Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Maria Ohisalo: Kokoomuksen väläyttämä 350 miljoonan euron leikkaus olisi pois kaikkein pienituloisimmilta

Vihreiden puheenjohtajan mukaan EU:n ennallistamisasetus ei saa estää kaupunkien kestävää kasvua.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo näkee metropolipolitiikassa paljon yhteistyön paikkoja. Hän on tutustunut kuuden suurimman kaupungin tekemään yhteiseen vaaliohjelmaan. Kaupunkien viesti alleviivaa yhteistyön tiivistämistä. Esiin nousivat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnan jatkaminen ja vihreä siirtymä.

– Kolmannes Suomen lapsista asuu Helsingin seudulla ja puolet vieraskielisistä lapsista pääkaupunkiseudulla. Nämä ovat metropolipolitiikan kysymyksiä, joita kannattaa ratkoa seudun ja valtion yhteistyöllä. Keskeinen kysymys on, miten pystymme lisäämään koulutuspaikkoja. Korkeakoulujen selkeä viesti on ollut, että tarjontaa on lisättävä.

Varhaiskasvatukseen liittyvät ongelmat odottavat myös ratkaisua, koska pulaa on sekä hoitopaikoista että varhaiskasvatuksen opettajista ja muista ammattilaisista.

– OAJ:ltä saamieni lukujen mukaan tarvitsemme 12 000 varhaiskasvatuksen opettajaa vuosikymmenen loppuun mennessä. Se tarkoittaa noin 500 aloituspaikkaa lisää vuositasolla, Ohisalo sanoo.

Myös peruskoulujen asiat olisi saatava kuntoon. Ohisalon mukaan kentältä on tullut vahva viesti siitä, että hankehumpasta on luovuttava, koska opettajilla ei ole aikaa keskittyä perustyöhön eli opettamiseen ja lasten ja nuorten kohtaamiseen.

– Sipilän hallituskauden leikkauksia on jo paikattu, mutta sitä työtä pitää jatkaa.

Pääkaupunkiseudulla on huoli siitä, että EU:n ennallistamisasetuksen 6. artikla estäisi uusien asuinalueiden rakentamisen. Ennallistamisasetuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa.

Taustalla on viime vuoden lopulla pidetty YK:n luontokokous Montrealissa. Siellä hyväksyttyjen tavoitteiden mukaan 30 prosenttia maailman maa-alueista ja meristä tulee suojella vuoteen 2030 mennessä. Myös 30 prosenttia heikentyneistä ekosysteemeistä pitää saattaa ennallistamisen piiriin.

– Suomi tekee vaikuttamistyötä EU:n suuntaan. Tavoitteena on saada Suomelle mahdollisimman paljon liikkumavaraa tämän asetuksen soveltamiseen, Ohisalo kommentoi.

– Kaupungeilla pitää olla mahdollisuus kasvaa kestävästi. Artikla ei saa johtaa täällä kaupunkirakenteen hajoamiseen. Ennallistamisessa voidaan pääkaupunkiseudulla käyttää hyväksi teiden varsille jätettäviä niittyjä, viherkattoja ja lähiluonnon säilyttämistä osana kaupunkirakennetta.

Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudulle tärkeä luonto- ja virkistysalue. Metsästys on lähtökohtaisesti kiellettyä Nuuksion kansallispuistossa. Kansallispuistot perustetaan laeilla, jotka eduskunta hyväksyy. Niissä säädetään metsästyksestä ja rauhoitussäännöksistä.

– Olemme onnellisessa asemassa, koska pääkaupunkiseudulla on joukkoliikenneyhteyksien varrella kaksi kansallispuistoa, Nuuksio ja Sipoonkorpi. Päättäjien pitää varmistaa, että siellä on turvallista liikkua ja retkeillä. En näe että metsästys sopii tähän yhtälöön.

Vihreät nosti ensimmäisenä esiin sen, että puolue ei halua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Ohisalo kertoo muodostaneensa näkemyksensä perussuomalaisten ulostulojen pohjalta.

– Meidän tavoitteemme muun muassa luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjunnasta sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden edistämisestä ovat sellaisia, että niitä ei pysty viemään maaliin perussuomalaisten kanssa.

Myös näkemykset maahanmuutosta lyövät kiilan vihreiden ja perussuomalaisten väliin.

– Tiedämme, että huoltosuhde heikkenee rajusti 2030-luvulla. On ratkaistava, miten saamme tänne ihmisiä tekemään töitä ja täällä opiskelevat jäämään maahan. Elinkeinoelämältä on usein tullut sellainen viesti, että lupaprosessien pitää olla sujuvia. Työperäinen maahanmuutto on kysymys, joka olisi ratkaistava tulevalla hallituskaudella, muutoin työvoimapulasta tulee entistä pahempi.

Vuoden 2019 vaalien jälkeen Vihreiden kannatusprosentti oli korkeimmillaan 14,2. Nyt gallupeissa on painuttu jopa alle 10 prosentin.

– Lähdemme edustavaaleissa pitämään kiinni nykyisestä 20 kansanedustajasta ja hankkimaan lisää.

– Kriisivuodet ovat syöneet hallituspuolueiden kannatusta. Vihreät on tehnyt paljon työtä vihreän siirtymän eteen ja sen onnistumisen vuoksi Suomi ei ole yhtä pahassa energiakriisissä kuin monet Euroopan maat.

Ohisalo sanoo tutkijataustansa vuoksi olleensa aina tiede- ja tutkimusmyönteinen ja haluavansa tukeutua faktoihin. Hän katsoo, että puheenjohtajan kädenjälki näkyy puolueessa parhaiten siinä, että eriarvoisuuden poistamista pidetään vahvasti esillä. Kaikki on pidettävä mukana yhteiskunnassa.

– Emme ole tekemässä sellaisia leikkauksia kuin kokoomus kaavailee. 350 miljoonan euron leikkaus asumistuesta olisi pois kaikkein pienituloisimmilta, Ohisalo toteaa.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että kaikkien puolueiden pitää olla valmiina tarkastelemaan valtiontaloutta. Ohisalon mielestä tasapaino on löydettävä veronkorotusten, leikkausten ja kasvutoimenpiteiden yhdistelmästä.

– Työllisyysaste pitäisi nostaa 80 prosenttiin. Sen saavuttaminen on mahdollista, kun sovitetaan yhteen työtä ja sosiaaliturvaa. Sosiaaliturvan uudet mallit palvelisivat myös yrittäjiä, joista monet ovat hyvin pienituloisia.

– Suomea pitää johtaa eteenpäin katsovalla otteella ja kestävällä visiolla Suomesta. On katsottava kauemmas kuin yhden vaalikauden ajan.