Haussa on uusi demokratiamalli, joka pohjautuisi kansalaisten mielipiteisiin.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue haki ja pääsi mukaan Sitran puntaroivaan asukaspaneelikokeiluun.
– Kokeilussa kutsumme 20–70 satunnaisesti valittua alueemme asukasta keskustelemaan muutaman päivän ajaksi ennalta määritellystä aiheesta, selvittää Keusoten integraatiojohtaja Kristiina Kariniemi-Örmala ja täsmentää, että asukaspaneeli kutsutaan koolle vain isojen asioiden äärelle.
Kariniemi-Örmalan mukaan riittävän isoja asioita ovat esimerkiksi palvelujen verkostosuunnitelma ja hyvinvointisuunnitelma.
– Paneelin jäsenet perehtyvät käsiteltävään aiheeseen puolueettoman taustamateriaalin ja asiantuntijoiden avulla. Työn tuloksena saadaan harkittu kansalaismielipide, joka saatetaan poliitikoille päätöksenteon tueksi.
Se milloin ensimmäinen paneeli järjestetään, miten panelistit valitaan ja kuinka moni kutsun saa, ovat kaikki vielä avoinna. Kariniemi-Örmalan mukaan varmaa on vain, että ensimmäisen paneeli kutsutaan koolle vuoden 2023 aikana.
– Lisäksi voimme järjestää pienempiä, kerran kokoontuvia paneeleja, mikäli siihen on tarve.
Sitra (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto) on ilmoittanut hankkeen tavoitteeksi aloittaa vuosien 2022–2024 aikana useita kunnianhimoisia kokeiluja, jotka luovat osallistumisen kulttuuria hyvinvointialuedemokratiaan.
Työn tuloksena saadaan harkittu kansalaismielipide.
Miksi Keusote haluaa luoda osallistumisen kulttuuria?
– Haluamme kehittää palveluja asukaslähtöisesti. Asiakkaat sitoutuvat palveluihin paremmin, kun saavat olla osallisia.
Jos 20–70 asukasta ilmoittavat kaikki, että eivät hyväksy olemassa olevan palveluverkon karsimista, esittävätkö virkamiehet silloin asukasdemokratian nimissä poliitikoille päätettäväksi, että palveluverkko säilytetään nykyisellään?
– Paneelien tulos on yksi elementti, joka viedään päätöksentekijöille tiedoksi.
Demokraattisesti valituissa luottamustoimielimissä, kuten aluevaltuustossa, jokainen valtuutettu edustaa äänestäjiään eli tuhansia alueen asukkaita.
Olemassa olevat vaikuttajatoimielimet oppilaskunnat, nuorisovaltuusto, vanhus- ja vammaisneuvostot edustavat nekin joukkojen mielipidettä.
Mielipiteitä palveluista tuottavat myös Keusoten asukaskehittäjät, kokemusasiantuntijat ja asiakasraadit. Miksi tarvitaan vielä uusi osallistumisen taso?
– Asukaspaneelit ovat kokeilu, jonka katsomme loppuun. Vasta kokeilun lopussa tiedämme, tuoko tämä uusi osallisuusmuoto lisäarvoa.
– Lisäarvo toteutuu sillä, että asukasraati onnistuu tuottamaan kehitysideoita, jotka parantavat Keusoten palveluja ja lisäävät asukkaiden osallisuutta niiden kehittämisessä.
– Vuonna 2022 Keusote sai yli 50 000 asiakaspalautetta, mutta niiden joukossa oli vain vähän kehitysideoita. Kokemuksesta tiedämme, että kehitysideoita saamme raati-illoista ja tilaisuuksista.
Puntaroivan asukaspaneelin kustannukset maksavat puoliksi sekä Sitra että Keusote.
– Sitra maksaa osuutensa kustantamalla hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kulut. Keusoten omarahoitusosuudeksi olemme arvioineet puolikkaan henkilötyövuoden. Käytännössä se tarkoittaa, että tehtävään sisältyy yhden johtavan asiantuntijan ja kahden erityisasiantuntijan työpanosta puolikkaan työntekijän verran, Kariniemi-Örmala sanoo.
Sitran asukaspaneelikokeiluun haki määräaikaan 22.8.2022 mennessä mukaan 12 hyvinvointialuetta, joista 10 tuli valituksi.