Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukastilaisuus | Millainen Kirkonkylä on nyt – entä vuonna 2035?

Vanhanaikaisesta nykyaikaiseksi, hiljaisesta virkeämmäksi. Asukkaat pohtivat nykyistä ja tulevaa.

Rauhallinen, viihtyisä, hiljainen. Nämä sanat nousivat kärkeen, kun Me tehdään tulevaisuuden Nurmijärven Kirkonkylä -asukastilaisuuteen osallistuneet kuntalaiset kuvailivat Kirkonkylää nykyisellään. Sanapilveen nousi myös sellaisia sanoja kuin vanhanaikainen, pieni, esteetön, nukkumalähiö ja historiallinen.

Entä miltä näytti kurkkaus vuoteen 2035? Silloin Kirkonkylän ajatellaan olevan viihtyisä, virkeämpi, kaupunkimainen ja nykyaikainen sekä nykyistä paremmilla palveluilla varustettu.

Tiistaina pääkirjastossa pidetty asukastilaisuus sai kuntalaisilta innokkaan vastaanoton. Ryhmätyöt poikivat suuren määrän post it -lappuja, joiden sisältämiä ideoita, toiveita ja huomioita on tarkoitus hyödyntää jatkossa Kirkonkylään liittyviä suunnitelmia tehtäessä.

Kirkonkylän hankkeille etsitään punaista lankaa – tarvitaanko isoa kunnantaloa ja missä olisi hyvä paikka Aleksis Kiven patsaalle?

– Tämä luo toivoa, sillä Kirkonkylä on ollut hitaasti kehittyvä ja jäänyt naapurikylien jalkoihin. Tällainen suunnittelu luo pirteää tulevaisuutta, kertoo tilaisuuteen osallistunut kirkonkyläläinen Mikko Lehtinen tunnelmistaan.

Hän toivoo Kirkonkylän keskustaan lisää asukkaita, mutta haluaisi rakentamisen pysyvän väljänä. Julkista liikennettä saisi olla Lehtisen mukaan enemmän.

Tällainen suunnittelu luo pirteää tulevaisuutta.

Kirkonkyläläisen Tuulia Paulannon mielestä koko kunnan alueella on käynnissä uudisrakennuskiima.

– Toivoisin, että täydennysrakentamista ei ajateltaisi kaikkialle mihin sitä mahtuu, hän sanoo.

Hän peräänkuuluttaa luonnonläheisyyttä, kulttuurihistoriallisen ympäristön huomioimista sekä harkintaa siihen, kuinka uuden ja vanhan rakennuskannan yhdistäminen toteutetaan. Luontoa ja virkistysalueita hän ei karsisi.

Maisemanhoitoa Hyriassa ennen eläköitymistään opettanut kirkonkyläläinen Heikki Kiuru toivoo Albin Koposen lääketehtaan alueelle luonnonmukaista metsämaisemaa, jonne jätettäisiin tiheikköjä lintuja varten. Alueella liikkumista auttaisivat kaarevat puistokäytävät.

– Haluaisin, että Kirkonkylän pienemmät viheralueet, joissa on arvokas puusto, korostuisivat. Hyväkuntoiset arvokkaat puut pitäisi myös huomioida kaavoituksessa, hän sanoo.

Yleisessä keskustelussa esille nousi muun muassa huoli lääketehtaan alueelle suunnitellusta pientaloalueesta ja siitä, ettei Kirkonkylälle rakenneta muiden kehyskuntien tapaan kerrostaloja tilavine perheasuntoineen. Entä kuinka keskuskortteli saadaan viihtyisäksi, kun sen keskelle on koulujärjestelyjen vuoksi tulossa suuri parkkipaikka ja valtavasti lisää liikennettä? Erään mielipiteen mukaan Aleksis Kiven tien vanha osuus on rapistumassa ja sinne voisi rakentaa ympäristöön sopivia asuntoja.

– Pitäkää nyt ainakin hautausmaa ja sankarihautausmaa rauhallisena alueena, yleisön joukosta kommentoitiin.

Sanapilvien muodostaminen ja ryhmätyöt liittyivät parhaillaan kunnassa tekeillä olevaan kehityssuunnitelmaan, joka asettuu Nurmijärven kunnan asemakaavapäällikkö Christa Toivolan mukaan osayleiskaavan ja asemakaavan väliin. Suunnitelman päätavoite on selvittää, miten säilyttää ja lisätä Kirkonkylän vetovoimaa.

Kirkonkylään kohdistuu Toivolan mukaan paljon tarpeita ja toiveita. Siksi kunnan asemakaavoituksessa on lähdetty laatimaan suunnitelmaa, jonka avulla on tarkoitus löytää punainen lanka Kirkonkylän kehittämiselle. Alueena on historiallinen Kirkonkylän alue ja sen laajennusalue, jota tarkastellaan kevyemmin.

Konsulttina hankkeessa toimii rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsulttiyritys Sitowice Group Oyj. Sen tehtävänä on projektipäällikkö Maarit Virkkusen mukaan muodostaa kokonaiskuva Kirkonkylän alueesta ja tuottaa kehityssuunnitelma, joka toimii punaisena lankana asemakaavoitustyössä.