Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: näin moni suomalainen kantaa nyt kehossaan koronaviruksen vasta-aineita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan yli puolella suomalaisista oli hybridi-immuniteettia koronavirusta vastaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Rokottamisen ja koronatartunnan yhteisvaikutuksena muodostuva hybridi-immuniteetti tuottaa pitkäaikaista, korkeaa suojaa vakavaa tautia vastaan.

THL kertoo tutkimuksesta tiedotteessaan.

THL on seurannut koronavirustartunnan seurauksena muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä väestössä huhtikuusta 2020 alkaen. Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisesti valittuja 18–85-vuotiaita aikuisia kautta Suomen. Tutkimusta varten on kerätty verinäytteitä lähes 9 800 henkilöltä.

Lisäksi lapsilla ja nuorilla koronavirustartuntojen seurauksena muodostuneita vasta-aineita on tutkittu HUS Diagnostiikkakeskuksen anonymisoiduista ylijäämäseeruminäytteistä.

Tutkimuksen mukaan koronatartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys oli keskimäärin alle 7 prosenttia vuoden 2021 loppuun asti, mutta nousi 31 prosenttiin vuoden 2022 tammi–maaliskuun aikana ja 54 prosenttiin vuoden 2022 loka–joulukuun aikana.

Rokotusrekisterin ja vasta-ainetutkimuksen tietojen perusteella arvio on, että 51 prosentilla 18–85-vuotiaista oli rokotusten ja infektioiden yhdistelmän tuottamaa hybridi-immuniteettia vuoden 2022 loppuun mennessä.

– Suomessa koronatartunnat lähtivät nousuun vasta siinä vaiheessa, kun nuorten ja aikuisten rokotuskattavuus oli jo korkea, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.

Vaikka rokotteilla ei ole juurikaan pystytty ehkäisemään uusien varianttien aiheuttamia tartuntoja, niillä on Melinin mukaan saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan. Tartunnat vahvistavat suojaa vakavaa tautia vastaan entisestään.