Kirkonkylässä sijaitsevassa Nurmijärvi-Taiteen Museossa on 19. maaliskuuta asti esillä kattava kokoelma vanhoja opetustauluja.
Opetustaulut ovat 1800–1900-luvulla käytettyjä luokkahuoneen havaintovälineitä, joilla pyrittiin visuaalisesti esittämään asioita opettajan puheen ja oppikirjojen tekstin tueksi. Niitä käytettiin erityisesti siksi, että tuon ajan oppikirjoissa oli vain vähän kuvitusta.
– Järjestimme opetustauluaiheisen näyttelyn edellisen kerran kuusi vuotta sitten, ja sen jälkeen olemme saanet pyyntöjä järjestää näyttely uudelleen. Pyynnöt on kuultu ja taulukokoelma on entisestäänkin kasvanut. Esillä on yli 100 opetustaulun valikoima, kertoo Matti Rintala, toinen Nurmijärvi-Taiteen Museon perustajaveljeksistä.
Rintala on hankkinut opetustaulut vuosien varrella kirpputoreilta ja huutokaupoista.
Vanhat opetustaulut -nimisessä näyttelyssä on esillä tauluja historian aiheista, Raamatun kertomuksista, eläimistä ja kasveista, ihmiskehosta, terveyskasvatuksesta sekä taideteoksista. Vanhimmat esillä olevat taulut ovat 1900-luvun alusta.
Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun maalaamien opetustaulujen lisäksi Rintalan omia suosikkeja ovat Vihtori Ylisen maalaamat taulut, jotka kuvaavat suomalaisia maisemia ja paikkakuntia.
Yksi opetustaulunäyttelyn harvinaisuuksista on Pekka Halosen 1910-luvulla julkaisema opetustaulu Männyn istutus, joka löytyi uudelleen vasta 1990-luvulla. Taulu konservoitiin ja siitä tehtiin rajattu 700 kappaleen painos julisteita myyntiin. Nurmijärvi-Taiteen Museossa on nähtävänä muun muassa alkuperäinen versio Halosen opetustaulusta.
– Lukemattomat suomalaiset saivat ensimmäisen taide-elämyksensä opetustaulujen välityksellä. Niitä laativat lahjakkaat kuvittajat ja taidemaalarit, kuten esimerkiksi Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Rudolf Koivu, Hugo Simberg, Matti Karppanen sekä Martta Wendelin. Juuri Martta Wendelinin kahden opetustaulun myötä lähti innostus myös muiden opetustaulujen keräilyyn, Rintala kertoo.
Opetustaulujen lisäksi museossa voi tutustua perusnäyttelyyn eli Savitorpan esineistöön, Aleksis Kiveen, paikallisten taiteilijoiden töihin, uutiskuviin, Suomen ensimmäiseen lääketehtaaseen sekä sota-ajan esineistöön.
Vanhat opetustaulut -näyttely Nurmijärvi-Taiteen museossa (Aleksis Kiven tie 14) 1.2.–19.3. Museo avoinna ke klo 9–15, to klo 13–19 ja su klo 10–16. Maksullinen.