Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi hämmästelee: 16-vuotiaan rikokset eivät hetkauttaneet vanhempia

Vanhemmat eivät aina osaa suhtautua perheen nuoren tekemiin rikoksiin – eivät edes silloin, kun ne ovat laadultaan vakavia.

Helsingin poliisin Janne Korhonen kertoo avoimessa päivityksessään Facebookissa tapauksesta, joka hänelle on tullut vastaan. Korhonen pitää Facebook-profiilia osana poliisin työtään.

– Kävin keskustelua erään nuoren vanhempien kanssa liittyen heidän lapsensa tekemiin rikoksiin. 16-vuotiasta nuorta epäillään useammista ryöstöistä ja pahoinpitelyistä. Vanhemmat eivät uskoneet, että heidän lapsi olisi voinut syyllistyä vakaviin tekoihin, vaikka poliisilla oli tunnistettavaa videokuvaa tapahtumasta, Korhonen taustoittaa.

– Nuori oli asiasta myös vangittuna. Nuori itse vähättelee tilannetta.

Korhonen jatkaa, että vanhemmille kerrottiin, että nuori tulee todennäköisesti saamaan teoistaan ehdotonta vankeutta. Vanhemmat tai nuori eivät tuntuneet ymmärtävän asian vakavuutta.

– Suurin huolenaihe vanhemmilla ja nuorella oli se, kuinka kuulusteluissa poliisi oli katsonut tätä nuorta pahasti. Vanhemmat ja nuori ihmettelivät, että ”voiko poliisi käyttäytyä näin epäasiallisesti ja puhua töykeästi ja epäystävällisesti”? kertoo Korhonen.

– Vanhempien kysymykset olivat mielestäni tässä tapauksessa hyvin epäolennaisia.

Samalla Korhonen jatkaa, että edellä mainitut asiat ovat subjektiivisia kokemuksia, eikä hän niitä yhtään vähättele.

Silti vanhempien asenne hämmästyttää poliisia.

– Vanhempien asennetta voisi yrittää selittää puolustautumisreaktiolla. Ulkoistetaan syyllisyys jollekin toiselle kun itse ei asiaa pysty käsittelemään.

Korhosen mukaan tapaus ei ole ainutlaatuinen, vaan vastaaviin törmätään poliisissa jopa viikoittain. Hän kysyy, millaisen viestin vanhemmat antavat nuorelle käytöksellään.

– Toivoisin vanhempien luottavan viranomaisiin, jotta pystyisimme yhdessä ennalta estämään tulevia rikoksia. Viranomaisten tarkoitus ei ole kiusata vanhempia tai lapsia. Sellaiseen ei ole edes aikaa. Vanhemmuus ei ole kaverisuhde eikä sitä voi ulkoistaa viranomaisille.

Sen sijaan että etsii syytä muualta tai vähättelee tapahtunutta Korhosen mukaan vanhempien tulisi esittää kysymyksiä lapselleen muun muassa siitä, miten tämä aikoo korvata aiheuttamansa vahingon ja miten varmistetaan, etteivät teot jatku.