Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta hyväksyi translain: 113 puolesta, 69 vastaan – nämä asiat muuttuvat nyt

Eduskunta on päättänyt hyväksyä uuden translain. Uusi translaki mahdollistaa, että täysi-ikäinen voi korjata sukupuolensa oman hakemuksen perusteella ilman lääkärin lausuntoa. Tämän lisäksi uudistus erottaa toisistaan sukupuolen juridisen vahvistamisen ja lääketieteellisen prosessin.

Hyväksymisen puolesta äänesti 113 edustajaa, vastaan äänesti 69 edustajaa. Laki jakoi näkemyksiä ainakin keskustan ryhmässä. Hallitus sopi etukäteen, että vaikka translaissa on kyseessä hallituksen esitys, jota hallituspuolueet tavallisesti yhdessä puolustavat, yksittäiset kansanedustajat voivat äänestää sitä vastaan.

Oppositiopuolueista kaikki perussuomalaisten 39 kansanedustajaa äänestivät lakia vastaan, samoin viisi kristillisdemokraattien edustajaa. Kokoomuksen ryhmästä 26 kannatti esitystä, kymmenen oli sitä vastaan.

Toinen merkittävä muutos on, että lakiuudistus poistaisi vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä. Tähän mennessä sukupuolen korjaaminen väestötietojärjestelmään on vaatinut, että ihminen on pystynyt osoittamaan, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön.