Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmajuurrutusta ja biohiiltä – vuoden hortonomi tekee kasvikokeiluja mökillään

Hortonomien yhdistys valitsi äskettäin Vuoden Hortonomiksi Jaani Turusen.

Hän on toiminut betoni- ja kivituotealalla 25 vuotta ja tunnetaan varsinkin luonnon monimuotoisuuden ja hulevesien hyötykäytön puolesta puhujana. Työssään Ruduksen asiakasryhmäpäällikkönä hän on ollut kehittämässä huokoisesta betonista valmistettua kiveä, joka läpäisee vettä. Kaupunkialueellahan rakentaminen estää veden imeytymistä maahan, mikä voi aiheuttaa tulvia ja veden hallitsemattomia virtauksia.

– Läpäisevällä pihakiveyksellä rakennetaan pintaa, joka päästää hulevedet lävitseen pohjamaahan tai veden hallittua poistumista varten tehtyihin viivytysrakenteisiin, maisemasuunnittelija Jaani Turunen kertoo.

Hän on kehittänyt viheralaa useissa yhdistyksissä ja Viherympäristöliiton työryhmissä. Tällä hetkellä hän toimii hallituksen jäsenenä Viher- ja ympäristörakentajat ja Maisemasuunnittelijat -yhdistyksissä.

Puolet vuodesta tuusulalainen Jaani Turunen asuu mökillään Porvoossa. Yläosaltaan karu ja kuiva metsäinen tontti on vuosien työn jälkeen muuttunut puutarhaharrastajan keitaaksi. Tontilla kasvaa yli 300 puu- ja pensaslajia.

– Ohjaan kattovedet kasvualueille ja rakennettuun lampeen. Siten kasteluvettä on käytössä kuivinakin jaksoina. Maaperää parannan edistämällä humuksen muodostumista.

Hän tekee mökillä monenlaisia kokeiluja. Alkamassa on japaninvaahteran ilmajuurrutus, joka onnistuessaan synnyttää uusia vaahteran taimia.

– Olen kiinnostunut myös biohiilen valmistamisesta ja käyttämisestä. Tietoa siitä saa Keravalla kiertotalousyhteisö Jalotuksesta, Turunen mainitsee.

Noin 20 kuutiota vetävässä lammessa viihtyy vuoden ympäri kultakaloja.

– Niihin liittyy vieraslajiriski, eikä niitä saa laskea luonnonvesiin.

Vuoden hortonomin puutarhassa kasvaa Suomessa harvinaisia kasveja kuten aasialainen rataspuu. Se on kasvimaailman dinosaurus.

– Kotipihoilla voisi kiinnittää entistä enemmän huomiota lajien monimuotoisuuteen. Nurmikoiden muuttaminen istutusalueiksi edistäisi tätä kehitystä. Monimuotoisuutta edistää myös hulevesien hyödyntäminen. Vesi luo ja ylläpitää elämää. Kädet mullassa pitää minut kunnossa, Turunen sanoo.

Puiden määrän lisääminen ja hulevesien hallinta liittyy myös julkisten alueiden kehittämiseen.

– Lajirikkauden suosiminen tuottaisi monimuotoisuutta ja parempaa ympäristöä myös ihmisille.

Jaani Turusta viehättää luonnonkiviguru Timo Syrjän motto: Käytä kiveä jo eläessäsi.

– Tätä ohjetta olen pyrkinyt noudattamaan. Kivi on keskeisessä roolissa omassa mökkipuutarhassani, jossa olen hyödyntänyt niin tontin omaa paikallista kiveä kuin tuotteistettuja betoni- ja graniittikiviä.