Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nypläystöitä esillä Jatan aitan näyttelyssä – "Harrastus koukuttaa ja vie mukanaan"

Näyttelyssä pääosassa ovat erilaiset nyplätyt asusteet.

Palojoella sijaitsevassa Jatan Aitassa on esillä 12. helmikuuta asti Pitsikilta ry:n jäsenten nypläystöitä, joista suurin osa erilaisia asusteita.

Vantaan Myyrmäessä toimivan 35-vuotiaan yhdistyksen primus moottoreina toimivat puheenjohtaja Terttu Rissanen sekä nypläystä opettava tytär Outi Rissanen. Yhdessä Jatan aitan yrittäjän, Marjo Maisin, kanssa he ovat työstäneet näyttelyä, jota ei viime vuonna järjestetty lainkaan koronan takia.

Vantaan nypläysryhmä kokoontuu kahdesti viikossa ja nyplääjiä on aloittelijoista kokeneisiin konkareihin. Nuorin ryhmäläinen on 12-vuotias, kun taas varttunein on ylittänyt 85 vuoden rajapyykin.

– Nypläysharrastus koukuttaa ja vie mukanaan. Osa nyplää käyttötarkoitus edellä, osa kokeilee eri tekniikoita ja tekee töitä varastoon. On kiva kokeilla, opetella uutta ja haastaa itsensä.

– Tässä harrastuksessa ei yhden ihmisen elinaikana ehdi kaikkea edes oppia. Harrastus on lisäksi hyvää aivojumppaa. Se auttaa myös keskittymään tähän hetkeen – aivan kuten meditaatiossakin, kuvailee Outi Rissanen.

Terttu Rissasen mukaan Jatan aitan Iloa pitsistä -nimisessä näyttelyssä pääosassa ovat erilaiset nyplätyt asusteet. Näitä ovat huivit, hatut, bolerot, ponchot, korut, hiuskorut sekä laukut. Jonkin verran on esillä myös tauluja ja liinoja.

Töissä on käytetty erilaisia tekniikoita kuten Torchon-pitsiä, venäläistä nauhapitsiä, tyllipitsiä sekä modernia pala- ja nauhapitsiä.

Näyttelyyn odotetaan Rissasten mukaan joukoittain pitsinharrastajia sekä muuten asiasta kiinnostuneita ympäri Suomen. Alan osaajia on myös mahdollista nähdä nypläämässä paikan päällä.

Kävijät pääsevät kokeilemaan halutessaan nypläystä itsekin, sillä näyttelyyn on tulossa kaikille tarkoitettu nypläystyyny.

Näyttely Jatan aitassa (Maisinkuja 41, Palojoki) esillä 12.2. asti arkisin 14–18, la ja su klo 10–16 (tai sopimuksen mukaan). Ryhmiltä toivotaan ennakkoilmoittautumista. Näyttelyaikana pääsymaksu.