Keusote on saanut aluehallintovirastolta huomautuksen siitä, että välitön yhteydensaanti ei toteudu perusterveydenhuollossa lain edellyttämällä tavalla.
Miksi lain noudattaminen on niin vaikeaa? Kun puhelimeen ei kukaan ennätä vastaamaan, ongelmat tiivistyvät takaisinsoittojärjestelmään. Potilaat ovat joutuneet odottamaan takaisinsoittoa päiviä jopa viikkoja.
Keusoten viestintä keräsi vastauksia monia askarruttaviin kysymyksiin.
Miksi takaisinsoittojärjestelmää ei saada toimimaan?
Terveydenhuollon puhelinpalveluissa on ollut ruuhkaa erityisesti vastaanottopalveluiden takaisinsoittojonossa. Tilanteeseen on vastattu aktiivisen rekrytoinnin lisäksi esimerkiksi hoitajien työjärjestelyillä, viikonloppujen ruuhkanpurkupäivillä, yhteistyöllä yksityisten palveluntuottajien kanssa ja kehittämällä puhelinjärjestelmän teknisiä ominaisuuksia. Näitä kaikkia toimenpiteitä jatketaan ja kehitetään edelleen.
Miksi puhelinpalvelun jonoja ei saada purettua?
Vastaanottopalveluiden puhelinpalveluiden jonot elävät jatkuvasti ja niissä on myös kuntakohtaista vaihtelua. Ennen joulua ruuhkaa oli saatu purettua hyvin, mutta joulun lomakauden ja sen jälkeisen infektiokauden myötä jonot kasvoivat merkittävästi.
Nyt alkuvuoden ruuhkaa on saatu jälleen purettua. Viikolla kolme keskimääräinen takaisinsoiton vasteaika hoitovastaavien puhelinpalveluissa on ollut 12 tuntia.
Keskitetyssä puhelinpalvelussa vasteaika on ollut kiireellisissä asioissa alle neljä tuntia ja kiireettömissä asioissa 55 tuntia.
Puhelinjonojen purkaminen ei kuitenkaan ole pääasia vaan se, että asiakkaamme saavat tarvitsemaansa palvelua. Jononpurku vaatii myös lääkäriresurssia ja valtakunnallinen lääkärivaje näkyy myös Keusoten alueella ja tämä osaltaan hidastaa jonojen purkua.
Kuinka paljon jonon purkaminen vaatisi lisää resursseja?
Tämänhetkisen puhelinjonon purku vaatisi noin 70–85 hoitajatyöpäivää. Kustannuksena tämä tarkoittaa noin 14 000–17 000 euroa, jos työ pystyttäisiin tekemään normaalilla työajalla. Yli- ja viikonlopputyönä jonojen purku nostaisi kustannuksia merkittävästi.
Tammikuussa Keusoten otti keskitetyssä puhelinpalvelussa käyttöön kiireellisyysluokituksen. Millaisia kokemuksia tästä on?
Kokemukset ovat hyvät. Kiireellisyysluokitus on parantanut huomattavasti näihin yhteydenottoihin vastaamisesta.
Arvioivatko pian kaikki soittajat asiansa kiireelliseksi, jotta voisivat odottaa saavansa asiansa hoidetuksi kohtuullisessa ajassa?
Palvelun sujuvuuden takaamiseksi on tärkeää, että kiireellisen hoidon valintaa käytetään vain oikeasti kiireellisissä asioissa. Mikäli linjalle ohjautuu paljon kiireettömiä puheluita, hankaloittaa se kiireellisen hoidon tarpeessa olevien asiakkaiden yhteydensaantia.