Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättilakko uhkaa! PAMin uusi lakko koskisi kaikkia Citymarketeja, Prismoja ja Lidlejä

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut uuden lakkovaroituksen kaupan alalle 16. helmikuuta.

Lakko vaikuttaisi käytännössä kaikkien suomalaisten elämään, sillä se koskisi järjestön tiedotteen mukaan muun muassa kaikkia Citymarketeja, Prismoja ja Lidlejä sekä Veljekset Keskisen kauppoja. Lisäksi työntekijät lakkoilisivat 42 Tokmannissa, 14 Kokkolan Halpa-Hallissa sekä Keskon logistiikan terminaaleissa Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

Kaikkiaan lakon piirissä olisi 415 kauppaa, joissa työskentelee noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.

– Lakoilla emme halua kiusata tavallisia kuluttajia tai aiheuttaa vaikeuksia arjen keskellä. Työtaisteluita ei ole kohdistettu kuluttajia vaan ainoastaan työnantajia kohtaan, joilla on kaikki mahdollisuudet estää lakkojen toteutuminen, sanoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Työtaistelun tavoitteena ovat reilut palkankorotukset, noin 200 euroa kuukaudessa. Lisäksi järjestö tavoittelee muun muassa osa-aikatyöntekijöiden aseman parantamista, palkkaperusteiden kehittämistä, työhyvinvoinnin edistämistä ja luottamushenkilöiden aseman parantamista.

Rönni-Sallisen mukaan työtaistelun tarkoitus on painostaa paitsi kaupan alan työnantajia, myös muita työnantajia.

PAMin hallitus päätti lakonuhan lisäksi myös asettaa kaupan alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä tilapäisen siirron kiellon. Kiellot astuvat voimaan huomenna keskiviikkona.

Jo aiemmin PAMin hallitus on päättänyt noin 20 0000 työntekijää koskevista lakoista. Ne toteutuvat ensi viikolla, jollei ennen ratkaisua ole syntynyt ennen sitä.

Viime sunnuntaina PAM päätti myös varastojen lakosta viikolle 7 eli kahden viikon päähän.