Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Luistelu on kivaa eikä haittaa, jos kaatuu” – harrasteryhmään pääsee ilman luistelukokemusta

Nurmijärven Taitoluistelijoissa voi luistella harraste- tai kisaryhmässä muodostelmassa tai yksinluisteluna.

Oppii uusia asioita, on todella mukavaa, tasapaino kehittyy ja saa kivoja kavereita. Nämä vastaukset toistuivat kysyttäessä, mikä taito- ja muodostelmaluistelussa on parasta. 13-vuotias Fanny Sjöholm on harrastanut luistelua 1,5 vuotta. Hänen mukaansa harrastus antaa uusia tapoja kehittää itseään. Muodostelmaluistelussa pääsee olemaan myös osana porukkaa.

– Olen aina tykännyt luistella. Parasta ovat kaverit ja kehittyminen. Osa hypyistä on haastavia, mutta onnistumiset innostavat ja kehittävät taitoa, hän sanoo.

Kohta kaksi vuotta luistelua harrastanut Veera Pietilä, 12, aloitti harrastuksen, koska hän halusi haastaa itseään.

– Parasta luistelussa on kehittyminen sekä kaverit. Olen kehittynyt todella paljon kahdessa vuodessa.

Tytöillä on kerran viikossa muodostelmaluistelua ja kahdesti viikossa yksinluistelua. Ainoastaan jälkimmäiseen kuuluvat hypyt, joiden onnistuminen tuntuu erityisen hyvältä. Harrasteryhmällä on kevät- ja joulunäytökset, mutta kisoja ei.

Molemmat tytöt ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kaunoluistimet kannattaa vetää jalkaan, jos yhtään miettii mukaan lähtemistä.

– Kannattaa lähteä! Tämä on todella kivaa eikä haittaa, jos kaatuu. Mekin olemme kaatuneet monta kertaa, Pietilä kannustaa.

– Täällä kehittyy kyllä, heti ei tarvitse osata. Jos haluaa aloittaa, niin todellakin! Oma asenne vaikuttaa todella paljon onnistumisiin, Sjöholm sanoo.

Samassa muodostelmassa luistelevat myös Emilia Tillgren, Saaga Bister, Siiri Hakala, Jenna Sistonen ja Helmi Nevalainen.

Myös he sanovat yksinluistelun hyppyjen olevan haastavimpia. Muodostelmassa pysyminen on myös haastavaa aika ajoin.

– Hyppyjen lisäksi myös piruetit ovat haastavia, sillä pää menee helposti pyörälle ja minun on vaikea pysyä pystyssä, kun toinen jalka pitää nostaa ylös, 4-vuotiaasta asti luistellut Nevalainen sanoo.

– Onnistuminen tuntuu todella kivalta. Tänne uskaltaa tulla, vaikkei olisi aiemmin harrastanut luistelua. Täällä on hauskaa ja saa nauraa, tytöt sanovat.

Taitoluistelun valmentaminen on monipuolista, sillä jäällä on kaiken ikäisiä ja erilaisia luistelijoita. Nurmijärven taitoluistelun toiminnanjohtaja ja harrastevastaava sekä yksinluistelun valmentaja Tiina Maltolahti sanoo aikuisten olevan vaativampia ja tarkempia. Lapset puolestaan ovat suoraviivaisempia eivätkä kyseenalaista niin paljon annettuja ohjeita.

– Tämä on kaiken kaikkiaan hyvin antoisaa. On hienoa nähdä luistelijan kehitys, hän sanoo.

Inka Bister on muodostelmaluistelun vastuuvalmentaja ja valmentaa muun muassa aikuisten muodostelmajoukkuetta eli kisaryhmää. Maltolahti ja Bister sanovat, että luistelun voi aloittaa milloin vain, mutta jos haluaa kilpaluistelun pariin, niin aloittaa täytyy jo 3–4-vuotiaana.

– Luistelua voi harrastaa 3-vuotiaasta aikuiseksi asti. Meillä on vaihtoehdot kaiken ikäisille ja tasoisille, Maltolahti rohkaisee.

– Parasta tässä työssä on nähdä onnistumisen riemu, kun luistelija oivaltaa jonkin uuden asian, Bister sanoo.

Ensimmäiset hypyt tehdään jo luistelukoulussa tasajalalla, jotteivät ne ala myöhemmin pelottaa. Harjoittelu vaikeutuu kokoajan, ja valmentajien mukaan juuri hypyt ovat monelle luistelijalle etappeja kehittymisestä.

– Kannattaa muistaa, että luistelija voi vaihtaa halutessaan harrasteryhmästä kisaryhmään tai toisin päin, Maltolahti sanoo.

– Yksilötunteja kannattaa olla ennen muodostelmaluisteluun lähtemistä, sillä siellä keskitytään enemmän tekniikkaan, täällä muodostelmiin, Bister sanoo.