäellä puolestaan kirkko ja kiertoliittymän taideteos.

Haimilan oma suosikki on hänen mukaansa aina uusin, kuten nyt juuri valmistunut Hollola.

– Klaukkala on myös ikisuosikkini, koska siitä kaikki lähti liikkeelle. Tämä on myös rakas kotipaikkani ja siksi aina ykkösenä, hän sanoo.

Aiheen saatuaan Haimila ottaa huomioon jo tulleet toiveet siitä, mitä kuvaan halutaan ja googlaa lisäksi paikkakunnasta tietoja. Etenkin paikkakunnan historia kiinnostaa, sillä siitä voi saada montakin ideaa lopulliseen kuvaan.

– Piirrän ensin kuvat ja sen jälkeen sommittelen ne yhdeksi kokonaisuudeksi. Usein käy niin, etteivät kaikki suunnittelemani ja piirtämäni kuvat mahdu lopulliseen versioon. Silloin heitän ylimääräiset pois, eli turhaa työtä tulee aina välillä tehtyä.