Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtava määrä suomalaisia pelkää nyt yhtiövastikkeiden nousua – Yksi ryhmä kuitenkin vailla huolta

Taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu käsillä olevan energiakriisin myötä korotuspaineita ja se heijastuu myös suomalaisten pelkoihin. Ilmiöstä kertoo DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen tiedotteessaan.

Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja.

Vastikkeiden noususta taas selkeästi vähiten kantavat huolta 18–24-vuotiaat, sillä tässä vastaajaryhmässä ainoastaan 8 prosenttia oli tilanteen huolestuttavuudesta täysin samaa mieltä.

Myös vuosituloilla ja asemalla työelämässä oli vaikutusta huolen määrään. Siinä missä yrittäjistä ja työntekijöistä lähes kolmannes oli erittäin huolissaan vastikkeiden noususta, johtavilla toimihenkilöillä ja työttömillä työnhakijoilla vastaava luku oli noin viidennes.

Kun katsotaan tuloluokkia, 20 000 euroa vuodessa tienaavista vastaajista suurta huolta kantoi noin 30 prosenttia vastaajista, kun taas yli 100 000 vuodessa tienaavista täysin samaa mieltä yhtiövastikkeiden nousun huolestuttavuudesta oli vain joka kymmenes vastaaja.

Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia pitää nykyistä kehitystä huolestuttavana.

– Suomalaisilla on nyt aito pelko siitä, että vastikkeet nousevat muiden kustannusten kasvun lisäksi. Jokaisen taloyhtiön kannattaa nyt miettiä, mitä asian helpottamiseksi on tehtävissä lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä, kertoo Rasia tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen perusteella kolme neljästä vastaajasta kokee pystyvänsä säätämään asuntonsa lämpötilaa haluamakseen. Pelkkä lämpötilan käsisäätö ei kuitenkaan mahdollista energiankulutuksen optimointia tai asumismukavuuden varmistamista erilaisissa tilanteissa.