Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voivatko Postin pakettiautomaatit mennä tukkoon, jos lakko jatkuu pitkään? – "Pikemminkin tyhjiä kuin täynnä"

Miten Postin palveluihin vaikuttava lakko näkyy? Postin viestintäpäällikkö Jenni Mattsson sanoo, että valitettavasti näkyy.

– Tästä aiheutuu valitettavasti viivästymisiä ja häiriöitä lähetysten kulkuun, ja pahoittelemme sitä. Toivomme, että sopuun päästään pikaisesti.

Voivatko Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakon ja Posti- ja logistikka-alan unionin PAU:n tukilakon vaikutukset Postin palveluihin heijastua niin, että pakettiautomaatit täyttyvät? AKT:n lakko alkoi keskiviikkona, sillä työriitaan ei löytynyt tiistai-iltana ratkaisua. PAU päätti lähteä torstaina seurauksena tukilakkoon.

Jenni Mattsson vastaa, että mainitut automaatit toimivat lakkotilanteesta huolimatta "sinänsä normaalisti".

– Pakettiautomaatit toimivat lakon aikana sinänsä normaalisti, eli niihin voi jättää paketteja. Samoin ne paketit, jotka on viety automaatteihin, voi hakea, Mattsson kuvailee.

Vaikutus automaatteihin ja niiden täyttymiseen syntyy kuitenkin ketjussa jo aiemmin.

– AKT:n lakko vaikuttaa siihen, että kuljetuksia ei tehdä. Silloin pakettivirtaa automaatteihin ei ole. Näin ollen pakettiautomaatit tulevat olemaan pikemminkin tyhjiä kuin täynnä. Ja toisinpäin: automaatteihin jätetyt paketit haetaan, mutta ne eivät siirry kuljetettavaksi mihinkään.

Mattsson huomauttaa, että lakon aikana lähetetyt paketit varastoidaan ja niistä huolehditaan asianmukaisesti ja turvallisesti, ja ne pyritään toimittamaan mahdollisimman nopeasti heti lakon loputtua.

Varsinaisia ruuhkautumisia ei ole siis luvassa, mutta muita vaikutuksia lakolla varmasti on, Mattsson arvioi.

– Postilla on noin 1 000 henkilökohtaisen palvelun pistettä ympäri Suomen, ja automaatteja on noin 2 300 kappaletta. Valtaosa näistä on kumppaniemme ylläpitämiä, ja ne sijaitsevat usein ruokakauppojen yhteydessä. Lakon aikana, eli tarkalleen 15.–21. helmikuuta välisenä aikana toimipisteistä ei noudeta lähteviä lähetyksiä. Kun toimipiste täyttyy, se ei enää voi ottaa niitä vastaan. Tästäkin toimipisteet kertovat pisteessä asioiville, hän sanoo.

Mattssonin arvion mukaan palvelupisteiden mahdollista ruuhkautumista on valitettavan vaikea arvioida niiden asiakasvirtojen ja koon vaihdellessa, puhumattakaan lakon mahdollisesta loppumisesta. Yleinen arvio on, että lakko olisi ohi viimeistään ensi tiistaihin mennessä.