Rikosuhripäivystyksen (Riku) asiakasmäärä kasvaa kaiken aikaa – viime vuonna sen palveluita käytti jo 28 300 asiakasta. Määrä on kuutisen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Riku kertoo ilmiöstä tiedotteessaan.
Noin 1 900 tapauksessa yhteydenoton syynä on petos tai kavallus. Vuonna 2021 vastaava määrä oli noin 1 700.
– Petoksen uhriksi joutuminen voi aiheuttaa mittavan taloudellisen menetyksen, jota on vaikeaa saada takaisin. Uhrit saattavat kokea häpeää tai syyllisyyttä siitä, että ovat joutuneet petoksen uhriksi, kertoo Rikun toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg tiedotteessa.
Rikosuhripäivystys voi auttaa käytännössä esimerkiksi rikosilmoituksen teossa ja olla muutenkin tukena rikosprosessissa.
Huijarit vetoavat ihmiseen esimerkiksi lupauksilla rahasta tai rakkaudesta. Erilaisia petostyyppejä ovat muun muassa romanssihuijaukset, sijoituspetokset, tietojen kalastelu ja muut erilaiset verkossa tehtävät petokset.
Identiteettivarkaudella voidaan valmistella erilaisia petoksia. Petostyypit poikkeavat jonkin verran toisistaan, minkä vuoksi tuen tarpeet vaihtelevat yksilöllisesti.
Petosten uhreiksi joutuvista kaksi kolmasosaa on naisia. Sen sijaan romanssihuijauksissa naisten osuus on lähes 80 prosenttia ja sijoitushuijauksissa reilut 50 prosenttia. Tämä voi kertoa siitä, että naiset hakevat apua herkemmin Rikosuhripäivystyksestä.
Kaikki Rikun palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Sen toiminta perustuu ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistyöhön, ja vapaaehtoisia toimii noin 560 eri puolilla Suomea.
Keskiviikkona 22. helmikuuta vietetään kansainvälistä rikosuhripäivää. Rikosuhriviikon teemaksi on nostettu erilaiset petosrikokset.