Keudan ja Keusoten yhteistyössä valmistuu osaajia suun terveydenhuoltoon.
Suun terveydenhuollon työntekijäpulaa helpotetaan uudella koulutuksella.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ovat yhdistäneet voimansa ja järjestävät suunhoidon osaamisalan koulutusta.
Kyseinen vuoden kestävä koulutus on suunnattu lähihoitajille. Suunhoidon osaamisalasta valmistuvat lähihoitajat työskentelevät hammashoitajina suun terveydenhuollossa.
Ensimmäistä kertaa Keudan ja Keusoten yhteistyössä järjestämä koulutus järjestettiin vuonna 2022.
– Koulutus sai alkunsa Keusoten tarpeista, heillä on ollut työntekijäpulaa, opettaja Jaana Auvinen Keuda Nurmijärven Lopentien toimipisteestä selventää.
Ensimmäisestä koulutuksesta valmistui 11 uutta hammashoitajaa. Auvisen mukaan moni heistä on jo työssä suun terveydenhuollossa.
– Heistä viisi työllistyi suoraan Keusotelle, Auvinen kertoo.
Uusi suunhoidon osaamisalan koulutus alkoi 16. tammikuuta 2023. Mukana on 16 opiskelijaa, jotka valmistuvat joulukuussa 2023.
Koulutus järjestetään Keuda Nurmijärven ja Mäntsälän toimipisteissä.
Noin tuhat nurmijärveläistä jonottaa hammastarkastukseen – aikaa joutuu odottamaan 3–5 kuukautta
Yksi tammikuussa aloittaneista opiskelijoista on hyvinkääläinen Essi Meriläinen.
Vuonna 2010 lähihoitajaksi sairaanhoidon ja huolenpidon koulutusohjelmasta valmistunut Meriläinen kertoo työskennelleensä valmistumisestaan lähtien lähihoitajana vanhustyön parissa.
– Olen työskennellyt pitkään vanhusten kanssa ja kaipasin vaihtelua. Tykkään kuitenkin sosiaali- ja terveysalasta, joten halusin opiskella jotain tähän samaan alaan liittyvää, hän kertoo.
Osittain koulutuksen hakeutuinen on myös sattumien summa.
– Kävin jalkahoitajalla lokakuussa, ja hän kertoi olevansa ammatiltaan hammashoitaja. Sitä kautta innostuin alasta, otin asioista selvää ja hakeuduin lopulta koulutukseen, Meriläinen kertoo.
Hän odottaa tulevia opintoja innoissaan.
– Mielenkiinnolla odotan, mitä tuleman pitää. Ja toki toivon, että tämän jälkeen työllistyn hammashoitajan tehtäviin.
Suunhoidon osaamisalaopinnot muodostuvat kahdesta sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tutkinnon osasta: suun hoitotyössä toimiminen ja suun terveyden edistämisessä toimiminen.
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Opinnot sisältävät Auvisen mukaan teoriaopintoja verkossa ja koululla, eri mittaisia työssäoppimisen jaksoja suunhoidon yksiköissä sekä itsenäisiä oppimistehtävissä. Osaaminen osoitetaan näytöin työpaikalla.
– Opintoihin kuuluvia klinikkapäiviä järjestetään Keusoten hammashoitoloissa eri puolilla aluetta, hän kertoo.