Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jenna Mattila siirtyi hoitajasta rahapulmien ratkojaksi – "On totta, että meillä on paljon pienituloisia"

Jenna Mattilan mukaan jo pienillä muutoksilla voi saada aikaan taloudellista pelivaraa. Pian häneltä ilmestyy myös talousaiheinen kirja.

Monen rahatilanne voisi olla parempi, jos omasta taloudesta loisi itselleen selkeän ja rehellisen kokonaiskuvan.

Tätä mieltä on taloudellisen hyvinvoinnin valmentaja Jenna Mattila.

Mattila tarkkailee omaa rahankäyttöään erittäin tarkasti. Hänen mukaansa ihminen hahmottaa, mitä kohtia taloudestaan voi hienosäätää vasta, kun siitä on tarkka kokonaiskuva.

– On totta, että meillä on paljon pienituloisia ja oikeasti vähävaraisia ihmisiä sekä niitä, joilla on isot taloudelliset haasteet. Heille raha tuottaa todella paljon haasteita ja ihan perus eläminen voi olla vaikea kattaa, Mattila aloittaa.

– On myös iso joukko niitä, joilla on mahdollisuuksia tehdä muutoksia omassa toiminnassaan ja sitä kautta saada taloudellista pelivaraa, hän jatkaa.

Mattilan mukaan kokonaiskuvan muodostamiseen tarvitaan ennen kaikkea rehellisyyttä ja sitä, että rahan näkee pelkästään lukuina.

Millaiset ovat tuloni kokonaisuudessaan, ja mistä kaikesta ne koostuvat? Entä mihin rahaa oikeasti kuluu?

Hän näkee, että vain realistisella kokonaiskuvalla voi saada tuloksia aikaan – ja parhaimmassa tapauksessa rahaa säästöön.

– Ihmiset saattavat yrittää säästää rahaa kiristämällä nyörit äärimmilleen, mutta samalla saatetaan käyttää esimerkiksi luottokorttia tai tehdä ostoksia osamaksusopimuksilla. Tämä ei tietenkään ole kestävää.

Mattilan mielestä nyt, kun talouden yleinen tilanne on merkittävästi heikentynyt, omilla valinnoilla on entistä enemmän merkitystä.

Kaksi vuotta ihmisiä raha-asioissa opastanut Mattila kertoo huomanneensa, että monet sokaistuvat omalle taloustilanteelleen.

– Työni kautta olen huomannut, että ihmiset eivät välttämättä huomaa, kuinka paljon säästötoimia he voivat tehdä, vaikka tulot hetkellisesti muuttuisivatkin. Yksi asiakkaistani esimerkiksi kertoi, että hän teki noin 1 800 euron vuosisäästön pelkästään sillä, että lopetti turhat suoratoistopalvelut ja vastaavat.

Ajatuksiaan taloushallinnasta Mattila on myös kirjoittanut painettuun muotoon. Helmikuun lopussa häneltä ilmestyy MoneyBOSS: Kaikki mitä tarvitset taloutesi ohjaamiseen -kirja.

Mattila on koulutukseltaan terveydenhoitaja. Hän uskoo, että tausta näkyy myös hänen kirjassaan. Mattila on pyrkinyt lähestymään talousasioita ihmislähtöisesti.

– Luulen, että kirjan sävy olisi erilainen, jos sen olisi kirjoittanut henkilö, jolla on tausta puhtaasti talouspuolelta. Näkisin, että tässä kirjassa sävy on monia muita teoksia lempeämpi, Mattila pohtii.

– Vaikka kirjassani taloudesta puhutaankin tiukkojen faktojen kautta, olen pyrkinyt siihen, etten niin sanotusti ruoskisi lukijaa.

Helmikuun lopussa ilmestyvä kirja on kaksiosainen. Toinen osa on niin sanottu tehtäväkirja ja toinen puolestaan sisältää tieto-osuuden.

– Tietokirjan avulla lukija voi pohtia, miten hän tulkitsee omaa talouttaan ja miten sitä voi lähteä muokkaamaan. Eriytin osat toisistaan, jotta kenenkään ei tarvitsisi kantaa yli 400-sivuista tiiliskiveä laukussaan, Mattila kertoo.

Tehtäväkirjalla on Mattilan mukaan tärkeä merkitys, sillä siihen on tarkoitus tehdä omat kirjanpitomerkinnät ja tätä kautta seurata omaa rahankäyttöä. Mattila itse kirjaa ylös kaikki perheensä tulot ja menot.

– Usein ihmiset tarvitsevat oman taloutensa seurantaa. Edes karkeasti. Itse teen niin, että kirjaan kaiken reaaliajassa ylös, mutta niin pitkälle ei välttämättä tarvitse mennä, Mattila sanoo.

Juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa