Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumisen keskittäminen jakaa ehdokkaiden mielipiteet – "Kaikki eivät halua asua kiskojen kolinassa"

Hieman yli puolet keskittäisi asuntorakentamisen valtaväylien ja raideliikenteen läheisyyteen.

Asuntorakentamisen keskittäminen Uudellamaalla tieliikenteen valtaväylien ja raideliikenteen läheisyyteen jakaa eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteet.

Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan ehdokkaista noin puolet, 53 prosenttia, on samaa mieltä väittämän "Asuntorakentaminen tulee keskittää valtaväylien ja raideliikenteen läheisyyteen", kanssa. Vajaa puolet ehdokkaista, 42 prosenttia, on eri mieltä väittämän kanssa. Vastanneista 4 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Kysymykseen on vastannut 346 ehdokasta Uudeltamaalta.

Puolueista asuntorakentamisen keskittämiseen suhtaudutaan suopeimmin vihreissä. Vaalikoneeseen vastanneista vihreiden ehdokkaista 90 prosenttia on samaa mieltä väittämän kanssa.

– Ihmisillä tulee olla vapaus valita, missä he haluavat asua. Kaupungistuminen on asia, jota kuitenkin tapahtuu ympäri maailman ihmisten valintojen seurauksena. Tiivis yhdyskuntarakenne on hyvä ilmaston näkökulmasta. Eheä ja tiivis yhdyskuntarakenne helpottaa esimerkiksi joukkoliikenteen järjestämistä ja madaltaa kynnystä käyttää kevyttä liikennettä, Leni Niinimäki (vihr.) perustelee.

Vasemmistoliitosta 76 prosenttia, sosialidemokraateista 61 ja kokoomuksesta 59 prosenttia vastanneista ehdokkaista on väittämän kanssa samaa mieltä.

– Tämä ei riitä. Meidän on saatava maksuton joukkoliikenne, mitä voi käyttää tilauspohjaisesti. Ensi vaiheessa se on rakennettava haja-asutusalueiden asukkaiden ja taajamien vähävaraisten liikkumista helpottamaan, Petteri Pavas (vas.) sanoo.

– Kestävän yhdyskuntarakenteen kehittyminen vaatii huolellista kaavoitusta. Rakentamisen keskittäminen pääväylien ja raideliikenteen läheisyyteen ehkäisee yhdyskuntarakenteen pirstaloitumista ja vähentää tarvetta yksityisautoilulle, kun julkinen liikenne palvelee yhä useampaa. Asuntorakentamisen keskittäminen ei kuitenkaan saisi tarkoittaa sitä, että haja-asutusalueiden kehittyminen ja täydennysrakentaminen pysähtyisi kokonaan, Maria Luoma (sd.) sanoo.

Kaikkein hanakammin asuntorakentamisen keskittämistä vastustavat puolueista perussuomalaiset ja keskusta.

Vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten ehdokkaista 74 prosenttia ja keskustan ehdokkaista 69 prosenttia eri mieltä väittämän kanssa.

– Rakentamisen tulee olla monimuotoista ja sallivaa. Kaikki eivät halua asua kiskojen kolinassa tai ydinkeskustassa. Haja-asutusaluille rakentamista tulisi lisätä, Maiju Tapiolinna (ps.) perustelee.

– Uudellamaalla pitää olla tarjolla monipuolisesti erilaisia asumismuotoja niin tiiviistä keskustoista kuin väljiltä haja-asutusalueiltakin. Ihmisille pitää mahdollisimman hyvin tarjota mahdollisuus valita asuinpaikkansa, Otto Suhonen (kesk.) sanoo.

Kristillisistä hieman yli puolet, 54 prosenttia, on eri mieltä väittämän kanssa. Samaa mieltä on 38 prosenttia.

Liike Nytissä ja Valta kuuluu kansalle -puolueessa mielipiteet jakautuvat.

Liike Nytistä noin puolet, 46 prosenttia, keskittäisi asuntorakentamisen valtaväylien ja raideliikenteen läheisyyteen, ja noin puolet, 46 prosenttia, taas ei. VKK:ssa väittämän kanssa samaa mieltä 45 ja eri mieltä 45 prosenttia.

– Myös haja-asutusalueille on voitava rakentaa. EU:n ennallistamisasetuksen 6. pykälä vaikeuttaa tulevaisuudessa isojen kaupunkien rakentamista Uudellamaalla, Kenneth Morelius (Liike Nyt) vastaa.

– Maan käyttö pitää olla järkevää, mutta en kannata tiiviisti rakennettuja kerrostaloalueita jotka keskittyvät valtaväylien tuntumaan. Suomessa on tilaa rakentaa väljemmin, Seppo Hakulinen (VKK) perustelee.