Tuore suomalaistutkimus tyrmää pohdinnat siitä, auttaisiko ennen lihavuusleikkausta tehty ulosteensiirto painonhallintaan. Ulosteensiirtoa on pidetty mahdollisena uutena hoitokeinona lihavuuden hoitoon. Suomalaistutkimuksessa siitä ei kuitenkaan todettu olevan hyötyä.
Suolistomikrobiston rooli lihavuuden hoidossa on kiinnostanut tutkijoita kansainvälisesti. Eläinkokeissa hoikalta yksilöltä lihavalle tehdyn ulosteensiirron on havaittu laskevan lihavan yksilön painoa.
Nämä myönteiset tulokset ovat herättäneet tiedeyhteisössä toiveita, että ulosteensiirrolla voitaisiin tukea lihavuuden hoitoa myös ihmisillä.
Helsingin yliopiston, HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Päijät-Hämeen keskussairaalan tutkimuksessa selvitettiin suolistomikrobiston muuttamisen vaikutuksia potilaan painoon. Lisäksi tutkittiin, parantaisiko puoli vuotta ennen lihavuusleikkausta tehty ulosteensiirto lihavuusleikkauksen tuloksia. Ulosteensiirtoa hoikalta verrattiin lumehoitoon, joka oli potilaan omasta ulosteesta tehty ulosteensiirto. Tutkimuksessa oli mukana 41 osallistujaa.
Tutkimuksen mukaan ulosteensiirto ei muuttanut potilaiden painoa puolen vuoden aikana ennen leikkausta eikä vaikuttanut leikkaustulokseen. Leikkauksen seurauksena molemmat ryhmät laihtuivat noin neljäsosan leikkausta edeltäneestä painosta vuoden kuluessa.
– Tuloksemme osoittavat, että gastroskopiassa toteutettu ulosteensiirto ohutsuoleen ei ainakaan kertaalleen tehtynä laske painoa, ylilääkäri Perttu Lahtinen kertoo tiedotteessa.
Siirtoa ei kuitenkaan vielä kannata ottaa pois laskuista hoitomuotona.
– Käytännössä ulosteensiirtoa ei voida ainakaan tämän tutkimuksen perusteella suositella lihavuuden hoidoksi, mutta suoliston mikrobiston ja lihavuuden välisessä suhteessa on vielä paljon selvitettävää, professori Perttu Arkkila kertoo tiedotteessa.
Ulosteensiirtotutkimuksia eri luovuttajilla, eri protokollilla ja erilaisissa tutkimusasetelmissa kannattaa hänen mukaansa edelleen jatkaa.
– Suoliston monimuotoisen mikrobiston merkitys terveydelle on keskeinen. Se ei ole yhteydessä pelkästään suoliston terveyteen vaan myös esimerkiksi immuunijärjestelmän kehittymiseen ja aineenvaihdunnan toimintaan, Arkkila sanoo.