Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seppo Hursti kouluttaa poliisikoiria – "Belgianpaimenkoirat soveltuvat poliisikoiriksi energisyyden ansiosta"

Belgianpaimenkoiria kasvattavan Seppo Hurstin mukaan poliisiyhteistyö sai alkunsa sattumien kautta.

Muun muassa Poliisit-televisiosarjaa seuranneille poliisikoirat Severi ja Sauli saattavat olla tuttuja.

Harvempi kuitenkin tietää, että kyseiset belgianpaimenkoirat – neljän muun poliisikoiran ohella – on kouluttanut ammattiinsa hyvinkääläinen Seppo Hursti.

– Kaiken kaikkiaan olen kouluttanut virkakäyttöön kuusi koiraa, ja niistä kolme ihan pennusta saakka. Kolme muuta poliisille päätynyttä koiraa on ollut minulla itselläni, ja olen kouluttanut ne poliisille heidän pyydettyään sitä, hän kertoo.

Hursti on yksi harvoista siviilihenkilöistä, jotka ovat kouluttaneet koiria poliisin virkakäyttöön. Yleisesti poliisikoirien koulutus tapahtuu Poliisiammattikorkeakoulun poliisikoiralaitoksella.

Ylikonstaapeli Antti Tikkasen mukaan normaali käytäntö on, että poliisikoiralaitos ostaa koirat pentuina omaa koulutustaan varten.

Siviilihenkilöiden toteuttamassa koulutuksessa puhutaan puolestaan projektikoiratoiminnasta, hän sanoo.

– Välillä tarvitsemme uusia koiria esimerkiksi silloin, kun poliisikoira alkaa olla virkaansa liian iäkäs. Kaikki eivät tässä vaiheessa halua pentua, vaan nuoren koulutetun koiran, Tikkanen avaa.

– Tässä toiminnassa meillä on mukana lähinnä yksittäisiä siviilihenkilöitä. Kouluttajat kouluttavat koiran meidän ohjeidemme mukaan ja tapaamme heidän kanssaan sen aikana säännöllisesti.

Belgianpaimenkoirat ovat yhteistyökykyisiä, jonka lisäksi niidenvietit ovat voimakkaat.

Seppo Hursti

Kouluttamisen lisäksi Hurstilta on hänen arvionsa mukaan lähtenyt Tikkasen mainitsemaan poliisikoiralaitoksen omaan koulutukseen noin 40 lyhytkarvaista belgianpaimenkoiranpentua, eli malinoisia.

Seuraava pentue on jo tulossa, ja siitä on poliisikoiralaitokselle menossa ainakin yksi pentu.

Hurstin mukaan yhteistyö poliisin kanssa sai alkunsa muutaman sattuman kautta.

– Minulla on lahtelainen ystävä, joka oli aikoinaan kiinnostunut belgianpaimenkoirista. Hän sai tietää, että minä kasvatan niitä ja sitä kautta tutustuimme. Kyseisestä kaverista tuli lopulta poliisikoiralaitoksen opettaja, Hursti kertoo.

– Poliisikoirakoulutus alkoi kuitenkin siitä, että minulla oli yhdestä pentueesta jäänyt yksi pentu, jonka päätin jättää itselleni. Kävin Lahdessa treenaamassa poliisikoiranohjaajien kanssa ja otin koiran aina silloin tällöin mukaani. Lopulta sieltä ehdotettiin, että mitäs jos kouluttaisinkin sen heille, hän jatkaa.

Kyseessä oli aiemmin mainittu, tv-julkkikseksi noussut Severi. Sen Hursti luovutti poliisille vuonna 2006.

Hurstin mukaan belgianpaimenkoirat soveltuvat poliisikoiriksi ennen kaikkea energisyyden ansiosta.

– Ei tarvitse pyydellä, että lähdetäänkö hommiin. Ne ovat aina valmiina. Belgianpaimenkoirat ovat myös erittäin yhteistyökykyisiä, jonka lisäksi niiden vietit ovat voimakkaat, hän kuvailee.

Belgianpaimenkoiria Hursti on kasvattanut yhdessä tyttärensä Ria Hursti-Mäenpään kanssa vuodesta 1998 lähtien. Poliisiyhteistyö on ollut hänen mukaansa lähinnä harrastustyyppistä toimintaa koirankasvatuksen yhteydessä. Siinä häntä on kiehtonut etenkin mahdollisuus nähdä, mihin kaikkeen koirat pystyvät.

Hän kertoo kuvaavan esimerkin koirien hajuaistista.

– Olimme treenaamassa ja olin lähdössä hakemaan tilaan toista koiraa, kun minulta putosi herkkupatukka lattialle. Nostin sen kuitenkin heti pöydälle. Hain koiran ja se pani nenänsä heti juuri siihen kohtaan, mihin patukka oli tippunut.

Televisiossa Hurstin kasvattamista poliisikoirista on esiintynyt kaikkiaan neljä: jo mainittujen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella palvelleen Severin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Saulin lisäksi Oulun poliisissa palvellut Håkan sekä Ahvenanmaalla vaikuttanut Kosto.

Kaksi muuta koulutettua ovat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Serge ja Antti, joka pääsi vuodenvaihteessa viettämään ansaittuja eläkepäiviään.

Tampereen poliisin Vuoden tamperelaiseksikin palkittu Xy on puolestaan Hurstin kasvatti. Myös se eläköityi vuodenvaihteessa.

Televisiokoirista eläkkeestään nauttii enää vain Kosto, muista aika on jo jättänyt.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa