Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telian mastosta syntyi kiista Lintumetsässä – asiasta valitettiin hallinto-oikeuteen

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Teleyhtiö Telian suunnittelemasta uudesta matkaviestintukiasemasta on syntynyt kiista Klaukkalan Lintumetsässä. Nyt asiasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Telian suunnitelmissa on rakentaa matkaviestintukiasema Lintumetsän alueella sijaitsevaan puistoon. Kyseinen alue rajautuu asuinkortteleihin sekä useisiin katuihin, kuten Lintuparventiehen, Myrskylinnuntiehen ja Kaskitiehen.

Tukiasema käsittää 36 metriä korkean putkiristikkomaston ja sen viereen tulevan noin yhdeksän neliömetrin suuruisen laitesuojan, jotka vaativat yhteensä noin 40–60 neliömetrin suuruisen alueen.

Telian mukaan hankkeella pyritään parantamaan matkaviestinverkon kapasiteettia ja samalla kuuluvuutta kyseisellä alueella.

Sopivaa vaihtoehtoista sijaintipaikkaa mastolle ei ole.

Nurmijärven kunnan asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta myönsi matkaviestintukiaseman sijoittamista koskevan poikkeamisen asemakaavasta marraskuun kokouksessaan. Poikkeaminen myönnettiin tietyin ehdoin.

Tämän jälkeen lautakunnan päätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valituksessa vaaditaan poikkeamispäätöksen kumoamista asemakaavan vastaisena. Vaatimusta perustellaan siten, että alueen asemakaava on varsin tuore (voimaantulo vuonna 2012), eikä siinä ole varattu mastolle sijoituspaikkaa, vaan se aiotaan sijoittaa asemakaavan vastaisesti puistoalueelle.

Valituksessa todetaan puiston olevan alueen ainoa luonnontilainen puisto, ja siten tärkeä alueen asukkaille. Puiston ympärillä on matalaa rakennuskantaa, ja masto sijoittuu noin 30 metrin etäisyydelle lähimmiltä omakotitalojen tonttien rajoilta.

Valituksessa mainitaan myös, että lähialueen asukkaat ovat vastustaneet hanketta, mitä ei ole valituksen mukaan huomioitu päätöksen yhteydessä.

Lintumetsän mastolle etsitään uutta sijoituspaikkaa – poikkeamislupa jäi pöydälle

Tammikuussa kokoontunut asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta antoi asiasta oman lausuntonsa hallinto-oikeudelle. Lautakunnan lausunnon mukaan Telian hakemuksen tueksi on erityinen syy, ja se täyttää maankäyttö- ja rakennuslain sille asettamat edellytykset.

Lausunnon mukaan hankkeen ei voida nähdä aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

– Hankkeelle on myös kartoitettu muita mahdollisia sijoituspaikkoja sekä mahdollisuutta hyödyntää jo olemassa olevia tukiasemapaikkoja. Sopivaa vaihtoehtoista sijaintipaikkaa mastolle ei kuitenkaan ole, lausunnossa todetaan.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta katsookin, ettei valituksessa ole esitetty mitään sellaisia seikkoja, jotka antaisivat aihetta muuttaa lautakunnan päätöstä. Lautakunnan mukaan hallinto-oikeuteen tehty valitus tuleekin hylätä.