Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Krannilaan valmistuu viisikerroksinen seniorikerrostalo – "Sisään tullaan suoraan yhteiseen olohuoneeseen"

Pian valmistuvan seniorikerrostalon avainsana on yhteisöllisyys. Asunnot ovat yli 55-vuotiaille.

Kirkonkylän Krannilaan rakentuu parhaillaan viisikerroksinen seniorikerrostalo. Vehnäpellontiellä sijaitsevan kerrostalon rakennustyöt alkoivat marraskuussa 2021, ja valmista pitäisi olla toukokuussa. Kaikkiaan taloon valmistuu 58 vuokra-asuntoa.

Kohdetta rakennuttavan Yrjö ja Hanna -säätiön myyntipäällikkö Sari Larjanne kertoo, että Ohrantähkä-nimisessä asuntokokonaisuudessa halutaan korostaa ennen kaikkea yhteisöllisyyttä.

– Alaovesta sisään tullessa asukas tulee suoraan yhteiseen olohuoneeseen, jonka kautta on kulku jokaisen omaan asuntoon, Larjanne sanoo.

Yhteisen olohuoneen lisäksi asukkaiden käytössä on kuntoilutila, josta on näkymä olohuoneeseen, sekä saunaosasto ala- ja yläkerrassa.

Kyseiset senioriasunnot on tarkoitettu ikääntyville, jotka pärjäävät itsenäisesti tai kevyen avun turvin omassa kodissaan.

Ikäraja asuntoihin on Larjanteen mukaan yleensä 55 vuotta, mutta myös asunnontarve painaa asukasvalinnoissa.

Asunnot täytetään kiireellisyysjärjestyksessä.

– Kohteemme ovat ARA:n tuella rakennettuja, joten asukasvalinnoissa noudatamme ARA:n määrittelemiä asunnontarve-, tulo- ja varallisuusehtoja, Larjanne sanoo.

– Asunnot täytetään siis kiireellisyysjärjestyksessä, ei hakujärjestyksessä, hän täsmentää.

Larjanne sanoo kiireellisyyden koskevan henkilöitä, joiden on hankala asua nykyisessä asumismuodossaan esimerkiksi omakotitalossa.

Larjanteen arvion mukaan seniorikerrostalolle on selvästi ollut kysyntää Kirkonkylässä ainakin sen perusteella, että hänen puhelimensa on soinut taukoamatta siitä lähtien, kun asuntojen hakuaika alkoi viime viikon tiistaina.

Seniorikerrostalon kaikki asunnot ovat yksiöitä ja kaksioita, ja ne ovat esteettömiä.

Asunnoissa on joko lasitettu parveke tai ranskalainen parveke.

– Parveketta tai tiettyä asuntoa toivovien on hyvä ilmoittaa toiveestaan hakemusta tehdessään, Larjanne sanoo.

Asumismuodon perimmäinen tarkoitus on Larjanteen mukaan luoda yhteisöllisyyttä. Muun muassa asukkaiden postilaatikot löytyvät yhteisestä olohuoneesta.

– Postilaatikoiden sijainti saa asukkaat liikkumaan. Hissit on myös mitoitettu niin, että niihin mahtuu sisään myös paarit, Yrjö ja Hanna -säätiön projektipäällikkö Harri Häll sanoo.

Senioriasumisessa on Larjanteen mukaan pelkästään positiivisia puolia.

– Asukkaat ovat samassa elämäntilanteessa. Tilat mahdollistavat yhdessäolon eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin. Halutessaan omaan asuntoon pääsee rauhoittumaan ja yhteisiin tiloihin voi puolestaan siirtyä, kun kaipaa seuraa.

Häll sanoo, että ikäihmisille tärkeää on turvallisuus. Seinän takana on aina kaveri.

– Jos huomataan, ettei joku asukkaista ole tullut hetkeen ulos asunnostaan, voi käydä varmistamassa, että kaikki on kunnossa.