Turvallisuusalan ammattiliiton tiedottaja Sami Kymäläinen kertoo tilanteen olevan alalla nyt niin kriittinen, että hyvin harva haluaa kommentoida asiaa edes nimettömästi.
– Tilanne on tulenarka. Oma arki on kääntynyt aivan päälaelleen.
Näin kuvailee suomalaisessa suuressa kaupungissa työskentelevä vartija tilannetta ja ihmisten suhtautumista alaan kauppakeskus Isossa Omenassa sattuneen kuolemantapauksen jälkeen. Kiinnipitotilanteen yhteydessä 35-vuotias nainen kuoli. Vartija esiintyy tässä jutussa nimettömänä.
Seuraukset vartija huomasi omassa työssään heti seuraavana päivänä.
– Olin työvuorossa isossa kauppakeskuksessa, ja ihmiset tuijottivat. Ihmisten silmissä näki inhon. Varautuneisuutta ilmeni myöskin tiettyjen liikkeiden henkilökunnan suunnalta: he eivät tervehtineet. Tuli sellainen olo, että yksittäinen vaksi nyt kantaa vastuun kaikista tapahtumista. Samana päivänä muistan myös, kuinka väistin perhettä, että se pääsee kulkemaan. Äiti sanoi lapsilleen, että olipa pelottava nähdä nuo vartijat.
Ihmisten reagointi on jatkunut samanlaisena myös sen jälkeen.
– Tulevat heti tarkistamaan, että mitä firmaa edustaa. Jaa, täällä uskaltaa asioida, kun edustatte tätä firmaa. Äidit ovat sanoneet lapsille, että väistäkääs, vartijat tulee. On sanottu, että pitää varoa, eikä lähestyä, vartija kuvailee.
Samaa viestiä vartija on kuullut myös kollegoiltaan.
– Olen kuullut paljon kollegoilta sitä, että jos on tullut ensiaputilanne kaupassa, ihmiset sanovat, että tuolla ne tappajat taas menevät. Yksi kollega oli joutunut kutsumaan yhteen tilanteeseen ensihoitajat paikalle, ja joku heistäkin oli kysynyt että uskaltaako tänne tulla, kun vartijat ovat paikalla.
Vartija on seurannut kansalaiskeskustelua, jossa monet ovat olleet sitä mieltä, että vartijoiden ensisijainen halu olisi päästä fyysiseen kontaktitilanteeseen asiakkaiden kanssa.
– Sellaista on kummallista lukea. Voimakeinojen käyttäminen on ammatissa kaikkein viimeisin vaihtoehto, me lähdemme siitä että puhutaan. Puhutaan niin kauan, kunnes asiakas ymmärtää oman parhaansa. En tiedä yhtäkään vaksia omalta seudultani, joka haluaisi päästä painimaan, vartija sanoo.
Seurauksia kuvaa myös Turvallisuusalan ammattiliiton tiedottaja Sami Kymäläinen. Kuulumiset kentältä eivät ole olleet mairittelevia.
– Vartijoita ja järjestyksenvalvojia syljetään, haukutaan tappajiksi ja hautakynttilöitä viedään kotiovelle. Muun muassa, Kymäläinen sanoo.
Hän allekirjoittaa vartijan näkemyksen tulenarasta tilanteesta.
– Ihmiset sylkevät autoa päin, tunkevat kameroita naamaan kiinni ja yrittävät samalla provosoida. Erityisen ikävää, että tässä ovat olleet monesti kohteena nuoret ihmiset, joilla monilla on elämän ensimmäinen työpaikka kyseessä. Näitä on sattunut ympäri Suomea, Kymäläinen kertoo.
Karuin seuraus on sellainen, jossa Kymäläisen mukaan yllytetään suoraan väkivaltaan vartijoita kohtaan.
– On tullut vastaan jopa kuvallinen ohje, mihin puukottaa vartijaa jotta ei osu suojaliiviin. Tilanne on nyt niin tulehtunut, että kukaan alalla työskentelevä ei halua antaa haastatteluja edes nimettömästi.
Kymäläiselle itselleenkin tapahtunut on käynyt tunteisiin. Twitterissä aktiivinen pirkanmaalainen linkkasi taannoin uutisen, jossa kerrottiin yhden Avarn Securityn rikosepäilykokonaisuuteen liittyneen henkilön menehtyneen.
– Saiko sosiaalinen ja perinteinen media ensimmäisen veriuhrinsa? Jos näin pääsi käymään, niin toivotaan että jää viimeiseksi, Kymäläinen kirjoittaa.
Ajatteletko, että toimittajat haluavat tällaisia seurauksia?
– Siinä päivityksessä oli tunne kieltämättä vähän pinnassa. Korostan, että ne twiitit olivat tehty henkilökohtaiselta tililtä yksityishenkilönä. Avarnista käyty keskustelu oli ihan perusteltua: olin itsekin todella järkyttynyt, kun se tuli julkisuuteen, ja toivon mukaan se selvitetään juuriaan myöten. Sitten pian tuli Securitas-tapaus, joka veti tuon ihan pintaan: uutisointi oli vähän turhankin nopeaa ja siinä ruokittiin ihmisissä mahdollisimman voimakkaita tunteita.
– Media halusi uutisoida nopeasti, josta seurauksena tunteet olivat pinnassa ennen kuin faktat olivat esillä. Osa jutuista oli sellaisia, että ratsastettiin tunnekuohun harjalla. Somessa nousi sitten lynkkausmieliala, joka levisi koko alaa kohtaan. Tätä twiitissäni kritisoin, Kymäläinen sanoo.
Kymäläisen mukaan on selvää, että alaa pitää kehittää lähivuosina selkeillä ratkaisuilla.
– Ensinnäkin koulutuspuoleen pitää satsata lisää. Myös alan palkkausta pitää saada kehitettyä. Vastaavissa tehtävissä työskentelevien palkka on 12 euroa tunti, joten uhkatekijöihin ja osaamisvaatimuksiin suhteutettuna se ei ole välttämättä kauhean kannustava. Jos halutaan saada alalle kehitystä, niin pitää ruveta väistämättä tarkastelemaan alan palkkatasoa, Kymäläinen huomauttaa.
Samaa mieltä on myös jutussa nimettömänä esiintyvä vartija.
– Koulutuksen parantaminen, ensiaputaitojen kehittäminen ja voimankäytöllisen aspektin tarkastelu. Niillä liikkeelle. Olisi hyvä, jos koulutetaan alalle tulevia ihmisiä vuorovaikutustaitoihin ja sosiaaliseen osaamiseen. Nuoret ihmiset eivät välttämättä tunnista sitä, onko joku reaktio esimerkiksi seurausta psykoosista. Myös hiljaista tietoa pitäisi laittaa kiertämään aiemmin enemmän: jos tiedetään, että joku ei oikein sovi hommaansa, siitä kiertää tieto ja se otetaan vastaan, vartija sanoo.
Avarn Securityyn liittyvässä rikosepäilykokonaisuudessa yksi epäilty on sittemmin kuollut. Poliisin mukaan asiaan ei liity rikosta.
– Tällä hetkellä meillä on alalla nuoria ihmisiä, jotka yhtäkkiä saavat kuulla olevansa tappajia ja rikollisia. Selviytymistä se vaatii, ja päätä, vartija sanoo yleisluontoisesti kommentoimatta mainittua tapausta erikseen.