Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puukkosaha, kaiuttimet, kulmahiomakone, poravasara.... – Mies kauppasi tavaraa, joka ei koskaan tullut perille

Puukkosaha, kaiuttimet, kulmahiomakone, poravasara.

Tuusulalainen kolmekymppinen mies kaupitteli kolme vuotta sitten sähkölaitteita netissä ilman tarkoitustakaan toimittaa tavaraa perille.

Mies tehtaili vuoden sisällä syksystä 2019 lähtien 15 petosta, joissa tavallinen kaava oli, että hän kaupitteli tavaraa Tori.fi-sivustolla. Maksettuaan rahat petetty jäi nuolemaan näppejään.

Miehellä ei ollut tarkoitustakaan toimittaa lupaamaansa puukkosahaa, kaiuttimia, kulmahiomakonetta, poravasaraa, akkua, laturia tai sirkkeliä maksajalle.

Kun tavaraa ei kuulunut, maksaja alkoi peräämään rahoja takaisin, mutta niitä tullut.

Rikokset olivat niin sanotusti miestenvälisiä. Pettäjä välitti äijäkamaa, eikä huijattujen joukossa ole yhtään naista.

Kaksi petoksista on toista lajia. Niissä tekijä on käyttänyt toisen ihmisen henkilötietoja ja tilannut niillä kenkiä ja hupparin.

Petosten kokoluokka on melko pieni, keskimäärin vähän yli 75 euroa. Yhteissumma kuitenkin nousee yli 1 100 euron.

Jutussa oli 17 asianomistajaa, joista 14 yksityishenkilöitä. 13 miestä oli joutunut nettipetoksen kohteeksi ja yhden henkilötietoja tuomittu oli käyttänyt verkko-ostoksiin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen viime lokakuussa kolmen kuukauden ja 20 päivän ehdottomaan vankeuteen 15 petoksesta. Miehen aiemmat rangaistukset alensivat tuomion pituutta 10 päivällä.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan 80 euron rikosuhrimaksu ja petoksen uhreille rikoksen aiheuttama taloudellinen vahinko, yhteensä noin 1100 euroa.

Miehellä on lukuisia aiempia tuomiota rikoksista eikä ehdollinen rangaistus tullut kysymykseen.

Tuomio on ankaruudeltaan sitä luokkaa, että se voidaan tuomita myös yhdyskuntapalveluna. Tässä tapauksessa se ei käynyt. Mies oli aiemman tuomion seuraamusten selvittelyn yhteydessä todettu kykenemättömäksi yhdyskuntapalveluun.

Mies valitti käräjäoikeuden tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Hän halusi, että kaikissa syytekohdissa kyseessä

katsotaan olevan lievä petos ja rangaistusta lievennetään tai toissijaisesti alennetaan ja muutetaan joko yhdyskuntapalveluksi tai valvontarangaistukseksi.

Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa ja piti käräjätuomion voimassa.

Mies on aiemmin tuomittu ehdottoman vankeuteen joulukuussa 2021 ja syyskuussa 2022. Tuolloin tuomio oli 10 kuukautta vankeutta. Tuomio kuitenkin piteni, sillä siihen yhdistettiin aiemmin tulleen ehdollisen tuomion 60 päivän osuus. Ehdollisia vankeustuomioita miehellä oli vuosilta 2019 ja 2021.

Miehen oikeudenkäyntikulut käräjäkäsittelystä jäivät valtion maksettavaksi. Ne olivat yli 2 700 euroa eli kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin petoksilla tavoiteltu hyöty olisi ollut.