Petri Kolmonen pitää tasa-arvoa isossa roolissa.
Toistamiseen eduskuntavaaleissa ehdolla oleva Petri Kolmonen (kesk.) ajoi viime vaalien aikaan erityisesti lapsen oikeutta kumpaankin vanhempaansa, mutta nyt hän keskittyy laajemmin tasa-arvokysymyksiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapset ja isät olisi unohdettu.
– Pohjoismaisen kyselyn tuloksista huomaa, että suomalaiset isät kokevat eniten syrjintää. Eron sattuessa 87 prosenttia tapauksista ratkeaa äidin lähihuoltajuuteen. Puhun tiedosta ja datasta, numerot paljastavat totuuden, Kolmonen sanoo.
Kolmosen mukaan ismit ja ideologiat eivät kuulu politiikkaan, vaan tutkimuksista, tilastoista ja datasta saatu faktatieto.
– Olen aiemmin ollut feminismin kannattaja, mutta nykyfeminismi on mielestäni tullut tiensä päähän. Tutkimusten mukaan naiset ja tytöt voivat Suomessa paremmin kuin miehet ja pojat. Huono-osaisuus kasaantuu yhä enemmän miehille. Esimerkiksi asunnottomina on enemmän miehiä kuin naisia, hän sanoo.
Kolmonen pohtii, onko nykyfeminismi enää tätä päivää ja tarpeellista. Hän toivoo, että tutkitun tiedon avulla nostettaisiin miesten ja poikien ongelmat paremmin esille, sillä tällä on myös suora linkitys syntyvyyteen, joka on laskenut ennätysalhaisiin lukemiin.
– Matalan koulutustason omaavilla miehillä on huomattavan korkea riski jäädä lapsettomaksi. Naisilla tilanne on toisin päin.
Intersektionaalinen feminismi on Kolmosen mukaan pahaksi, koska siinä ei hänen mukaansa edes tavoitella aitoa tasa-arvoa, vaan halutaan luoda keinotekoisesti mielikuva sorretuista naisista, joita pitää äänekkäästi puolustaa.
– Onko silloin feminismillä ja sovinismilla juurikaan eroa? Feministit sanovat ajavansa tasa-arvoa, mutta todellisuudessa he ajavat vain naisten oikeuksia, hän sanoo ja jatkaa:
– Ei ole mitään näyttöä siitä, että feministit tarttuisivat miehiin kohdistuviin ongelmiin, vaan pikemminkin pyrkivät syyllistämään miehiä usein kyseenalaisin tiedoin. 1970-luvulla olisin itsekin varmasti ollut feministi, mutta politiikkaa pitää tehdä ajassa.
Kolmosen tärkeimmät vaaliteemat ovat lasten oikeudet, tasa-arvoinen vanhemmuus sekä lähtökohtainen vuoroasumiskäytäntö.
– Lähdin politiikkaan, koska uskallan kyseenalaistaa asioita, joita pidetään vakiintuneina.
Kolmosen mukaan mielenterveysongelmat ovat Suomessa krooninen ongelma, joka aiheuttaa työkyvyttömyyttä ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista yhä nuoremmilla.
– Tämä aiheuttaa valtavan suuria ongelmia.
Juttusarjassa esitellään nurmijärveläisiä eduskuntavaaliehdokkaita.