Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arki mullistui, kun perheeseen syntyi kolmoset – "Kädet ovat kirjaimellisesti täynnä"

Andreas, Adrian ja Adessa syntyivät kaksi kuukautta etuajassa, mikä on tyypillistä kolmosraskauksissa.

Jos vauvojen tuoksua voisi purkittaa, sen aika olisi tässä perheessä nyt. Vain vauvojen tavarat paljastavat, että nyt ollaan vierailulla vauvaperheessä. Äidin mukaan vauvat osaavat olla vieraskoreita ja käyttäytyvät kiltisti, kun talossa on vieraita.

3.3. vietettiin Suomen Kolmosperheet ry:n lanseeraamaa valtakunnallista Kolmosten päivää. Kolmosraskaudet ovat hyvin harvinaisia, sillä Suomessa syntyy vain 5–10 kolmoset vuodessa.

Tämä harvinainen onni kohtasi Isatou Jengiä ja Sami Österbergiä viime vuoden loppupuolella, kun Andreas, Adrian ja Adessa näkivät päivänvalon Helsingin Naistenklinikalla.

Vauvojen syntymäpäivä oli 15.10.2022 ja suunniteltu sektio olisi ollut 21.10.2022, mutta vauvat syntyivätkin kuusi päivää aiemmin tyttövauvan välillä liian matalalla käyneen sykkeen vuoksi.

Pojat painoivat syntyessään 1,6 kiloa ja Adessa-neiti 1,3 kiloa. Vauvat syntyivät kaksi kuukautta etuajassa, mikä on hyvin tyypillistä kolmosraskauksissa.

Usein käykin niin, että äiti pääsee sairaalasta kotiin ennen vauvoja, jotka viettävät sairaalassa elämänsä ensimmäisen kuukauden tai hieman ylikin.

Järvenpäässä asuvassa Österbergin perheessä on totuteltu uuteen vauva-arkeen ja ehditty oppia, kuinka erilaisia vauvat voivat olla unirytmiltään, ruokailurytmiltään ja luonteeltaan.

Yksi vauvoista pitää vanhempiaan muita enemmän varpaillaan ja tarjoilee haasteita, sillä hänellä on tapana esittää vaatimuksensa muita sisaruksiaan äänekkäämmin.

Kaksi syliä ei riitä kolmelle hyssyteltävälle, kaksi kättä ei riitä pitelemään kolmea maitopulloa, saati vaihtamaan kolmea vaippaa yht’aikaa. Ystäviä ja sukulaisia tarjoutuikin heti avuksi, kun kävi selville, että perheeseen on syntymässä kolme vauvaa. Haastattelupäivänä apuna oli mummi, Isatoun äiti.

– Kädet ovat kirjaimellisesti täynnä, kertoo perheen isä heijatessaan kahta vauvoista käsivarsillaan. Kolmas, Adessa, on mummin kainalossa matkalla vaipanvaihtoon. Vaippoja perheessä kului alkuvuodesta 24 kappaletta vuorokaudessa. Nykyisin vaippoja kuluu 15 vuorokaudessa ja 450 kuukaudessa

Äiti keskittyy haastatteluun ja esittelee ruutupaperille tehtyä listaa, johon on kirjattu vauvojen yösyötöt omiin sarakkeisiinsa. Rutiinit ovat tärkeitä vauvaperheissä, ja kun kaikkien kolmen vauvan tavat ovat hieman erilaisia, on sarakesysteemi omiaan luomaan järjestystä ruokailuihin.

– Perusarki on sitä, että yksi vauvoista syö yöllä kolmen tunnin välein, toinen nukkuu jopa kuusi tuntia putkeen ja kolmas herää joka neljäs tunti, kuvailee isä.

Samille ja Isatoulle selvisi ensimmäisessä ultrassa raskausviikolla kahdeksan, että vauvoja onkin tulossa kolme. Hieman ennen ultrassa käyntiä pariskunta oli ollut ystävineen Levillä laskettelemassa.

Arki on sitä, että yksi vauvoista syö yöllä kolmen tunnin välein, toinen nukkuu jopa kuusi tuntia putkeen ja kolmas herää joka neljäs tunti.

– Täällä on toinenkin vauva, ja mutta hei, on täällä kolmaskin, ilmoitti hämmentynyt kätilö ultrauksen yhteydessä.

Tieto yllätti niin kätilön kuin tulevat vanhemmatkin.

– Emme hetkeäkään ajatelleet, että voi ei, mutta lisäjännitystä kolmosraskaus odotusaikaan toi. Kaikki meni kuitenkin hyvin, iloitsee Isatou.

Ultrasta päästyään Isatou ja Sami ajoivat tankkaamaan ja pohtivat, millainen auto täytyisi seuraavaksi hankkia. Millaiseen autoon saa mahtumaan kolme turvaistuinta vierekkäin?

Se ja monta muutakin kolmosten tavaroihin liittyvää ongelmaa on ratkaistu ja uusia ideoita muhii jo mielessä. Liikkuvainen pariskunta ei aio jäädä neljän seinän sisälle lastensa kanssa.

– Olen jo suunnitellut peräkoukun hankkimista autoon, että kaikki tavarat mahtuvat varmasti mukaan, kun lähdemme vauvojen kanssa kesällä reissuun, naurahtaa isä.

Isatoun Helsingissä asuva äiti on ollut iso apu, kun vauvat kotiutuivat sairaalasta. Hän auttaa mielellään niin paljon kuin töiltään ehtii.

– Pienenä Isatou sanoi haluavansa kahdeksan lasta, koska hän itse on ainoa lapsi. Nyt ollaan hyvässä alussa, iloitsee mummi.

Hänelle mummiksi tuleminen oli ihana yllätys, josta hän oli jo salaa haaveillut.

– Olin jo pohtinut, pääsenkö mummiksi ollenkaan.

Samilla on kaksi sisarusta ja hänen vanhemmillaan oli jo entuudestaan lapsenlapsia. Nyt tuli kerralla kolme lisää. Kolmosten tuoreet vanhemmat täyttävät maaliskuussa, joka on vuoden kolmas kuukausi, 30 vuotta. Heillä on ikäeroa kolme päivää.

– Kolme on sellainen luku, joka näyttäytyy elämässämme kaikkialla. Kun muutimme vuonna 2021 Helsingin Huopalahden pienestä kerrostaloasunnosta uuteen kotiimme Järvenpäähän, totesimme heti, että talo on aika iso, koska täällä on kolme tyhjää makuuhuonetta, mutta eipä ollut enää kauan, vanhemmat naurahtavat.

Urheilullinen pari on jatkanut myös omien harrastustensa parissa. Paavonpolun hiihtoladut ovat tulleet erityisen tutuiksi, sillä hiihtolenkki tuo hyvää vaihtelua vauva-arjen pyöritykseen. Suunnitelmissa on suuremman ahkion hankkiminen, jonne mahtuisi alkuun jopa kolmekin vauvaa.

Kun Samilta ja Isatoulta kysyy, onko perheen lapsiluku nyt tässä, vastaus tulee nopeasti.

– Ei ikinä tiedä, tuumii Sami.

– En osaa sanoa, voi olla, että haluan vielä vauvavuoden joskus uudelleen. Kolmosten kanssa vuosi menee nopeasti, arvelee Isatou ja asettelee syliin nukahtaneen tyttärensä sänkyyn.

Vauvakopassa tytär ottaa heti meritähden muotoisen nukkuma-asennon, jossa kaikki raajat ovat levällään. Velipojat ovat jo vieressä unten mailla.

Kolmosraskauksien seuranta on Isatoun mukaan Suomessa hyvällä tolalla. Äidistä ja vauvoista pidetään hyvää huolta tiiviillä seurannalla. Kaikki seuranta on keskitetty Naistenklinikalle.

– Raskauteni meni tosi hyvin, vaikka olin alussa huonovointinen ja väsynyt. Työpäivän jaksoin tsempata, mutta töiden jälkeen teki mieli vain mennä nukkumaan.

Syksyllä rutiinit muovautuvat uusiksi, kun perheessä tapahtuu vahdinvaihto. Samassa yrityksessä työskentelevät vanhemmat vaihtavat rooleja keskenään.

– Läpsystä vaihto, kun iskä jääkin lapsia hoitamaan. On ollut luontevampaa, että olen ensimmäisen vuoden kotona imettämisenkin takia, sanoo Isatou.

Kun lastenhoidolta jää aikaa, kirjoittaa Isatou muun muassa vauvojen päiväkirjaa muiden askareiden lomassa. Yhdenkin lapsen vauvavuosi unohtuu helposti, saati sitten kolmen. Raportoitavaa lasten kehittymisestä riittää päivittäin.

Samin mummo on kaksonen ja Isatoun isän puolen suvussa on muutamia kaksosia, mutta kolmosia ei heidän lähisuvussaan eikä tuttavapiirissään ole koskaan syntynyt.

Tukea löytyy myös toisilta kolmosperheiltä, joista lähin löytyy yllättävän läheltä: Tuusulan Jokelasta. Myös Lahdessa asuvan kolmosperheen kanssa on tarkoitus tavata jatkossakin.

– Olemme tavanneet yhden kerran ja ystävystyneet. Pidämme nykyisin tiiviisti yhteyttä, sanoo Isatou.

Instagramissa @tripletsecrets voi seurata Isatoun ja Samin perheen arkea tai ottaa heihin yhteyttä, jos omaan perheeseen on syntymässä kolmoset.

Juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa