Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkojen nousu kasvatti OP Uusimaan tulosta – kotitalousasiakkaat lisäsivät sijoituksia

Kotitalousasiakkaat lisäsivät sijoituksia, asuntoluottokanta kasvoi markkinaa nopeammin.

OP Uusimaan vuoden 2022 tulos parani selvästi edellisvuodesta. Pankin viime vuoden tulos ennen veroja oli 95,5 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 78,5 miljoonaa euroa. Tulos parani erityisesti suotuisan korkokatteen kehityksen myötä.

Asuntoluottojen kysyntä tippui loppuvuoden aikana kolmanneksen, mutta pysyi edelleen paremmalla tasolla kuin vuonna 2020.

OP Uusimaan asuntoluottokanta kasvoi vuoden 2022 alusta 5,1 prosenttia ja oli vuoden lopussa 11,2 miljardia euroa. OP Uusimaan osuus OP Ryhmän myöntämistä uusista asuntoluotoista oli 31,5 prosenttia ja koko Suomen asuntoluottokannasta 9,9 prosenttia.

Pankin asiakkaiden lainankantokyky on säilynyt hyvänä.

– Haastavassa asuntomarkkinatilanteessa OP Uusimaan markkinaosuus Suomen kaikista uusista asuntoluotoista kasvoi 0,8 prosenttiyksikköä 12,8 prosenttiin viime vuoden aikana, toteaa OP Uusimaan toimitusjohtaja Olli Lehtilä pankin tiedotteessa.

Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin 0,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöluottokanta kasvoi vuoden 2022 aikana 119 miljoonaa euroa eli 2,8 prosenttia. OP Uusimaan rahoituskanta kasvoi vuoden 2022 aikana 4,1 prosenttia ollen 16,8 miljardia euroa.

Pankin asiakkaiden lainankantokyky on säilynyt hyvänä. Järjestämättömät saamiset jatkuivat alhaisella tasolla ollen 1,54 prosenttia vastuista. Henkilöasiakkaiden asuntolainojen maksuohjelman muutospyynnöt ovat pysyneet maltillisella tasolla.

Kotitalousasiakkaiden sijoitukset lisääntyivät viime vuoden aikana vajaalla kahdellasadalla miljoonalla eurolla, vaikka talous- ja markkinaympäristö olivatkin haastavia.

Uusia säännöllisen rahastosäästämisen sopimuksia avattiin 21 829 kappaletta. Keskimääräinen säästösumma Uudellamaalla oli kuukaudessa 89 euroa per sopimus, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin valtakunnallisesti. Myös osakesijoittaminen jatkui vilkkaana. Uusia arvo-osuustilejä ja osakesäästötilejä avattiin yhteensä 9 700 kappaletta. Uusia Private-asiakkaita tuli viime vuonna yli 400.

Viime vuoden aikana OP Uusimaan omistaja-asiakkaille kertyi bonuksia 45 miljoonaa euroa. Pankki lahjoittaa helmikuussa 50 000 euroa Suomen Unicefin kautta Ukrainan lapsille.

Helsingin Seudun, Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan Osuuspankit yhdistyvät yhdeksi osuuspankiksi elokuussa 2022.