Sähkönsininen Skoda puskee torstaiaamuna nuoskalumisateessa Kellokoskella. Onneksi ratissa on osaava kuski.
Kotihoitaja Johanna Nyholm sompailee aamuhämärässä Tuusulan ja Mäntsälän rajan tuntumassa hoidettavan luokse.
Nyholm pysäköi katulyhtyjen hämärään valoon. Hoitotarvikelaukku ja työpuhelin mukaan, kasvomaski naamalle ja kohti rivitaloasuntoa.
Nyholm näppäilee kännyn sovelluksen auki. Sieltä löytyy koodi, jolla hän saa asiakkaan kotioven auki. Koodien ansiosta huonokuntoisen asukkaan ei tarvitse tulla avaamaan. Sovellus on tarpeen aamun ensimmäisessä kohteessa.
Nopeasti huomaa, että Nyholmin tulo on iloinen asia.

– Ai, aamutanssit, kuuluu sisältä.
Pyörätuolissa oleva Jarmo Iija kertoo, ettei hän juuri liiku asunnostaan. Pihan puolen terassille ei ole luiskaa ja etupihallekin on rappuset. Kulkeminen ilman pyörätuolia on mahdollista, mutta aika kova haaste.
– Turhaan en täältä lähde, Iija sanoo.
Hoitajan käynti on monella tavalla tärkeä. Johanna Nyholm rasvaa Iijan jalat ja järjestää lääkkeet, mutta käynti tuo myös ryhtiä päivään, säännönmukaisen rytmin.
Päivä on avattu iloisissa tunnelmissa. Jarmo vitsailee ja Johanna vastailee hyväntahtoisiin herjoihin esimerkiksi siitä, miten Johanna suuttuu, jos Jarmo ei tee sitä taikka tätä. No ei suutu, mutta hauskempaa näin.
Taksia stadissa työkseen ajanut mies on nähnyt Helsingin yössä vaikka mitä, eikä jää sanattomaksi hyväntuulisen ja järjestelmällisen hoitajan seurassakaan. Mutta jalkojen rasvauksen ajaksi hän lähes hiljenee.
Iijan tukena ovat myös lapset. Sekä poika että tytär asuvat samoilla seuduilla ja kauppa-asiat hoituvat lasten kanssa. Hoitajalla on kuitenkin iso merkitys. Hänellä on tieto ja vastuu esimerkiksi oikeista lääkkeistä.
Iija tietää, että Johanna Nyholm on lähdössä talvilomalla Kanarialle.
– Tää tyttö on lomansa ansainnut, Iija kehuu.
Tää tyttö on tehnyt kotihoitajan työtä 15 vuotta. Näkökulmaa sekä ammattiin että ihmisiin löytyy.
Kotihoitoa tekevän lähihoitajan työ on muuttunut sähköiseksi. Ovet avataan sähköisesti, asuntoon kirjaudutaan QR-koodilla ja QR-koodilla käynti myös lopetetaan. Potilastiedot kirjataan sähköisesti ja muiden hoitajien käynnit tarkistetaan tietysti myös sähköisesti.
Nyholm kehuu tietotekniikkaa. Sitä saa kyllä opetella. Tänäänkin hän on menossa aamukierron jälkeen iltapäiväksi Mäntsälään opettelemaan uutta ohjelmaa.
Nyholm kuuluu Keusoten Mäntsälän kotihoidon tiimiin, vaikka hänen asiakkaansa ovatkin Tuusulan puolella Kellokoskea.
Parasta työssä eivät kuitenkaan ole sähköiset uudistukset. Mikä on parasta?
– Asiakkaat, Nyholm vastaa epäröimättä.
Nyholm kertoo nauttivansa asukkaiden kanssa olemisesta. Lähes aina kotihoitaja tuntee myös olevansa hyvin tervetullut. Joskus on toisin. Kaikki eivät aina halua luokseen hoitajaa. Joku ei haluaisi ottaa apua, toisella vain sattuu olemaan huono päivä. Tämän torstain aamukierrolla ei satu yhtään sellaista asiakasta.
Johanna Nyholm on Kellokosken sininen enkeli. Sininen Skoda puskee läpi tuiskun ja vie ikäihmisille apua.
– Ne tilanteet hoidan vähin puhein ja teen sen, mikä on välttämätöntä, Nyholm kertoo.
Työssä on muutakin hyvää.
– Tämä on itsenäistä. Saa itse ratkoa tilanteita, Nyholm sanoo, mutta kertoo myös , että työntekijällä on virka-aikaan aina tukinumero, johon voi soittaa.
Muutenkin taustatuki on kunnossa. Hoitaja voi soittaa lääkärille tai sairaanhoitajalle, jos tilanne on sellainen, että hoitaja tarvitsee apua.
Nyholm toivoo alalle uusia työntekijöitä.
– Tässä on niin paljon hyviä puolia, hän mainostaa työtään.
– Asiakkailta suoraan saatu palaute ja kiitos tehdystä työstä. Kehittävä ja monipuolinen työ, aina oppii uutta sekä saa tehdä vaativampiakin asioita, kuten näytteenotto, johon olen itsekin kouluttautunut, Nyholm luettelee työn parhaita puolia.
Hoitaja tekee arkisia sairauksien hoitoon liittyviä asioita.
Seuraavassa paikassa, Helga Tuppuraisen luona hän mittaa verensokerin. Tuppuraisen verensokeri on hyvä.
Johanna Nyholm järjestää Helga Tuppuraiselle myös aamukahvin ja järjestää hänen lääkkeensä.
Iisalmelta kotoisin oleva Helga Tuppurainen kertoo olevansa sukua Röllille.
– Allu Tuppurainen (Rölli-peikkoa esittänyt näyttelijä) on minun serkku, Tuppurainen nauraa esitellessään lapsuudenkotinsa kuvaa.
Sukulaiset ovat lähellä Kellokoskellakin. Kaksi hänen sisartaan asuu samassa kerrostalossa ja samassa rapussa. Yhteiselo on päivittäistä aina sen mukaan miten kunkin terveys sallii.
Mäntsälän kotihoito on vastikään saanut tunnustusta. Keusoten Mäntsälän kotihoito sijoittui Keski-Uudenmaan alueella kolmen parhaan joukkoon Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n arvioinnissa. Kategoria oli "kotihoito ja tavallinen palveluasuminen".
THL selvitti työn laatua asiakaskyselyllä. Asiakkailta saatu kiitos lämmittää niin Johanna Nyholmia kuin hänen pomoaan, Mäntsälän kotihoidon esihenkilö Pia Mehtosta.
– Teemme työtä suurella sydämellä joka päivä, ja on tärkeä kuulla, että asiakkaamme ovat olleet näin tyytyväisiä. Tämä on osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstömme ansiota, Mehtonen sanoo.
Mäntsälän kotihoidon kanssa kärkikolmikkoon sijoittuivat kaksi yksityistä palveluntarjoajaa, Hyvinkään veteraanitalo ja palvelukoti Kirkkopiha Järvenpäästä.
Keusotella on muiden ongelmien lisäksi kova pula työntekijöistä, myös kotihoitoon. Tammikuussa hyvinvointialue haki peräti 32 uutta lähihoitajaa kotihoitoon henkilöstövuokrausfirmojen kautta.
Kuusi paikkaa oli auki niin Järvenpäässä, Tuusulassa kuin Mäntsälässäkin, Hyvinkäällä neljä ja Nurmijärvellä peräti kymmenen.
Lisäksi kotihoidossa on tarjolla kesätyötä, keikkatyötä ja Mäntsälän kotihoidossa myös sairaanhoitajan työ.
Mirja asuu omakotitalossa melko lähellä Ohkolan sairaalaa, jossa hän oli töissä ennen eläkkeelle siirtymistä. Hän ohjasi siellä käsitöiden tekemistä.
– Me tehtiin sairaalalle vaatteita, mitä nyt pystyttiin tekemään, esimerkiksi avopaitoja. Ja korjattiin muita vaatteita. Hänellä saattoi olla viisi potilasta ohjattavana. Mirjan mies oli Ohkolan sairaalassa hoitajana.
– Ennen asuimme tuossa tien toisella puolella sairaalan mäellä, hän kertoo.
Hän on ehtinyt luoda lumia pihasta, että Johanna pääsee kuivemmin jaloin taloon. Mirja kertoo, ettei kuitenkaan juuri käy taloaan kauempana.
– Tytär hoitaa kauppa-asiat. Hän asuu Järvenpäässä. Hyvä kun on tytär lähellä, hän sanoo.
Jos Mirjalle tulee jokin ongelma tai tarve, apu lähellä.
– Otan yhteyttä tyttäreen, hän kertoo.
Nyt Johanna huolehtii, että Mirja syö. Hän antaa silmätipat ja punnitsee painon.
Mirjan ruuat kuljettaa hänen tyttärensä, mutta osalla asiakkaista on käytössä Menumat. Se on vantaalainen yritys, joka toimittaa asiakaan valitsemat ruuat pakasteina kotiin. Päällä on helppokäyttöinen uuni, joka puhuu: "laita ruoka uuniin, ruoka on valmis".
– Helppoa on saada myös ruoat suoraan kaupasta kotiin tilaamalla, Johanna Nyholm sanoo.
Millainen Johanna on?
– Ihana, Mirja vastaa.
Maila lepäilee sängyssä, kun Johanna tulee. Televisio on kuitenkin päällä.
– Se on aina auki, hän kertoo.
Eniten häntä kiinnostavat uutiset. Sänky on sopivalla paikalla, vastakkaisella seinällä kuin televisio.
Myös Maila on muistisairas.
Johanna laittaa lääkkeet kuntoon sekä aamupalan, kahvia ja puuroa.
Johanna täyttää Mailan kanssa Mehiläisen ruokatilauksen.
– Mailalle tulee muutaman päivän välein annokset, Johanna kertoo.
Maila kertoo, että Mehiläisen ruoat ovat aivan hyviä.
Mieliruoka?
– Makaronilaatikkohan se on, hän naurahtaa.
Jutussa käytetään toiveiden mukaisesti Mirjasta ja Mailasta pelkkiä etunimiä.
32
lähihoitajan virkaa auki Keusoten kotihoidossa