Ikäihmisille halutaan lisätä perhehoitoa Keski-Uudellamaalla.
Malleja on monia: perhehoitaja voi hoitaa ikäihmisiä omassa kodissaan, huolehtia ikäihmisestä hänen kodissaan tai toimia toisen perhehoitajan sijaisena.
Herusten kodissaan Nina Heikkilä ja Mari Levälampi hoitavat neljää ikäihmistä.
Asukkaille on omat kahden hengen huoneet.
– Elomme on kuin missä tahansa muussakin kodissa. Ikäihmiset osallistuvat kotimme askareisiin ja ovat innokkaita esimerkiksi pyykkien ripustamisessa, perunoiden kuorimisessa ja leipomisessa. Yhdessä tekeminen ja osallisuus omien kykyjen mukaan nostaa heidän elämänlaatuaan ja pitää elämän mielekkäänä. Näin jokainen kokee olevansa tarpeellinen ja tärkeä, Heikkilä ja Levälampi kertovat.
Talon väkeen kuuluu myös runsaasti eläimiä: kolme koiraa, joista kaksi on terapiakoiria, kissoja, lampaita, vuohi sekä kaneja.
Niistäkin on asukkaille seuraa. Aidatulle pihalle pääsee ulkoilemaan.
Perhehoidon Heikkilä ja Levälampi aloittivat viisi vuotta sitten.
– Halusimme hypätä pois työelämän oravanpyörästä ja kokeilla tällaista, kun tilaa on. Kävimme perhehoitajavalmennuksen.
Talossa on jo asunut vuosien varrella 25 ikäihmistä.
Välillä asukkaita on siirtynyt palvelutaloon tai tehostettuun hoitoon.
Asukkaiden mukana tulevat omaisetkin tutuksi.
– Joidenkin omaisten kanssa luodut ystävyyssuhteet ovat varmasti elinikäisiä. Mehän taitamme matkaa yhdessä heidän äitiensä tai sukulaistensa kanssa, Heikkilä kertoo.
Molemmille on tärkeää, että asukkaaksi tulee samanhenkisiä ihmisiä.
– Pitää olla helppo hengittää. Tällainen asuminen vaatii yhteisöllistä luonnetta.
Heikkilä ja Levälampi ovat pitäneet huolta omasta jaksamisestaan, pitämällä vuosittain 14 vuorokauden mittaisen oman loman. Tällöin ikäihmiset lomailevat tutussa perhehoitokodissa.
Kerran kuussa saa pitää 3,5 päivän palkallisen vapaan, jolloin kotiin tulee kiertävä perhehoidon valmennuksen käynyt sijainen. Juhlapyhiksi omaiset hakevat usein läheisensä kotiin.
Hyvinvointialue vastaa perhehoidon järjestämisestä ja sen valvonnasta.
Perhehoitajaksi voi ryhtyä tehtävään sopiva henkilö, joka on suorittanut Perhehoitoliiton ennakkovalmennuksen ja jolla on perhehoitajan tehtävään tarvittavat valmiudet. Mitään tiettyä ammatillista koulutusta ei vaadita.
Ikäihmisille lyhempää tai pitempiaikaista hoitoa tarjoavia perhehoitajia on Keusote-alueella myös yksi Hyvinkäällä, ja muut lähimmät Tuusulassa ja Järvenpäässä.
Perhehoito on inhimillinen, kotoisa ja turvallisen arjen muodostava hoivamuoto, jota nyt halutaan lisätä ikäihmisille, Keusoten geriatrisen keskuksen omais- ja perhehoidon esihenkilö Hanna Torppa toteaa.
– Yritetään siihen nyt panostaa, kun se on hyväksi todettua, kodinomaista hoitoa. Perhehoito tarjoaa mielekästä ja ihmisläheistä työtä ikäihmisten parissa.
– Valtavia jonoja siihen ei tällä hetkellä ole, mutta ei ole toistaiseksi markkinoitukaan. Siitä tullaan tiedottamaan, kun järjestämme tänä keväänä valmennuskurssin perhehoitajuudesta kiinnostuneille.
Ikäihminen ei voi suoraan ilmoittautua, että haluaa perhehoitoon.
– Jos kotona asuminen alkaa vaikeutua, yhteys kannattaa ottaa oman alueen asiakasohjaukseen tai omatyöntekijään, ja tehdään arvio eri vaihtoehdoista, Torppa sanoo.
Jos perhehoitoon päädytään, käydään ensin tutustumassa puolin ja toisin, ja aloitetaan hoito tutustumisjaksolla. Jos aikoo tarjota hoitoa omassa kodissa, kodin soveltuvuus siihen varmistetaan.
Kodilta ei kumminkaan vaadita saman tasoista varustelua kuin hoivakodeissa.
Perhehoitajille maksetaan hoitopalkkiota sekä kulu- ja käynnistämiskorvausta. Palkkion määrä on porrastettu kahteen luokkaan hoidon vaativuuden mukaan.
Ikäihmisten perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneille on infoilta Hyvinkään sairaalassa (H-rakennus, 1. kerros) to 2.3. kello 17.30–19 sekä samansisältöinen Järvenpään Justissa (Lääkärinkuja 1) 28.2. klo 17.30–19. Mukaan pääsee ilmoittautumalla ennakkoon perhehoito.geriatrinenkeskus@keusote.fi