Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norasta tuli taiteilija sattuman kautta ja nyt häntä pyydetään taidenäyttelyihin – "Lopputulos on aina itsellenikin yllätys"

Hänen teoksissaan voi nähdä paljon kukkia ja luontoaiheita, vaikkei hän niitä juurikaan sinne maalaa.

Röykkäläinen Nora Laaksonen työskenteli 18 vuotta varhaiskasvatuksessa, mutta huomasi etenkin viimeisten vuosien aikana työn olevan hyvin kuormittavaa. Taiteilijaksi hän päätyi lopulta sattumalta.

– Ostin itselleni maalaustarvikkeet ja aloin maalaamaan. Tarkoitus oli tehdä jotain itselleni, mutta jäin heti koukkuun, Laaksonen sanoo.

Hän maalasi ja maalasi kunnes hän päätti kokeilla ostaisiko joku hänen tekemänsä työn. Maalaukset menivät kaupaksi.

– Aloin kysellä pääsisinkö näyttelyihin mukaan. Pikkuhiljaa myös sosiaalisen median puolella alkoi näkyä kiinnostusta. Nyt olen myynyt maalauksiani Suomen ulkopuolellekin kuten Japaniin, neljä vuotta maalannut Laaksonen sanoo.

– Minulla ei ollut sellaista suunnitelmaa, että ryhdynpäs nyt taiteilijaksi, kaikki tapahtui lähes itsestään. Ensin etsin näyttelypaikkoja itse, nyt minulta kysytään tulenko mukaan, hän jatkaa.

Laaksosen maalaukset lähtevät liikkeelle väreistä.

– Yleensä minulla tulee mieleen joku tietty väriyhdistelmä, jota lähden maalaamaan. Lopputulos on aina sattumaa ja itsellenikin yllätys, hän sanoo.

Laaksonen maalaa pensseleillä, mutta ajoittain myös erilaisilla lastolla, palettiveitsillä ja paljaalla kädellä. Hänen teoksissaan voi nähdä paljon kukkia ja luontoaiheita, vaikkei hän niitä juurikaan sinne maalaa.

Lopputulos on aina sattumaa.

– Yksi tekniikka, mitä käytän on kohokuviointi. Sen saa aikaiseksi erilaisia massoja tai kangasta käyttäen.

Laaksosen maalaukset ovat abstraktia taidetta. Se kiehtoo häntä ja on naisen mukaan kaunista.

 – Pidän siitä, että maalaus on hieman sotkuisen näköinen ja värit soljuvat toisiinsa.

Omaa suosikkia Laaksosen on vaikea sanoa. Hän on tehnyt satoja maalauksia, joista osa on sellaisia, joihin hän tykästyy muita enemmän. Näistäkin hän pystyy kuitenkin luopumaan, jos ostaja löytyy.

– Työlle saattaa tulla kovempi hinta, mutta pystyn luopumaan siitä. Voin kuitenkin tehdä jotain yhtä hienoa sen tilalle, hän sanoo.

Laaksosen maalaukset ovat lähtökohtaisesti isoja, sillä hänen mukaansa isompi on näyttävämpi.

Hän ei pelkää epäonnistumisia, sillä niitä tulee jatkuvasti. Laaksonen kuitenkin lohduttautuu sillä, että aina voi maalata päälle, jos hän ei ole tyytyväinen lopputulokseen.

– Työtä voi jatkaa niin kauan, että se näyttää mielestäni hyvältä.

Laaksosen maalauksia on ollut esillä myös asuntomessuilla Naantalissa ja Lohjalla.

– Minua pyydettiin mukaan messuille, jonne olen myynyt tai lainannut maalauksia messujen ajaksi näytille. Olen aina ollut avoin yhteistyölle, jonka kautta saan näkyvyyttä töilleni, hän sanoo.

Luontaisena jatkumona maalaamisen rinnalle tuli valokuvaus. Viime kesänä Laaksonen aloitti yhteistyön kiinteistövälittäjä Anette Koskisen kanssa, kun hän ryhtyi valokuvaamaan myyntiin tulevia asuntoja.

– Olimme tuttuja jo ennestään. Kaikki lähti siitä, kun kysyin Anetelta haluaisiko hän osan maalauksistani toimistoonsa, sillä kotona niitä oli tuolloin todella paljon. Hän suostui ja silloin puheeksi tuli myös valokuvaus, Laaksonen muistaa.

Nyt hän kuvaa myös muille kiinteistövälittäjille asuntoja.

Hän sai samoista tiloista itselleen myös oman huoneen, jossa säilyttää osaa maalauksistaan.

– Kenestä vain voi tulla taiteilija, jos on värisilmää, sommittelukykyä ja intohimoa tekemiseen.