Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkakäytävillä ajavat ja pysäköivät autoilijat sapettavat Kivistössä – "No, mihin muualle olisin pysähtynyt?"

Jalankulkijat ja pyöräilijät joutuvat väistämään autoja kevyen liikenteen väylillä.

Autoilijat tulkitsevat liikennesääntöjä omien tarpeidensa mukaan Kivistön keskustassa.

– Kivistössä liikkuu kevyeen liikenteen väylillä enemmän autoja kuin kevyttä liikennettä, kiteyttää kivistöläinen pyöräilijä.

Mies kertoo joutuvansa pujottelemaan pyörällään autojen keskellä muun muassa Topaasi- ja Safiiriaukioilla.

Jalankulkijat joutuvat myös väistelemään autoja, jotka ajavat jalkakäytävillä kuin ajoradalla. Autoilijoiden käytös voi miehen mukaan olla hyvinkin röyhkeää jalankulkijoita kohtaan.

– Kävelin vaimoni kanssa eräänä iltana jalkakäytävällä ja perässä ajoi auto, joka tööttäsi, mies äimistelee.

Lehti piipahti Kivistön keskustassa ja vahvisti toimitukseen yhteyttä ottaneen miehen väitteet todeksi. Meno on kuin villissä lännessä. Vain runsaan puolen tunnin aikana Kivistön keskustan ytimessä näki useita liikennesääntöjen rikkomisia.

Keimolantiellä jalkakäytävällä seisoi huoltoyhtiön pakettiauto. Hetken kuluttua auton vierestä, lumipenkkaa viistäen tunki ohitse toinen firman logoilla varustettu pakettiauto. Ohittaja jatkaa matkaansa Safiiriaukiolle.

Jää epäselväksi, miksi auton piti ängetä jalkakäytävälle.

Safiiriaukiosta on muodostunut pysäköintialue, vaikka sillä sallitaan vain huoltoajo. Huoltoajoa on autoilijoiden mielestä ilmeisesti myös se, että käy ostoksilla viereisellä R-kioskilla.

No, mihin muualle olisin pysähtynyt?

Aukion valmistumisen aikoihin paikalla jaeltiin ahkerasti pysäköintivirhemaksuja, mutta se ei ole suitsinut virheellistä pysäköintiä.

Skubaksi esittäytyvä mies pysäköi suoraan kioskin eteen. Hän kertoo muuttaneensa Oulusta Vantaalle joulukuussa eikä ”tiedä”, ettei paikkaan saa pysäköidä.

– Olen nähnyt, että muutkin ajavat tähän.

Myös uuden Alepan edessä Keimolantien vieressä, kevyelle liikenteelle tarkoitetulla alueella, on vilkasta pysäköintiä. Eikä läheskään kaikilla ole näkyvillä liikuntaesteestä kertovaa merkkiä, jolla saa pysäköidä vapaasti.

Ruusukvartsinkadun varrella on parkkiruutuja ja K-kaupan yhteydessä on pysäköintihalli. Mutta niistä huolimatta yksi auto parkkeeraa Ruusukvartsinkujalle puolittain ajoradalle ja puolittain jalkakäytävälle. Kolme nuorta miestä nousee autosta ja suuntaa kulman taakse kauppaan.

Kaiken huippu on mies, joka pysäyttää autonsa keskelle suojatietä kohdalle, josta jalankulkijat lähtevät ylittämään katua. Auton kuljettaja marssii pudottamaan kirjeen postilaatikkoon.

– No, mihin muualle olisin pysähtynyt? hän kysyy ärtyneenä.

Ruusukvartsinkatua kävelee Paula Artes, joka sanoo, että jalkakäytäville ajavat autot eivät varsinaisesti häiritse häntä. Mutta turvallisuus, varsinkin lasten, huolestuttaa häntä. Lapset kun eivät aikuisten tavoin huomaa kaikkea.

Artes huomauttaa, että autoilijoiden pitäisi aina huomioida myös se, että hälytysajoneuvoille, kuten ambulansseille, jää tilaa eikä oma autoa ajeta pelastusteiden tukkeeksi.

– Eiväthän ne autot kuulu jalkakäytäville, Artes lisää.

Joskus niin on kuitenkin pakko tehdä, kuten muutoissa, ja se on Artesista ymmärrettävää.

Yksi pyöräilijä puolestaan kertoo, että hän on ollut Kivistön ongelmista yhteydessä poliisiin, Vantaan kaupunkiin ja kaupungin pysäköinninvalvontaan.

– Pysäköinninvalvonnalle ei kuulu kuin pysäköinti, mutta valvontaa tehdään harvoin. Kaupunki ei voi laittaa ajoesteitä, koska lumet pitää aurata ja kehottivat ottamaan yhteyttä poliisiin. Poliisilla ei ole aikaa, mies luettelee saamiaan vastauksia.

Tosin mies sanoo, että poliisit näkevät ohi ajaessaan selkeitä epäkohtia, mutta eivät välttämättä puutu niihin.

Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin lupaa nyt, että kaupunki selvittää rakenteellisten esteiden asentamista Kivistön keskustaan holtittoman ajelun hillitsemiseksi. Hän sanoo laittavansa myös pysäköinninvalvontaan viestiä tehostetusta valvonnasta.

Westlin kertoo lisäksi, että Kivistön apteekin luo on tulossa pari lyhyen ajan taskuparkkipaikkaa.

Vantaan kaupungilla on kymmenen pysäköinninvalvojaa ja yhden uuden rekrytointi on juuri alkanut. Tammikuun lopussa aloitti viimeisin uusi pysäköinninvalvoja.

Valvontaesimies Ari Piipponen kertoo, että pysäköintiä valvotaan kello 7–19 ja viikonloppuisin Vantaalla kiertää yksi partio.