Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mobile-taideteos koristaa nyt Monikon aulaa – "Tuo tilaan pehmeyttä, lempeyttä ja lämpöä"

Monikon aulaan ripustettiin mobile-taideteos piristämään tilaa. Taideteoksen tekijä Jenni Rope on ylpeä siitä, miten hyvin teos sopii omalle paikalleen sisääntuloaulan kattoon.

Klaukkalassa sijaitsevan monitoimitalo Monikon aulan kattoon toivottiin Nurmijärven kulttuuripalveluiden taholta piristystä taiteen avulla. Kutsukilpailun kautta taideteoksen tekijäksi valittiin helsinkiläinen taiteilija Jenni Rope. Kilpailuun kutsuttiin viisi taiteilijaa, jotka kaikki lähettivät luonnosideansa tuomaristolle.

– Tuomaristo, joka koostui asiantuntijajäsenistä sekä Nurmijärven kunnan edustajista, päätyi lopulta kannattamaan minun teosideaani, Rope sanoo.

Valikoidessaan, millaisen teoksen hän Monikkoon tekee, Rope halusi toteuttaa mobileteoksen, jossa hän käyttää yksinkertaisempia, toistuvia muotoja ja vain paria väriä. Teoksen nimi on Puolikkaat.

– Piirsin useita erilaisia versioita teoksesta ja testasin niiden sopivuutta tilaan valokuvataustan avulla. Suunnittelin värit niin, että ne eivät riitelisi tilassa olemassa olevien erilaisten puunsävyisten katto- ja seinämateriaalien kanssa, mutta toisivat siihen kuitenkin yhden kirkkaan lisävärin avulla vähän särmää, hän sanoo.

Puolikkaat-mobilen suunnittelu- ja toteutustyössä kului yhteensä aikaa noin kaksi kuukautta. Rope sanoo toki tehneensä muitakin töitä tämän projektin ohessa. Ripustusta teos sai odottaa kuukauden verran vuodenvaihteessa.

– Ripustusvaiheessa matkaan tuli pieni muutos, ja jouduimme jättämään joitakin osia teoksesta pois, jotta kokonaisuus toimisi paremmin. Totesin, että siitä tuli jopa parempi näillä pienillä muutoksilla, Rope paljastaa.

Teoksen materiaali on UV-maalattua suomalaista koivuvaneria, ja sen kiinnityksessä on käytetty teräsvaijereita. Teos on 7,5 metriä pitkä, 2,3 metriä leveä ja 5,8 metriä korkea.

Taiteilija itse toivoo teoksen tuovan katselijoilleen muotojen, värisävyjen ja varjojen tutkimiseen uppoutuneita rauhoittavia hetkiä.

– Mobilen hidas liike on meditatiivista katseltavaa. Jo ripustusvaiheessa ihmettelimme, miten vain kaksivärinen teos voi saada ympäristöstään ja valon heijastumista niin monta lisäsävyä: vaaleanpunaista, vaaleansinistä ja vihreää. Lisäksi sen luomien varjojen liikettä voi seurata loputtomiin, Rope sanoo ylpeänä.

Hän on todella tyytyväinen siihen, miten Puolikkaat lopulta istuu Monikon aulaan.

– Se tuo kulmikkaaseen tilaan pyöreiden muotojensa ja väriensä avulla pehmeyttä, lempeyttä ja lämpöä.

Monikon aulan sisäkattoon tehtiin jo rakentamisvaiheessa varaus ison taideteoksen ripustamiselle. Teos sijaitsee näkyvällä paikallä ja sitä katsellaan sekä rakennuksen ulko- että sisäpuolelta. Ropen taideteos maksoi 24 154,2 euroa. Summasta Valtionkonttorin rahoitusta on 16 487,03 euroa, kunnan maksuosuus on 7667,17 euroa.