Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Computer says no" – Oras Tynkkysen Facebook-tili jäädytettiin, eikä syy selvinnyt 3 viikon väännölläkään

Jos monikansallinen Meta-yhtiö on päättänyt jäädyttää Facebook-tilisi, sen saaminen takaisin käyttöön voi osoittautua mahdottomaksi tehtäväksi.

Tilanne selvisi ex-kansanedustajalle Oras Tynkkyselle (vihr.) hiljan, kun hän jälleen ehdokkaana olevana halusi mainostaa vanhalla poliitikkotilillään. Tamperelainen Tynkkynen kuvailee ponnisteluitaan Twitterissä "kyberkafkamaiseksi kamppailuksi".

– Käyttäjän näkökulmasta järjestelmä on eräänlainen päättymätön labyrintti. Lisätietoja neuvotaan hakemaan esim. Ad Managerista, Help Centeristä ja Account quality -sivulta, joilta pääsee taas uusille vastaaville sivuille – ja niin edelleen, Tynkkynen kirjoittaa.

Hän kertoo yrittäneensä selvittää asiaa kolmisen viikkoa apunaan some-viestinnän ja -markkinoinnin ammattilaisia. Kaikkiaan työhön on Tynkkysen mukaan mennyt kolme neljä henkilötyöpäivää. Lopputuloksena tili on edelleen jäädytettynä.

– Vanha mainostili on jäädytetty, mutta sitä ei voi ottaa uudelleen käyttöön tai edes poistaa. Uuden tilin voi yrittää avata, mutta se suljetaan heti. Syitä ei kerrota, eikä mitään ratkaisumahdollisuutta tarjota.

Syy tilin jäädyttämiseen saattoi olla mikä tahansa.

Kun Facebook-tili jäädytetään, monelle tulee ensimmäisenä mieleen ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Ongelma vain on, että asiakaspalveluun ei saa yhteyttä.

Useiden vaiheiden jälkeen Tynkkynen apujoukkoineen löysi lomakkeen, jonka kautta hän sai sähköpostia asiakaspalvelusta. Viestin oli allekirjoittanut "Queen"(suomeksi Kuningatar).

Queen ehdotti puhelua, muttei koskaan soittanut. Lopulta Tynkkynen sai sähköpostia, jonka mukaan Tynkkysen maksutili oli rikkonut käyttöehtoja.

– Huomaathan, että otamme huomioon monia tekijöitä, kun estämme maksut, mukaan luettuna rahankäyttöhistorian, mainosten piirteet ja ristiriitaiset tilitiedot, kuului Tynkkysen Twitterissä englanniksi siteeraama viesti karkeasti suomennettuna.

Tynkkysen mukaan Metan käyttöehdoissa kerrotaan muun muassa, että Meta varaa oikeuden viedä käyttäjältä maksumahdollisuuden oman harkintansa perusteella milloin tahansa. Meta voi myös poistaa tai torjua mainoksen minkä tahansa syyn perusteella ja rajoittaa esimerkiksi poliittisten mainosten näkyvyyttä.

– Siis: syy tilin jäädyttämiseen saattoi olla mikä tahansa. Mitään keinoa ratkaista ongelma ei tarjottu. Queen: ”We hope this clarifies everything.” ("Toivomme, että tämä selkiyttää kaiken.")

Tynkkynen kertoo tarjoutuneensa ratkaisemaan ongelman, oli se mikä tahansa, mutta syy on yhä epäselvä.

Tapaus on Oras Tynkkysen mukaan esimerkki siitä, miten monikansallisten jättien valta heikentää demokratiaa.

– Jos Meta rajoittaisi itselleen epämieluisten puolueiden tai ehdokkaiden näkyvyyttä, sitä olisi vaikea todentaa – ja vielä vaikeampi korjata.

Tynkkynen sanoo, että Meta-näkyvyyden menettäminen ei ole hänelle itselleen maailmanloppu, koska hän pystyy mainostamaan muutenkin. Hän huomauttaa kuitenkin, että tilanne on varsin erilainen esimerkiksi nuorelle ehdokkaalle. Jos vaalibudjetti on vain satoja euroja ja kohdeyleisö Instagramissa, vitsit voivat olla vähissä.

– Kuka ehdokas saa näkyä Suomen vaaleissa päätetään siis eduskunnan tai europarlamentin sijaan nykyään some-jättien futuristisissa pääkonttoreissa Piilaaksossa. Tai ehkä ei oikein sielläkään, vaan jossain algoritmien omalakisessa maailmassa. Computer says no.