Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Velkaneuvonnan ruuhkat kasvavat – tulevat sähkölaskut huolestuttavat asiakkaita

Keski-Uudenmaan oikeusaputoimiston mukaan huolta aiheuttaa erityisesti hinnannousu.

Kohonneet sähkölaskut eivät näy ainakaan vielä lisääntyneinä yhteydenottoina Keski-Uudenmaan oikeusaputoimistossa. Asiakasmäärät sen sijaan ovat kasvussa ja nousu alkoi jo viime vuoden puolella.

– On vaikea sanoa, onko asiakasmäärät kasvaneet nimenomaan korkeiden sähkölaskujen vuoksi, mutta viime syksystä lähtien asiakasmäärät ovat kokonaisuudessaan nousseet, sanoo talous- ja velkaneuvonnan yksikkövastaava Jonna Riikonen Keski-Uudenmaan oikeusaputoimistosta.

Riikosen mukaan jonkin verran tulee huolestuneita yhteydenottoja, jotka liittyvät isoihin, tuleviin sähkölaskuihin, mutta yleensä sähkölaskut ovat yksi asia monien muiden joukossa.

Pääosin tilanne on vielä toistaiseksi ollut se, että isot sähkölaskut ovat vasta odotettavissa.

On hienoa, että asiaan reagoidaan ajoissa.

– On hienoa, että asiaan reagoidaan ajoissa, ja yhteyttäkin otetaan ajoissa. Näin voidaan yhdessä miettiä, mitä keinoja laskun hoitamiseen on, esimerkiksi maksusopimuksen tekeminen ja tukien hakeminen, ohjeistaa Riikonen.

Huolta on aiheuttanut myös muidenkin elämisen menoihin liittyvien asioiden hinnannousu, muun muassa bensan, ruuan ja korkojen nouseminen.

– Näiden yhteissummana asiakkaidemme tilanteet muuttuvat entistäkin vaikeammiksi ja monimutkaisemmiksi, hän huomauttaa.

Maksuhäiriömerkintää ei voi saada, jos laskun eräpäivä on vasta mennyt. Merkintä tulee tavallisesti vasta sen jälkeen, kun velkoja on hakenut laskulle tai velalle maksutuomion käräjäoikeudesta.

Kun laskun eräpäivä on mennyt, saa asiakas muistutuslaskun. Jos hän ei edelleenkään maksa laskua tai sovi maksusta laskun lähettäjän kanssa, lasku siirtyy perintään. Maksuhäiriömerkintä ei tule automaattisesti siitä, että lasku siirtyy perintään.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa elämään monin tavoin. Se voi vaikeuttaa uuden luoton tai luottokortin saamista, uuden vakuutuksen ottamista, osamaksusopimuksien tekemistä, uuden puhelin ja nettiliittymän avaamista tai uuden vuokra-asunnon saamista.

Maksamattomat sähkölaskut ovat jo lisänneet maksuhäiriömerkintöjä eri puolilla Suomea.