Monikon nuorisotilaan tullaan lämmittelemään, oleskelemaan ja juttelemaan. Junnut pelaavat, askartelevat ja leipovat.
Klaukkalan Monikon nuorisotilaan tullaan, koska siellä voi olla lämpimässä. Sinne tullaan myös tapaamaan kavereita, oleskelemaan ja juttelemaan. Paikan sohvatkin saavat kehuja.
– Tulen tänne, kun ehdin. Olen aika kiireinen, kertoo Valtsu Palsala.
Hän luettelee pitkän rimpsun harrastuksia ja tekemisiä. Siihen kuuluvat Nurmijärven nuorisovaltuusto, alueellinen nuorisovaltuusto, isoshommat Nurmijärven seurakunnassa, bändi ja teatteri.
– Itsekin ihmettelen välillä, miten ehdin, 9-luokkalainen tuumaa.
– Koulussakin on silti tullut käytyä sen verran, että mulla on yli ysin keskiarvo, hän jatkaa.
Yksi syy siihen, että Valtsu Palsala viihtyy Klaukkalan nuorisotilassa, on tutut ohjaajat.
– Pelaan bilistä ja olen kavereiden kanssa. Tää on mun terapiaa.
7.-luokkalainen Susu Kallunki käy Klaukkalan nuorisotilassa useita kertoja viikossa.
– Kuuntelen täällä musiikkia, juttelen ihmisten kanssa ja hengailen, hän kertoo.
Susu Kallungin toiveissa on, että nuorisotalolla olisi musiikkiin liittyviä juttuja, esimerkiksi kitaroita ja rumpuja.
Torstai-iltana nuorisotilassa on paikalla alle kymmenen nuorta sekä kaksi ohjaajaa, vastaava nuoriso-ohjaaja Rosa Koskiniemi ja juuri tehtävässään aloittanut Hilma Piilonen. Koskiniemen mukaan ilta on tavallista hiljaisempi. Kun toiminta syksyllä alkoi, nuorisotalolle saattoi tulla jopa 80 nuorta. Vähitellen määrä vakiintui puoleen.
– Joulun jälkeen näitä 13–17-vuotiaita on yleensä käynyt 15–20 illassa. Junnuja eli 3.–6.-luokkalaisia taas käy kolmisenkymmentä, he tulevat into piukeana pelaamaan tänne meidän hienoon pelisaliin, Koskiniemi kertoo.
Vanhemmille nuorille Klaukkalan nuorisotalo on avoinna maanantai- ja torstai-iltaisin sekä joka toinen perjantai. Joka toinen lauantai tarjolla on Nurmijärven seurakunnan Gospel Café. Junnuille nuorisotalon ovet ovat avoinna keskiviikkoisin.
– Junnut tykkäävät siitä, että askarrellaan ja kun kysyy otetaanko erä bingoa, he ovat ihan innoissaan, Koskiniemi kertoo.
– Vanhemmat nuoret taas haluavat lähinnä paikan, jossa hengailla ja heidän osaltaan ohjelma onkin enimmäkseen vapaata. Toisinaan heiltä tulee toiveita, ja niitä on pyritty toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan, hän jatkaa.
Toteutuneita toiveita ovat muun muassa bilisturnaus, leipominen ja yökertsi. Välillä järjestetään myös retkiä.
Rosa Koskenniemen mukaan Klaukkalan nuorille on tarjolla todella paljon vapaa-ajantoimintaa.
– Kaikkia nuoria ei silti aina pystytä miellyttämään, hän tuumaa.
Parhaillaan meneillään on ilmoittautuminen uusiin harrastekerhoihin, joita järjestetään myös muissa kunnan taajamissa. Ilmoittautuminen kerhoihin tapahtuu SuomiSportin kautta. Kerhotarjonta on laidasta laitaan, muun muassa esportia, keppareita, kokkaamista, kuntonyrkkeilyä ja parkouria.
– Kerhot ovat tosi laadukkaita ja kunkin alan ammattilaisten järjestämiä, Koskiniemi kehuu.
Kuinka klaukkalalaisnuoret tällä hetkellä voivat?
– On nuoria, jotka voivat ihan ok. Sitten on niitä nuoria, jotka voivat huonosti, ja he voivat tosi huonosti. Sitten ovat vielä nuoret, jotka voivat superhyvin.
Tällä hetkellä Klaukkalassa on huolta nuorten väkivaltaisuudesta. Asian käsittelemistä varten on perustettu työryhmä, jossa on edustajia esimerkiksi nuorisotoimesta ja poliisista.
– Tällä hetkellä tilanne on se, että läpällä lyödään toisia koko ajan vähäsen, kuitenkin niin, että se sattuu, ja koulun käytävillä painitaan rytinällä, Koskiniemi kuvailee.
Kevättalvelle onkin suunnitteilla Monikkoon tilaisuus, jossa käsitellään sitä, mitä tällainen käytös tuo tullessaan, mikäli sille ei nyt tehdä jotakin. Nuorten vanhemmille suunnattuun tapahtumaan kutsutaan myös vierailijoita, Koskiniemi kertoo.