Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen paras talviuintipaikka sijaitsee Nurmijärven naapurissa – "Perusteita valinnalle on valtavasti"

Kyläyhdistyksen hallitus pyörittää ilmaista talviuintipaikkaa talkoovoimin, vaikka eivät edes ui itse.

Torstai-iltana Rusutjärven uimarannalla tuulee niin, että meinaa lähteä tukka päästä. Silti laiturin nokasta avantoon solahtaa vähän väliä uimari jos toinenkin. Yhdelläkään heistä ei taida olla hajuakaan siitä, että viereisen kahvilarakennuksen keittiössä on käynnissä juhlapuhe.

– Muistan, kun tapasimme ensimmäisen kerran, ja pohdiskelit talviuintipaikan perustamista vähän siinä hengessä, että mitähän tästä nyt. Siitä on tultu jonkin matkaa, Virpi Hartikainen virnistää ojentaessaan palkintoa Rusutjärvi-seuran puheenjohtaja Harri Luostarille.

– Kyllä vain, Luostari naurahtaa.

Hartikainen edustaa Suomen Latua, ulkoilujärjestöjen katto-organisaatiota, joka palkitsee vuosittain Suomen parhaan talviuintipaikan. Tänä vuonna se on Rusutjärvi, eikä syyttä.

– Perusteita valinnalle on valtavasti. Pukuhuone ja muut tilat ovat erinomaisesti ylläpidetty ja avoinna joka päivä aamusta iltaan – ja ilmaiseksi, Hartikainen sanoo.

– Monelle aloittelevalle talviuimarille ilmaisuus on varmasti tärkeää: ettei heti tarvitse sitoutua koko kaudeksi, Hartikainen selittää.

– Lisäksi koko toimintaa pyörittää pieni talkooporukka aidosti yhteisöä varten, Hartikainen jatkaa.

Aidosti erityisesti siksi, ettei toimintaa pyörittävän Rusutjärvi-seuran hallituksesta löydy kuin yksi talviuimari. Yhdistyksen puheenjohtaja ja tämänkin hankkeen johtava puuhamies Harri Luostari ei käy avannossa koskaan.

– Juuri puuhasin jotain laiturilla kädet kylmässä vedessä, ja ihmettelin, miksi kukaan haluaisi mennä sinne vapaaehtoisesti, Luostari sanoo.

– Minä menen veteen sitten kun asteita on kolmekymmentä.

Erikoisen tilanteesta tekee se, ettei Luostari ei ole vain Rusutjärven talviuinnin puuhamies, vaan on käynyt auttamassa ja neuvomassa esimerkiksi Hyvinkäällä ja Kellokoskella lähivuosina avatuissa talviuintipaikoissa. Seudun johtava avantoasiantuntija ei siis ole mikään kokemusasiantuntija. Luostari ymmärtää ihmetyksen, mutta selittää:

– Näitä hommia tehdään ihan tekemisen ilosta. Pysyy mieli virkeänä.

Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtaja Anna Yltävä kiittelee myös Rusutjärvi-seuran toimintaa.

– Upeaa, että tällaisia ihmisiä on vielä, Yltävä suitsuttaa.

Rusutjärvellä aktiivisesti uiva Yltävä kertoo tavanneensa pukuhuoneessa niin Helsingistä kuin Tampereelta tulleita.

– Helsingissä monessa paikassa ei pääse edes jäsenjonoon, kun tunkua on niin paljon.

Helsinkiläisten puheissa on perää. Kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina niin Rusutjärvellä kuin muissakin seudun talviuintipaikoissa. Esimerkiksi Vanhankylänniemen kartanon talviuintipaikassa jonottaminen on tavallista.

– Suosio kasvaa vuosi vuodelta, eikä näitä tiloja ole tehty tällaisia ihmismääriä varten, Helena Toivanen Järvenpään Ladusta kertoo.

– Olisi hirvittävän hyvä, jos seudulle saataisiin lisää kohteita talviuimareille, Toivanen jatkaa.

Sellainen on tänä vuonna ensimmäistä kertaa toiminut Kellokosken talviuintipaikka, jonka kävijämäärät ylittivät odotukset täysin.

– Arvioimme etukäteen saavamme viidestäkymmenestä sataan jäsentä, Kellokosken talviuintipaikasta vastaava Jenni Rajala kertoo.

– Avasimme pukuhuoneen joulun alla ja jäsenmäärä hipoo jo kahtasataa. Toistaiseksi tilat ovat riittäneet, Rajala jatkaa.