Nurmijärven lukion rehtori Mikko Ristimäki, apulaisrehtori Pekka Linna ja Nurmijärven yhteiskoulun (NYK) rehtori Mikko Jordman haluavat herätellä keskustelua Nurmijärven lukion sijainnista.
Nurmijärven valtuusto päätti joulukuussa 2020 keskittää tulevaisuudessa kunnallisen lukiokoulutuksen Kirkonkylään. Kesäkuussa 2021 valtuusto päätti, että Nurmijärven lukio sijoitetaan Nurmijärven yhteiskoulun yhteyteen, jossa peruskorjauksen yhteydessä huomioidaan tilat myös lukiokoulutusta varten.
Nyt rehtorit toivovat, että kunnassa uskallettaisiin katsoa rohkeasti tulevaisuuteen.
He kuvaavat lukion rakentamista peruskoulun yhteyteen poikkeukselliseksi, jopa vanhanaikaiseksi, ratkaisuksi. Tällä he viittaavat siihen, että nykysuuntauksen mukaisesti ala- ja yläkoulu sijoitetaan usein omaan rakennukseensa yhtenäiskouluksi ja lukio omaan rakennukseensa.
Perusopetuksen ja lukion sijoittaminen eri rakennuksiin mahdollistaisi paremmin kummankin koulumuodon opetuksen järjestämisen.
– Erillinen lukiorakennus varmistaisi lukio-opiskelijoille esimerkiksi rauhalliset opiskelutilat ja helpottaisi koeviikkojen järjestelyjä, Jordman ja Linna kuvaavat.
Nurmijärven lukio Suomen 14. paras lukio syksyn vertailussa
Erillinen lukiorakennus myös kasvattaisi rehtoreiden mukaan lukion vetovoimaa opiskelijoiden keskuudessa ja varmistaisi elinvoimaisuuden pitkälle tulevaisuuteen.
Ristimäki muistuttaa Nurmijärven lukion saavuttaneen hienoja sijoituksia STT:n lukiovertailussa. Esimerkiksi viime keväänä Nurmijärven lukio sijoittui valtakunnallisessa suurten lukioiden vertailussa kuudenneksi.
– Nurmijärvi on koulutusmyönteinen kunta, jossa on tehty hyvää työtä. Lähikuntiin on kuitenkin rakenteilla vetovoimaisia lukiohankkeita, joten on tärkeää, että myös Nurmijärvellä on lukio, joka houkuttelee opiskelijoita. Erillinen lukiorakennus vetäisi varmimmin opiskelijoita myös aivan lähialueen ulkopuolelta, Ristimäki sanoo.
Jordman puolestaan uskoo, että erillinen lukiorakennus lisäisi vetovoimaa myös työntekijöiden keskuudessa.
– Kilpailemme hyvistä työntekijöistä pääkaupunkiseudun kanssa. Lukion täytyy olla houkutteleva työpaikka.
Jordman kertoo nostaneensa esille vastikään ehdotuksen siitä, että Nurmijärven lukio rakennettaisiin NYK:n paikalle ja yläkoulu siirrettäisiin toiseen paikkaan, esimerkiksi Lukkarin koulun yhteyteen yhtenäiskouluksi.
Hän ja apulaisrehtori Linna muistuttavat, ettei lukio juurikaan hyödy samassa rakennuksessa olevasta yläkoulusta.
– Yhtenäiskoulu Kivenpuiston–Lukkarin alueella hyödyttäisi ala- ja yläkoulua sekä myös vieressä olevaa Kivenpuiston koulua. Erityiskouluosaaminen on Nurmijärven erityinen vahvuus, jota voisi vielä hyödyntää enemmänkin, jos koulut sijaisisivat samalla tontilla. Alakoulu voisi esimerkiksi hyötyä yläkoulun aineenopettajaresurssista, Jordman kuvaa.
Jordman haluaa nostaa keskusteluun yläkoulun siirron pois nykyiseltä paikalta aivan Kirkonkylän keskustasta myös siitä syystä, että se aiheuttaa lähiympäristölle jonkin verran haittoja. Naapurustosta on tullut valituksia yläkoulun oppilaiden aiheuttamista häiriöistä.
Jos yläkoulu ja lukio jatkavat samalla tontilla, kuten on päätetty, seuraa siitä rehtoreiden mukaan muitakin seurannaisvaikutuksia, kuten pysäköintiongelmia. Jo nyt pysäköintitilat tontilla ovat rajalliset.
Jordmanin mukaan tärkeää olisikin miettiä, miten Kirkonkylästä saadaan elinvoimainen ja innostava ja millainen lukio niitä tuottaisi.
– Rakennusten pitää olla oikeissa paikoissa oikean kokoisina. Täytyy muistaa, että rakennusten valmistumien jälkeen ne määrittävät toimintaa seuraavat 30 vuotta. Nyt toteutettavan lukiorakennuksen täytyy siis palvella vielä 2040-luvullakin. Vaatii uskallusta katsoa eteenpäin ja tehdä rohkeita päätöksiä, hän päättää.
Nurmijärven perusopetuksen ja lukion opettajista noin 10 prosenttia on epäpäteviä