Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalalainen Tony Lindelöf, 22, tähtää sulkapallossa huipulle – nappasi viime kesänä SM-kultaa

Kun klaukkalalainen Tony Lindelöf aloitti aikoinaan sulkapallon pelaamisen, ei hän vielä aavistanut, mihin laji hänet johdattaa.

Nyt, 22 vuoden iässä, Lindelöf on kansainvälisen tason sulkapallopelaaja ja täysipäiväinen ammattiurheilija, joka tähtää sulkapallossa huipulle.

– Tiesin jo nuorena, että haluan satsata sulkapalloon. Kävin lukion Arkadian yhteislyseossa ja siellä tein päätöksen, että suoritan lukion kunnialla, mutta satsaan kuitenkin enemmän sulkapalloon, Lindelöf kertoo.

Päätös kannatti. Viime kesäkuussa pelatuissa sulkapallon SM-kilpailuissa Lindelöf voitti ensimmäisen aikuisten kultamitalin miesten nelinpelissä parinsa Joakim Oldorffin kanssa.

Muita Lindelöfin tähän astisen uran suurimpia saavutuksia ovat alle 19-vuotiaiden sarjan kaksi suomenmestaruuskultaa kaksinpelissä ja sekanelinpelissä sekä hopeaa nelinpelissä. Lisäksi hän on voittanut alle 15-vuotiaiden sarjassa kansainvälisen Stockholm Openin kaksinpelin.

Mäntysalossa asuva Lindelöf aloitti sulkapallon pelaamisen 12-vuotiaana.

– Monet sulkapalloilijat ovat aloittaneet harrastuksen jo 8–9-vuotiaana. Nuorin kilpaluokkakin on alle 9-vuotiaille. Siinä mielessä aloitin harrastuksen hieman myöhempään kuin monet muut kilpapelaajat.

Harrastuksen aloittamiseen vaikutti osin isä Lasse Lindelöf, joka on yksi Suomen sulkapallon 1990-luvun kärkinimistä. Lasse Lindelöf on muun muassa ollut parhaimmillaan maailman rankinglistalla sijalla 32. Viime kesänä hänet nostettiin Suomen sulkapallon Hall of Fameen.

– Isä ei kuitenkaan koskaan pakottanut minua pelaamaan. Ennemminkin äitini halusi, että menen testaamaan sulkapalloa, Tony Lindelöf muistelee hymyillen.

Lindelöf aloittikin harrastuksen ensin kummisetänsä valmennuksessa.

– Isäni toimi tuolloin Tapion Sulan toiminnanjohtajana, joten muutaman kuukauden päästä siirryin lopulta hänen valmennukseensa.

Yhä nykyäänkin isä Lindelöf toimii espoolaisen sulkapalloseuran Tapion Sulan valmentajana ja toiminnanjohtajana. Hän on myös poikansa henkilökohtainen päävalmentaja.

Tony Lindelöf myöntää, että oman isän kokemuksesta on valtavasti hyötyä.

– Juttelemme kotona todella paljon sulkapallosta. Kyllähän siitä on aivan valtavasti hyötyä, että isällä on paljoa tietoa sulkapallosta ja näin ollen kotona voi käsitellä asioita.

Lindelöf treenaa kahdesti päivässä. Pääosin treenit pitävät sisällään arkisin ohjattua lajivalmennusta, kuten maajoukkuetreenejä.

– Viikonloppuisin treenaan fysiikkaa, kuten voimaa tai esimerkiksi aerobista kuntoa. Usein viikonloppuisin on myös kilpailuja.

Keskimäärin Lindelöf pelaa kilpailuissa noin kerran kuussa kotimaassa tai ulkomailla.

Sulkapalloa hän kuvaa vaativaksi ja monipuoliseksi lajiksi – ja syystä:

– Tarvitaan muun muassa fyysisyyttä, nopeutta, räjähtävyyttä, voimaa, kestävyyttä, koordinaatiokykyä, notkeutta ja nopeita refleksejä, Lindelöf luettelee ja jatkaa:

– Kyseessä on maailman nopein mailapeli, jossa vaaditaan muun muassa monia erilaisai lyöntejä. Lajissa ei pääse helpolla, hän kuvaa.

Haastavuudesta huolimatta laji on kuitenkin vienyt miehen mennessään eikä paluuta ole. Iso kiitos siitä kuuluu omalle seuralle.

– Meillä on seurassa hyvä yhteishenki ja hauskaa, nautin siitä todella.

Tulevaisuuden tavoitteita Lindelöfillä on useita. Hän kertoo tällä hetkellä etenevänsä portaittain kohti isojakin tavoitteita.

– Tavoitteenani on päästä mukaan Kansainvälisen sulkapalloliiton World tour -järjestelmään, jossa kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa. Oman rankingin pitäisi olla alle sata, jotta pääsisi kiertueelle mukaan, Lindelöf kertoo.

– Toki myös arvomitaleiden voittaminen EM- ja MM-kilpailuissa ja olympialaisissa olisi hienoa, Lindelöf kertoo tulevaisuuden tavoitteistaan.

Lindelöf kuuluu myös Nurmijärven kunnan sponsoroimiin urheilijoihin.

– Olen innoissani siitä, että saan edustaa kotikuntaani valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Lähitulevaisuuden tavoitteena Lindelöfillä on uusia viimekesäinen SM-kulta sekä saavuttaa kansainvälisten kilpailujen voittoja.

Vielä toistaiseksi arkea värittää sulkapallon ja kisaamisen ohella myös varusmiespalvelus, jota Lindelöf suorittaa Santahaminan Urheilukoulussa. Palvelus kestää maaliskuulle asti.