Arjen kuukausittaisten kustannusten nopea nousu ei ainakaan vielä näy asuntolainojen takaisinmaksuissa, tiedottaa Nordea.
Myöskään maksuviiveitä tai luottotappioita Nordeassa ei ole havaittu tavanomaista tilannetta enempää. Kulutuksessakin on tapahtunut vain lievää hidastumista, selviää Nordean joulukuiseen korttidataan perustuvasta Kulutusmittarista.
Nordean viime vuoden lopulla tekemän kyselyn mukaan noin 70 prosenttia asuntovelallisista on varautunut kustannusten nousuun esimerkiksi säästämällä pahan päivän varalle, suojaamalla lainansa korkosuojalla tai omaisuudella, jonka voi tarpeen tullen muuttaa rahaksi.
Lisäksi suurimmalla osalla Nordean asiakkaista on asuntolainassaan myös lyhennysjousto-ominaisuus, jota marraskuun aikana käytti kuitenkin vain noin 3,5 prosenttia asiakkaista.
Nordean Keski-Uusimaan toimipaikanjohtaja Pia Taittonen kuitenkin muistuttaa, että Nurmijärvenkin alueen asuntovelallisten kotitalouksien korkojen tarkistuspäivä on kuitenkin monella vielä edessä ja sähkölaskun nousukin on alkanut vasta konkretisoitua.
– Meillä on vielä runsaasti asuntovelallisia, joiden viitekorko on tällä hetkellä nolla. Jos puskureita ei ole tai ne alkavat hiipua, voi lainan laittaa lyhennysvapaalle esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi. Tämä tarkoittaa, että kyseisinä kuukausina maksetaan vain lainan korot ja pääoma siirtyy myöhemmin maksettavaksi, muistuttaa Taittonen.
Moni näkee myös ajankohdan sopivaksi pohtia kodin energiaa säästäviä ratkaisuja, joilla voi suoraan vaikuttaa omiin asumiskustannuksiinsa.
– Nordea ilmoitti lokakuussa laskevansa energiaremonttilainojen hintaa, mutta tämä ei vielä ole näkynyt Keski-Uusimaalla kovin suurena kiinnostuksena remonttien tekemiseen, Taittonen toteaa.
Kustannusten noususta huolimatta säännöllinen säästäminen on jatkanut kasvuaan. Keski-Uusimaalla Nordean kuukausisäästäjien määrä on noussut loka–joulukuussa 2022 7,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kuukausisäästäminen on erityisen suosittua asuntolaina-asiakkaiden keskuudessa, ja suosituin säästökohde on rahastot.