Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokauppa hiipui hieman Nurmijärvellä – kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 9 %, rivitalojen jopa 11 %

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan Uudellamaalla myytiin viime vuonna 22 prosenttia vähemmän asuntoja kuin vuonna 2021 ja pudotus oli erityisen suuri vuoden viimeisellä neljänneksellä. Asuntokaupan hiipuminen näkyy Uudellamaalla erityisesti pienten kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen hinnoissa.

– Pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat tippuivat noin kuusi prosenttiyksikköä ja omakotitalojen hinnat 2–4 prosenttiyksikköä. Sen sijaan isompien kerrostaloasuntojen ja rivitalojen myyntihinnoissa on nähtävissä jopa nousua, OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen kertoo.

Tenhusen mukaan samansuuntaista kehitystä on myös muilla Uudenmaan paikkakunnilla, kuten Nurmijärvellä, Hyvinkäällä, Porvoossa ja Järvenpäässä.

Nurmijärvellä kerrostaloasuntojen hinnat nousivat viime vuonna yhdeksän prosenttiyksikköä ja rivitalojen hinnat jopa 11 prosenttiyksikköä verrattuna vuoteen 2021.

Kerrostaloasuntojen osalta nousivat niin yksiöiden, kolmioiden ja neliöiden hinnat – ainoastaan kaksioiden hinnat hieman laskivat.

– Rivitalojen osalta erityisesti kolmen ja neljän huoneen rivitaloissa näkyi selkeästi hinnan nousua, sillä niitä on tarjolla kysyntää vähemmän.

Kaikkiaan Nurmijärvellä myytiin viime vuonna 169 kerrostaloasuntoa, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2021. Vuonna 2021 kerrostaloasuntoja myytiin 183.

Rivitaloasuntoja myytiin viime vuonna Nurmijärvellä 237, mikä on 20 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2021. 2021 rivitaloasuntoja myytiin 298 kappaletta.

Nurmijärven omakotitalojen kauppahinnat pysyivät viime vuonna lähes vuoden 2021 tasolla – hinnat laskivat vain prosenttiyksikön verran.

Nurmijärvellä omakotitalojen keskihinta oli viime vuonna 304 248 euroa, kun vuonna 2021 keskihinta oli 306 573 euroa. Vuonna 2020 omakotitalojen keskihinta oli Nurmijärvellä 280 006 euroa.

Sen sijaan esimerkiksi Hyvinkäällä omakotitalon keskihinta oli viime vuonna 280 946 euroa.

-– Tähän vaikuttaa muun muassa Hyvinkään etäisyys pääkaupunkiin ja työpaikkoihin. Hyinkää on hieman Nurmijärveä kauempana, Tenhunen selventää.

Kaikkiaan Nurmijärvellä myytiin vuonna 2022 215 omakotitaloa, kun vuonna 2021 omakotikauppoja tehtiin 277. Omakotitalojen kauppojen määrä laski vuodessa 22 prosenttiyksiköllä.

Keskimääräinen omakotitalon myyntiaika oli viime vuonna Nurmijärvellä 71 päivää, kun vuotta aiemmin myyntiaika oli 78 päivää.

– Nurmijärven vetovoimaisuus on selvästi säilynyt. Hinnat eivät ole lähteneet samalla lailla laskusuuntaan kuin aivan pääkaupunkiseudulla on osin tapahtunut, Tenhunen kertoo.

Tenhusen mukaan asuntomarkkinat ovat Uudellamaalla muuttuneet ostajan markkinaksi. Hänen mukaansa ensiasunnon ostajilla ja asunnon vaihtajilla on hyvä mahdollisuus löytää koti, kun tarjonta on runsasta ja aikaa ostopäätöksen tekemiseen on entistä enemmän.

– Aikaisemmin sijoittajat ovat usein kiilanneet ensiasunnon ostajien ohi, mutta enää niin ei ole, vaan on aikaa vertailla.

Asuntosijoittajia ei asuntonäytöillä juurikaan näy.

– Muutaman asunnon sijoittajat eivät ole liikkeellä, mutta ammattisijoittajia on jonkin verran.

Ostajat etsivät Tenhusen mukaan paitsi asumiskustannuksiltaan ja hinnaltaan aikaisempaa edullisempia asuntoja, myös kunnoltaan parempia asuntoja niin omakotitaloista kuin asunto-osakeyhtiöistä.